Ένοπλες Συρράξεις

Χάος στον Λίβανο: Νέα ισραηλινή επίθεση στην κοιλάδα Μπεκάα με πάνω από 60 νεκρούς

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση, το βράδυ της Δευτέρας, στην κοιλάδα Μπεκάα, στον Νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επιδρομή στο χωριό Αλ Άλακ σκότωσε 16 ανθρώπους, άλλη στο χωριό αλ Χαφίρ σκότωσε 10, ενώ πλήγμα στον τομέα Ραμ σκότωσε 9. Έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην κοινότητα Μποντάι. Δεύτερο παιδί σκοτώθηκε σε «επιδρομή του ισραηλινού εχθρού» στην κοινότητα Μπριτάλ.

Νέοι βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν επίσης χθες στην παραθαλάσσια πόλη της Τύρου, στον νότιο Λίβανο, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι επιχειρήσεις» έρευνας και διάσωσης «συνεχίζονται (…) στα συντρίμμια» κτιρίων σε χωριά που επλήγησαν στους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Με βάση τον προσωρινό απολογισμό, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο έχουν σκοτώσει πάνω από 1.700 ανθρώπους από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα δεδομένα του λιβανικού υπουργείου Υγείας.

Το Ισραήλ έχει επικεντρώσει τους βομβαρδισμούς του κυρίως στα νότια και ανατολικά της χώρας και στα νότια προάστια της Βηρυτού – περιοχές με σιιτική πλειοψηφία όπου η μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία.

Οι επιθέσεις στις παραδοσιακά «ασφαλείς» περιοχές όπου έχουν εγκαταλείψει πολλές εκτοπισμένες οικογένειες προκαλούν φόβους στους κατοίκους της περιοχής. Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της βοήθειας των συμπατριωτών και της προστασίας του εαυτού τους.

Διπλωματικός πυρετός για κατάπαυση του πυρός

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς πρότεινε συμφωνία η οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για 28 ημέρες, την απελευθέρωση τουλάχιστον οκτώ ομήρων —γυναικών ή ανδρών άνω των 50— που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα δεκάδων Παλαιστινίων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο οποίος επικαλέστηκε τρεις πηγές του προσκείμενες στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών φέρεται να έριξε την ιδέα προχθές Κυριακή κατά τη συνάντησή του με αντιπροσώπους του Ισραήλ και του Κατάρ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι, το Τελ Αβίβ δεν έλαβε καμία πρόταση που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων, με αντάλλαγμα 48ωρη κατάπαυση πυρός στη Γάζα. «Εάν υποβαλλόταν μια τέτοια πρόταση, ο πρωθυπουργός θα την αποδεχόταν επί τόπου» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε μια ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσέ το Πεντάγωνο. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους οι δύο άνδρες συζήτησαν τις «ευκαιρίες για περιφερειακή αποκλιμάκωση» εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Οι ισορροπίες, πάντως, παραμένουν λεπτές στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν απειλεί με νέα αντίποινα το Ισραήλ. «Θα απαντήσουμε κατάλληλα στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος», διαμηνύει ο Ιρανός πρόεδρος, ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σημειώνει ότι το Τελ Αβίβ έδειξε μόνο ένα μέρος της δύναμής του.

Διεθνείς αντιδράσεις για την απαγόρευση της λειτουργίας της UNRWA

Εν τω μεταξύ, με συντριπτική πλειοψηφία, το ισραηλινό Κοινοβούλιο απαγόρευσε την δράση της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους στη χώρα.

Αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι εργαζόμενοι στην UNRWA πρέπει να λογοδοτήσουν για τις «τρομοκρατικές δραστηριότητές» τους, όπως τις αποκάλεσε. Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Νετανιάχου πρόσθεσε επίσης ότι η συνεχής ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραμείνει διαθέσιμη στη Γάζα «τώρα και στο μέλλον».

Έντονες οι διεθνείς αντιδράσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναφέρουν ότι η δράση της υπηρεσίας είναι αναντικατάστατη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εφαρμογή ενός νόμου που απαγορεύει τη δραστηριότητα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στο Ισραήλ «θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που είναι απαράδεκτο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF