Το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες χτύπησε τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο που υποστηρίζεται από το Ιράν με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δυναμιτίζοντας το κλίμα που ήδη μυρίζει μπαρούτι από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.
«Αν η Χεζμπολάχ δεν έχει λάβει το μήνυμα, σας υπόσχομαι, θα το πάρει», είπε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του εξαπολύοντας νέες απειλές.
«Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους [εκτοπισμένους βόρειους] κατοίκους μας με ασφάλεια στα σπίτια τους. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί [ρουκέτες] στους κατοίκους της, πυρά [ρουκετών] στις πόλεις της», είπε ο πρωθυπουργός. «Ούτε το κράτος του Ισραήλ μπορεί να το ανεχθεί».
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε επισης ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ασφάλεια».
«Δεν έχουμε σχέση με τους βομβητές στον Λίβανο», λέει ο πρόεδρος του Ισραήλ
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία εμπλοκή με τους παγιδευμένους βομβητές, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν θέλουμε πόλεμο με τον Λίβανο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξαλείψει τυχόν απειλές που είναι υπαρξιακές για το κράτος του Ισραήλ».
«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να βρίσκεται σε πόλεμο με τον Λίβανο, αλλά ο Λίβανος έχει καταληφθεί από μια τρομοκρατική οργάνωση, που εξοπλίζεται από την Ιρανική Αυτοκρατορία του Κακού», ανέφερε επίσης κατά τη συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Sky News
Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της επιστροφής των ομήρων
Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν χθες Σάββατο το βράδυ για ακόμη μια φορά στους δρόμους στο Τελ Αβίβ για να καταγγείλουν πως δεν κλείνεται συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς που θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι δεκάδες όμηροι που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας στον θύλακο από την 7η Οκτωβρίου 2023.
Οι εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις γίνονται ολοένα πιο επικριτικές για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αφού ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα ο εντοπισμός των πτωμάτων έξι ομήρων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως μέλη του παλαιστινιακού κινήματος τους εκτέλεσαν με «μια σφαίρα στο σβέρκο». Κατηγόρησε την ηγεσία της Χαμάς πως απορρίπτει τους όρους για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα επέτρεπε την απελευθέρωση ομήρων που παραμένουν στη ζωή, καθώς ο πόλεμος — πλέον στην 352η ημέρα του — οδεύει να κλείσει χρόνο.
Όμως επικριτές του κ. Νετανιάχου στο Ισραήλ αντιτείνουν πως αυτός πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ομήρων — 97 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, πλην όμως οι 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Οι επικριτές του κ. Νετανιάχου λένε επίσης πως επιδιώκει πάνω απ’ όλα να διατηρηθεί στην εξουσία, κατευνάζοντας τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του, που εναντιώνονται σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χαμάς.
«Αν οι πολίτες και οι στρατιώτες εγκαταλειφθούν στους δολοφόνους και τους βιαστές για πολιτικούς υπολογισμούς της (κυβερνητικής) συμμαχίας, δεν θα υπάρξει συγχώρεση», είπε ο ηθοποιός Λιόρ Ασκενάζι στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Τελ Αβίβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.
Όπως και προηγούμενες εβδομάδες, στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκαν συγγενείς ομήρων, όπως ο Ελί Ελμπάγκ, πατέρας της ομήρου Λιρί Ελμπάγκ: «Λιρί (…), πάει ένας χρόνος που έχω να σε φιλήσω, να γελάσω μαζί σου», είπε.
Η χθεσινή κινητοποίηση καταγράφτηκε καθώς οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη λιβανική Χεζμπολάχ κλιμακώνονται ολοένα περισσότερο.
Ο Σαχάρ Μορ, ανιψιός του ομήρου Αβραάμ Μούντερ — θεωρείται νεκρός —, τόνισε πως φοβάται πως η κλιμάκωση στον βορρά θα αποσπάσει την προσοχή από το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων.