Η κυβέρνηση Μπάιντεν “αποστέλλει περισσότερα στρατεύματα, αεροσκάφη και εξοπλισμό αεράμυνας στο Ισραήλ ενόψει της μαζικής επίθεσης στο Ιράν”, αναφέρουν πηγές σε ιστοσελίδα στο Χ.
“Οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 παραδίδουν εξοπλισμό και πυρομαχικά σήμερα.
Ο Μπάιντεν έδωσε εντολές στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ να συντονίσει την επίθεση με τον Ισραηλινό Στρατό.
Η επίθεση θα υλοποιηθεί σε χρονικό διάστημα κοντά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ώστε αν κερδίσει ο Τραμπ, να κληρονομήσει έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή”, καταλήγει η ίδια.
Αυτό το σενάριο έχει μεγάλη δόση αλήθειας, ειδικά σε ότι αφορά την περίοδο των εκλογών, και την μεγάλη πιθανότητα εκλογής του Τραμπ.
Ολόκληρο το σύστημα εξουσίας και οι ελίτ στις ΗΠΑ, θα θέλουν πολύ πιθανόν να φέρουν τον Τραμπ, ( αν εκλεγεί) σε πολύ δύσκολη θέση στην Μέση Ανατολή, ενώ πιθανόν να δούμε και κάτι ανάλογο στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας και του Πούτιν.
Γιατί οι ΗΠΑ στέλνουν τώρα μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και πανίσχυρα συστήματα αεράμυνας μαζί με πλοία στο Ισραήλ;
Το Πεντάγωνο έστειλε προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD, και στρατιωτικό προσωπικό στο Ισραήλ, με στόχο την προστασία της χώρας, ή υπάρχουν και άλλοι πιο σοβαροί λόγοι;
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι η ανάπτυξη της μπαταρίας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) είχε σκοπό «να υπερασπιστεί το Ισραήλ», μετά το μπαράζ 180 βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν που στόχευσε στη χώρα την 1η Οκτωβρίου.
Ο σύμμαχος των ΗΠΑ σταθμίζει τώρα ένα αντίποινα.
Το Πεντάγωνο περιέγραψε την ανάπτυξη ως μέρος των μεγαλύτερων προσαρμογών που έχει κάνει ο αμερικανικός στρατός τους τελευταίους μήνες «για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ, και να προστατεύσει τους Αμερικανούς από επιθέσεις από το Ιράν και ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Ιράν» στην περιοχή, σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου Πατ Ράιντερ.
Ωστόσο, μια στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι ασυνήθιστη, με τα αμερικανικά στρατεύματα γενικά να βοηθούν την άμυνα του συμμάχου τους με πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και μαχητικά αεροσκάφη που εδρεύουν εκτός της χώρας, όπως συνέβη όταν το Ιράν επιτέθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και τον Απρίλιο.
Εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας πιστεύουν ότι η κίνηση θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων, καθώς θα μπορούσε να αποτρέψει τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν από μεγαλύτερα αντίποινα.
«Μπορεί να δεσμεύσει το Ισραήλ από το να λάβει ακραία μέτρα, γνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να [θέσει] τα αμερικανικά στρατεύματα σε κίνδυνο», δήλωσε ο Γιουτζίν Φίνκελ, καθηγητής διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Η ανάπτυξη προειδοποιεί επίσης τους Ιρανούς ότι «τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το επιπλέον επίπεδο προστασίας», πρόσθεσε.
«Αυτό το επίπεδο προστασίας δεν παρέχεται από το Ισραήλ, αλλά τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο έδαφος και μπορεί να σκεφτούν δύο φορές για αντίποινα», συνέχισε.
Το THAAD, ένα από τα πιο αξιόλογα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ, μπορεί να αφαιρέσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μεσαίου βεληνεκούς και αποτελεί κρίσιμο μέρος της πολυεπίπεδης αεράμυνας του στρατού των ΗΠΑ.
Περιλαμβάνει έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε ειδικά οχήματα που φέρουν οκτώ σωλήνες εκτόξευσης ο καθένας, και ένα ραντάρ για τον εντοπισμό εισερχόμενων απειλών και συνήθως χρειάζονται 100 στρατιώτες για να το υπηρετήσουν.
Η Washington Post ανέφερε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ δεν θα χτυπήσει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και αντίθετα θα στοχεύσει ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, αλλά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη απάντηση από την Τεχεράνη.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρισκόταν σε «πιο μετριοπαθή θέση» σε αυτή τη συζήτηση από ό,τι είχε προηγουμένως, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, περιγράφοντας την κλήση μεταξύ των δύο ηγετών.
Η προφανής άμβλυνση της στάσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού συνετέλεσε στην απόφαση του Μπάιντεν να στείλει ένα ισχυρό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στο Ισραήλ, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η αντεπίθεση του Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη «ευρύτερη απάντηση» από το Ιράν, με τις ΗΠΑ πιθανότατα να στέλνουν το THAAD για να εξασφαλίσουν την προστασία όχι μόνο του Ισραήλ, αλλά και των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή, σύμφωνα με τον Ian Lesser, διακεκριμένο συνεργάτη στο German Marshall Fund. επικεφαλής του προγράμματος της δεξαμενής σκέψης για τη νότια Ευρώπη και την ευρύτερη Μεσόγειο.
«Είναι μια αναγνώριση ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αν υπήρχε τέτοια σιγουριά για τον περιορισμό αυτού, δεν νομίζω ότι θα το βλέπαμε αυτό», τόνισε ο ίδιος.
Η πλήρης έκταση των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι ασαφής
Αλλά οι 100 στρατιώτες που αναπτύσσονται με το σύστημα THAAD θα διευρύνουν τον κίνδυνο οι Αμερικανοί στη χώρα να στοχοποιηθούν από το Ιράν ή ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Seyed Abbas Araghchi προειδοποίησε το ίδιο, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον θέτει τις ζωές των αμερικανικών στρατευμάτων «σε κίνδυνο με την ανάπτυξή τους για τη λειτουργία αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στο Ισραήλ».
«Ενώ κάναμε τεράστιες προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες για να περιορίσουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή μας, το λέω ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε κόκκινες γραμμές για την υπεράσπιση του λαού και των συμφερόντων μας», δήλωσε ο Araghchi στην κοινωνική πλατφόρμα X.
Ποιες άλλες δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν στο Ισραήλ
Αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν επίσης στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίες σκότωσαν περίπου 1.200 στη χώρα και συνέλαβαν 250 ομήρους, με τους Αμερικανούς σύμφωνα με πληροφορίες να βοηθούν κυρίως στην ανάκτηση ομήρων.
Την άνοιξη, όταν οι ΗΠΑ κατασκεύασαν και λειτούργησαν για λίγο μια αποτυχημένη ανθρωπιστική προβλήτα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, αμερικανικά στρατεύματα εργάζονταν στο ισραηλινό λιμάνι της πόλης Ashdod.
Οι ΗΠΑ βοήθησαν ήδη το Ισραήλ να αναχαιτήσει τις ιρανικές επιθέσεις τον Απρίλιο και τις αρχές Οκτωβρίου, χρησιμοποιώντας οπλικά συστήματα από όλη την Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή, καθώς και αμφίβια επιθετικά πλοία, ένα υποβρύχιο με κατευθυνόμενους πυραύλους και πολλά μαχητικά αεροσκάφη.
Η Ουάσιγκτον έχει επίσης αυξήσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή, με έως και 43.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου τον περασμένο μήνα ότι στέλνει «επιπλέον λίγες χιλιάδες» άτομα.
“Αλλά το επιπλέον σύστημα THAAD θα παρέχει ενισχυμένη ασφάλεια για τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ σε περίπτωση μεγάλης ιρανικής επίθεσης και η ανάπτυξή του πιθανώς υποδηλώνει προσαρμογή των ΗΠΑ στην τελευταία επίθεση του Ιράν”, δήλωσε ο Lesser από το German Marshall Fund.
«Μπορεί να υπάρχουν συστήματα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη οι Ιρανοί, τα οποία μπορεί να είναι πιο ικανά και πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν, και μπορεί αυτό το σύστημα να παρέχει κάποια κάλυψη εναντίον αυτών», πρόσθεσε.
«Υπάρχει κάτι άλλο που έχει εντοπιστεί, μια απαίτηση που ξεπερνά αυτό που έχει ήδη αναπτυχθεί, διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να γίνει αυτό».
Η αποστολή ενός άλλου συστήματος αεράμυνας δείχνει επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για ένα πιθανό σενάριο μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή", κατέληξε.
Η Trita Parsi, η εκτελεστική διευθύντρια του Quincy Institute for Responsible Statecraft, επέκρινε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την αποστολή του THAAD, υποστηρίζοντας ότι δίνει τη δυνατότητα στον Νετανιάχου να κλιμακώσει τη σύγκρουση εναντίον του Ιράν και των ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν.
«Υπερασπίζοντας το Ισραήλ κάθε φορά που ο Νετανιάχου κλιμακώνει τη σύγκρουση στην περιοχή, ο Μπάιντεν μειώνει το κόστος για το Ισραήλ να κλιμακωθεί και να αψηφήσει τις εκφρασμένες επιθυμίες του Μπάιντεν», έγραψε σε ανάρτηση στο X.
Η ίδια πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν «έχει βάλει ουσιαστικά τις ΗΠΑ σε πόλεμο και άσκοπα έπαιξε στοίχημα με τις ζωές των αμερικανικών στρατευμάτων».