Στην κατεύθυνση του Ουγκλεντάρ, οι ουκρανικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα. Μετά την κατάληψη της ουκρανικής πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα, οι ουκρανικές μονάδες εδαφικής άμυνας που στάλθηκαν από το Κίεβο προς υποστήριξη της 72ης ουκρανικής ταξιαρχίας αρνούνται να αναλάβουν μαχητικές αποστολές.
Σύμφωνα με την Ρωσίδα στρατιωτική δημοσιογράφο Yulia Kiriyenko-Merinova, η 123η Μονάδα Εδαφικής Άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στάλθηκε πριν λίγες ημέρες στην περιοχή του Ουγκλεντάρ στο Ντονιέτσκ για να ενισχύσει τις θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων. Ωστόσο τα περισσότερα μέλη της ομάδας είτε αρνούνται να πολεμήσουν είτε έχουν εγκαταλείψει τελείως τις θέσεις τους στην ομάδα.
Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε «κρίσιμη» και από ουκρανικές πηγές στο διαδίκτυο. Μη επιβεβαιωμένες αναφορές υποστηρίζουν πως αφότου συνειδητοποίησε πως η μονάδα του έχει διαλυθεί, ένας Ουκρανός αξιωματικός αποφάσισε να αυτοκτονήσει φοβούμενος τις συνέπειες που θα του επέβαλαν οι ανώτεροί του.
Συνεχίζουν οι Ρώσοι Πέρα από το Ουγκλεντάρ
Σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές, αφότου ολοκλήρωσαν την επιχείρηση κατάληψης της πόλης τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν με νέες επιθετικές αποστολές πέρα του Ουγκλεντάρ. Τώρα φαίνεται πως στοχεύονται βορειότερες θέσεις του ουκρανικού στρατού και συγκεντρώσεις ουκρανικού προσωπικού στην περιοχή της Μπογκογιαβλένκα (Bogoyavlenka).
Κάποιοι Ρώσοι στρατιωτικοί ανταποκριτές προτείνουν πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη σημειώσει πρόοδο κατά την προσπάθειά τους να προελαύσουν βορειότερα του Ουγκλεντάρ. Το Κρεμλίνο θεωρεί στρατηγικής σημασίας ολόκληρη την περιοχή γύρω από την πόλη του Ουγκλεντάρ, τόνισαν οι Ρώσοι.
Πράγματι, η κατάληψη του Ουγκλεντάρ αποτέλεσε ένα σημαντικό επίτευγμα για τον ρωσικό στρατό στο μέτωπο του νότιου Ντονιέτσκ. Στρατιωτικοί αναλυτές από την Ρωσία αλλά και την Δύση αναφέρουν πως εάν σημειωθεί περαιτέρω ρωσική προέλαση στην περιοχή της Μπογκογιαβλένκα τότε τα στρατεύματα της Μόσχας θα αποκτήσουν χρήσιμα τακτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή.
Οι ρωσικές έφοδοι στόχο έχουν την καταστροφή των εναπομεινάντων ουκρανικών οχυρωματικών έργων και την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για μελλοντικές επιχειρήσεις σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα του μετώπου.
Από την πλευρά του πάντως ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να «σώσει ότι σώζεται» στα βόρεια περίχωρα του Ουγκλεντάρ, αλλά όπως προαναφέραμε η Ρωσία διατηρεί το πάνω χέρι στις σχετικές εχθροπραξίες. Το μεγαλύτερο ζήτημα του Κιέβου είναι η έλλειψη ετοιμοπόλεμων στρατιωτών, τόσο στο Ντονιέτσκ όσο και σε άλλες κατευθύνσεις του ουκρανικού στρατιωτικού χάρτη.