Ο Λευκός Οίκος απέδωσε την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους του Χαλεπιού, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στη Συρία, από τζιχαντιστές και αντάρτες που έχουν συμμαχήσει μαζί τους, εν μέρει στην «εξάρτηση» του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τη Ρωσία και το Ιράν.
«Η μόνιμη άρνηση του καθεστώτος Άσαντ να προχωρήσει στην πολιτική διαδικασία» που είχε προταθεί με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2015, καθώς «και η εξάρτησή του από τη Ρωσία και το Ιράν» δημιούργησαν «τις προϋποθέσεις για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται, μεταξύ τους της κατάρρευσης των γραμμών του καθεστώτος Άσαντ στη βορειοδυτική Συρία», δήλωσε ο Σον Σάβετ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν καμιά σχέση» με την τζιχαντιστική έφοδο.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προέλαση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) στη Συρία και η κατάληψη του Χαλεπίου εντείνοντας τους φόβους της διεθνούς κοινότητας, για νέο προσφυγικό κύμα.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες».
«Η Συρία συνεχίζει να υπερασπίζεται τη σταθερότητα και την εδαφική της ακεραιότητα ενάντια σε όλους τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους», τόνισε ο Σύρος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της συριακής προεδρίας.
«Είναι σε θέση, με τη βοήθεια των συμμάχων και φίλων της, να τους νικήσει και να τους εξαλείψει, ανεξάρτητα από την ένταση των επιθέσεων τους» πρόσθεσε ο Άσαντ.
Παράλληλα, η σύμμαχός του Μόσχα γνωστοποίησε το βράδυ του Σαββάτου ότι προχώρησε σε νέες επιδρομές σε θέσεις των τζιχαντιστών.
Η αιφνιδιαστική και μεγαλύτερη εδώ χρόνια επίθεση τζιχαντιστών και ομάδων ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία εναντίον του συριακού καθεστώτος, οδήγησε στην κατάληψη του Χαλεπίου από τους τζιχαντιστές και την υποχώρηση του σταρτού και των συμμαχικών δυνάμεων, για ανασυγκρότηση και αντεπίθεση.
«Δεν εμπλέκεται η Άγκυρα» επιμένει ο Φιντάν
Η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, μαζί με τη Δαμασκό έχουν υπογράψει τη συμφωνία της Αστάνα για το καθεστώς της περιοχής του Ιντλίμπ, όπου είναι η βάση των τζιχαντιστών της HTS που κατέλαβαν το Χαλέπι.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε, μιλώντας σε βουλευτές από τη δυτική και νότια Τουρκία, ότι η Άγκυρα δεν εμπλέκεται στις συγκρούσεις στο Χαλέπι.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά της πιθανότητας ενός νέου προσφυγικού κύματος και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενεργήσει με τρόπο που θα προκαλέσει προσφυγικό ρεύμα.
Τις εξελίξεις στη Συρία συζήτησε επίσης ο Φιντάν σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, και τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αρακτσί, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Άγκυρα.