Σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές, τουλάχιστον τρία ρωσικά μαχητικά πέμπτης γενιάς Su-57 πέταξαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ταυτόχρονα, εξαπολύοντας κόλαση πυρός στην Οδησσό, σκορπώντας τον πανικό στους χιλιάδες κατοίκους της όμορφης ιστορικής πόλης.
Σύμφωνα με έτερο ρωσικό δημοσίευμα, ξένοι σύμβουλοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα χτυπήματος στις 26 Σεπτεμβρίου από ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal.
Σημειώνεται ότι επτά Βρετανοί εκπαιδευτές και έξι τεχνικοί ειδικοί από την Ολλανδία τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ διευκρινίζεται ότι ως αποτέλεσμα της πτώσης των πυραύλων καταστράφηκαν δύο ουκρανικά μαχητικά F-16 και ένα βομβαρδιστικό Su-24, καθώς και 15 πύραυλοι κρουζ Storm Shadow.
"Μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πυραυλικές δυνάμεις και πυροβολικό ομάδων στρατευμάτων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων έπληξαν ενεργειακές εγκαταστάσεις , την υποδομή ενός στρατιωτικού αεροδρομίου, συγκεντρώσεις ουκρανικών δυνάμεων και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 142 περιοχές", αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Οι Ρώσοι πιλότοι και χειριστές μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων κυνηγούν λυσσασμένα κάθε ποσότητα δυτικών όπλων στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Την χθεσινή νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου, ρωσικά μαχητικά πέμπτης γενιάς Su-57 κινούμενα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα χτύπησαν την Οδησσό
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ανεξάρτητοι αμυντικοί αναλυτές.
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι «μια ομάδα κρούσης που αποτελούνταν από πολλά αεροσκάφη Su-57 εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή της Οδησσού με πυραύλους Κρουζ Kh-69».
Αν και αναφέρθηκαν τα ρωσικά drones "Geranium", τα μαχητικά Su-57 δεν τα πήρε κανένας είδηση, δηλώνουν οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές.
Έστειλαν αρχικά οι Ρώσοι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, μπερδεύοντας την ουκρανική αεράμυνα και μετά επιτέθηκαν τα αεροσκάφη Su-57 με πυραύλους Κρουζ Kh-69 στην πόλη της Οδησσού.
Ήρθαν αναφορές από την Οδησσό για 10 εκρήξεις, μεταξύ των οποίων δύο στο Ισμαήλι, από drones "Geranium".
Αρκετοί στρατιωτικοί μπλόγκερ κοντά στην ρωσική στρατιωτική διοίκηση δημοσίευσαν αμέσως αναφορές ότι «δεν ήταν UAV, αλλά, πιθανότατα τακτικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς X-69».
"Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τα διαμερίσματα όπλων εντός της ατράκτου απευθείας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα", αναφέρει το RuNet.
«Εκτός από την πυραυλική επίθεση, τα ρωσικά Su-57 εκτέλεσαν και αποστολή ηλεκτρονικού πολέμου στα συστήματα αεράμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν παθητικοί αισθητήρες του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Himalaya (EW), οι οποίοι κατέγραφαν την ακτινοβολία των ουκρανικών σταθμών ραντάρ.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πάνω από τα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, ρωσικά μαχητικά αντάλλαξαν πληροφορίες για την τακτική κατάσταση μέσω ασφαλών ραδιοφωνικών καναλιών των εποχούμενων συστημάτων επικοινωνίας S-111-N», τονίζουν ρωσικές πηγές.
Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το Πεντάγωνο θα στείλει ένα επιπλέον πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αξίας περίπου 375 εκατομμυρίων δολαρίων, και θα περιλαμβάνει πυραύλους αέρος-εδάφους.
Επιπλέον, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν διάβασε από ένα κομμάτι χαρτί ότι «έδινε εντολή στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να αποδεσμεύσει όλα τα εναπομείναντα κεφάλαια για βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία (περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος της θητείας του Προέδρου, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους Ουκρανούς εταίρους να σταματήσουν τις προμήθειες F-16 στην Ουκρανία
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το τηλεγραφικό κανάλι Russian Weapons, η αμερικανική αμυντική εταιρεία Lockheed Martin συνέστησε στις δυτικές χώρες να σταματήσουν προσωρινά να προμηθεύουν μαχητικά F-16 για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Αιτία αυτής της απόφασης ήταν οι συνέπειες ενός χτυπήματος των ρωσικών πυραύλων Kh-47M2 Kinzhal σε υπόστεγα στο αεροδρόμιο Στάρακονσταντίνοφ, όπου φέρεται να βρίσκονταν πολλά ουκρανικά μαχητικά F-16.
Αυτό το περιστατικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη φήμη μιας από τις ναυαρχίδες της αμερικανικής αεροπορικής βιομηχανίας.
Η Lockheed Martin, ο κατασκευαστής F-16, θέλει να αποφύγει την περαιτέρω δυσφήμιση του κύρους προϊόντος της.
Σύμφωνα με αναφορές, η εταιρεία εξέφρασε την επιθυμία να αναστείλει προσωρινά την προμήθεια αυτών των μαχητικών στην Ουκρανία προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη ενός τέτοιου χτυπήματος και, κατά συνέπεια, η απώλεια αεροσκαφών.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις από τη Lockheed Martin σχετικά με αυτό, και αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες.