Ζοφερή είναι η κατάσταση στην Συρία, αφού πάνω από 1.500-2000 μέλη του συριακού στρατού αυτομόλησαν στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών.
Το Σάββατο, εκατοντάδες στελέχη του συριακού στρατού εισήλθαν στο ιρακινό έδαφος μέσω της συνοριακής διέλευσης Al-Qaim στο δυτικό Ιράκ, ανέφερε ιρακινή στρατιωτική πηγή.
Η πηγή ανέφερε ότι, «Περισσότεροι από 1.500 Σύροι στρατιώτες, αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, που υποχωρούν από τις μάχες ενάντια σε ένοπλες ισλαμικές φατρίες, έχουν εισέλθει στο Ιράκ αφού τους χορηγήθηκε άδεια από τις ιρακινές αρχές».
Η πηγή σημείωσε ότι η απόφαση να επιτραπεί η είσοδός τους ελήφθη λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Συρία.
Οι Τζιχαντιστές είναι 10 χλμ από την συριακή πρωτεύουσα
Οι ένοπλες φατρίες της αντιπολίτευσης βρίσκονται τώρα μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης το Σάββατο.
«Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος αποσύρθηκαν από το Αρτούζ στα προάστια της Δαμασκού, φέρνοντας τις φατρίες της αντιπολίτευσης σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την συριακή πρωτεύουσα», επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).
Οι Ισλαμικές φατρίες της αντιπολίτευσης φέρεται να έχουν περικυκλώσει τις πόλεις Ζακικουάχ, Χαν Αλ-Σέχ και Σαασά για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των Τζιχαντιστών κρατουμένων από την συριακή στρατιωτική φυλακή πληροφοριών.
Στην επαρχία Σουγαούντα, το παρατηρητήριο των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) σημείωσε ότι τοπικές φατρίες απελευθέρωσαν Τζιχαντιστές κρατούμενους από την κεντρική φυλακή που κρατούνταν.
Εν τω μεταξύ, στην επαρχία Νταραά, οι δυνάμεις του Άσαντ σύμφωνα με πληροφορίες αποσύρθηκαν πλήρως μετά την υποχώρηση της 9ης Μεραρχίας από το Αλ-Σαναμαούν στα βόρεια, επιτρέποντας στις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης να καταλάβουν την πόλη και την επαρχία.
«Οι δυνάμεις μας μπήκαν στην πόλη Αλ-Σαναμαούν, φέρνοντάς μας λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από τη νότια πύλη της Δαμασκού», ανάρτησε στο Telegram ο Χασάν Αμπντούλ Γκάνι, ηγέτης της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης.
Η πόλη Αλ-Σαναμαούν, είναι ένας στρατηγικός κόμβος που συνδέει τη νότια Συρία με τη Δαμασκό, και στεγάζει στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες όπλων υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Άσαντ.
Παράλληλα με τον έλεγχό τους στο Χαλέπι στα βόρεια, στη Χάμα στο κέντρο και στο Ντέιρ εζ-Ζορ στα ανατολικά, οι Ισλαμιστές μαχητές έχουν ξεσηκωθεί στη Σουγουέιντα και στη Νταράα στα νότια.
Από την άλλη πλευρά, ο συριακός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποιούσε αεροπορικές επιδρομές γύρω από τη Χάμα και τη Χομς, ανέπτυξε ενισχύσεις στις πρώτες γραμμές και αναδιάταξε δυνάμεις γύρω από τη Νταράα και την Σουουέιντα, χωρίς να αναγνωρίσει οποιαδήποτε απώλεια ελέγχου στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Το συριακό Υπουργείο Άμυνας διέψευσε αναφορές για αποσύρσεις στρατευμάτων στην ύπαιθρο της Δαμασκού και διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι «τρομοκράτες» είχαν εισέλθει στο Αλ-Καρουαταούν, νοτιοανατολικά της Χομς, επιβεβαιώνοντας ότι οι δυνάμεις του παραμένουν σταθμευμένες και πλήρως προετοιμασμένες.
Ο Συριακός Στρατός (SAA) ενδέχεται να ανακοινώσει παράδοση εντός των επόμενων 48 ωρών
Σύμφωνα με πηγές, η κατάσταση στο μέτωπο γίνεται καταστροφική για τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα.
Οι κύριες απώλειες συνδέονται με την αδυναμία να κρατηθούν θέσεις-κλειδιά στο πλαίσιο μαζικών επιθέσεων από ομάδες της αποκαλούμενης συριακής αντιπολίτευσης, αναφέρει ΜΜΕ.
Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ της διοίκησης των επιμέρους μονάδων επιτείνει την εσωτερική κρίση.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η πρωτοβουλία να σταματήσουν οι εχθροπραξίες προέρχεται από μεσαίου επιπέδου αξιωματικούς που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις ενέργειες των ανώτερων στελεχών.
«Η μακροπρόθεσμη έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής και οι συνεχείς εδαφικές απώλειες έχουν αποθαρρύνει τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα, και πολλοί διοικητές αρνούνται να ρισκάρουν τους στρατιώτες τους σε συνθήκες όπου η επιτυχία της επιχείρησης είναι εξαιρετικά απίθανη», σχολιάζει μια από τις πηγές.
Η καταστροφική κατάσταση στον στρατό του Άσαντ εξηγείται από διάφορους παράγοντες.
Πρώτον, η ταχεία προέλαση των δυνάμεων των Ισλαμιστών από διαφορετικές κατευθύνσεις αποδυνάμωσε την ικανότητα του συριακού στρατού να συντονίσει την άμυνα του.
Δεύτερον, η υποστήριξη από συμμάχους όπως η Ρωσία και το Ιράν έχει γίνει λιγότερο ορατή, αφήνοντας τη συριακή κυβέρνηση χωρίς τους απαραίτητους πόρους για να συνεχίσει τις μάχες.
Ειδικοί πιστεύουν ότι η συνθηκολόγηση μεμονωμένων μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αλυσιδωτή παράδοση όλων των στρατευμάτων.
Εάν ένα σημαντικό μέρος των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων καταθέσει τα όπλα, οι υπόλοιπες φρουρές θα βρεθούν σε ευάλωτη θέση, γεγονός που θα επιταχύνει τη γενική κατάρρευση της συριακής άμυνας.
Εάν ο στρατός του Άσαντ παραδοθεί, η κατάσταση στη Δαμασκό θα γίνει κρίσιμη, καθώς η πρωτεύουσα κινδυνεύει να περικυκλωθεί από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.