Οι ΗΠΑ ήχησαν συναγερμό για την αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια, που συνδέουν τις δύο ηπείρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από το CNN στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από βασικά υποθαλάσσια καλώδια ΕΕ-ΗΠΑ, εντείνοντας τους φόβους για πιθανή δολιοφθορά σε κρίσιμης σημασίας παγκόσμια επικοινωνιακή υποδομή.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, μια μυστική ρωσική στρατιωτική μονάδα πιστεύεται ότι επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη διακοπή των υποθαλάσσιων καλωδίων του Διαδικτύου, προκαλώντας συναγερμό για την ασφάλεια των ζωτικών δικτύων επικοινωνιών.
Αυτή η αποκάλυψη υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να στοχεύει τις παγκόσμιες υποδομές.
Η εν λόγω μονάδα, γνωστή με το ρωσικό της ακρωνύμιο GUGI (General Staff Main Directorate for Deep Sea Research), φέρεται να ενισχύει τις δυνατότητές της για υποθαλάσσιες δολιοφθορές.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ τονίζουν ότι η GUGI αναπτύσσει διάφορα σκάφη, υποβρύχια και θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις επιχειρήσεις της.
Τα εξειδικευμένα υποβρύχια βαθέων υδάτων υπό τη διοίκηση της GUGI είναι ικανά να φτάσουν σε βάθη 2.500 μέτρων και το ρωσικό ερευνητικό σκάφος Yantar -που εντοπίστηκε κοντά σε ευαίσθητα καλώδια στα ανοικτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019, έχει σχέση με αυτήν την προσπάθεια.
Το Κρεμλίνο φαίνεται να δίνει σημαντική έμφαση στις δραστηριότητες της GUGI, με τη μονάδα να συνεχίζει να λαμβάνει ισχυρή οικονομική υποστήριξη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος τον Ιούνιο άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στοχεύσει υποθαλάσσια δίκτυα επικοινωνίας εάν προκληθεί.
Περαιτέρω ανησυχίες προέκυψαν από αναφορές για ρωσικά πλοία που περιπολούν τακτικά κοντά σε κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές, συχνά μακριά από τις ακτές της ίδιας της Ρωσίας.
Τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες, που εκτείνονται χιλιάδες χιλιόμετρα κατά μήκος του βυθού του ωκεανού, ιδιαίτερα μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.
Οποιαδήποτε συντονισμένη δολιοφθορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη οικονομική και κοινωνική αναστάτωση, ειδικά στην Ευρώπη.
Μια καλά εκτελεσμένη επίθεση σε αυτά τα καλώδια θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις επικοινωνίες των πολιτών, τις κυβερνητικές επιχειρήσεις και τη στρατιωτική ετοιμότητα. Επιπλέον, οι βιομηχανίες που εξαρτώνται από αυτά τα δίκτυα, όπως ο χρηματοοικονομικός και ο ενεργειακός τομέας, θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις.
Το εννοούν σοβαρά εκεί στην Ρωσία σε ότι έχει να κάνει με επιχειρήσεις αυτού του τύπου κατά της δύσης, αν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ τροφοδοτήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά με όπλα μακρού βεληνεκούς και μισθοφόρους.
Χθες ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα Βαγιατσεσλάβ Βολοντίν δήλωσε ότι “η Ρωσία θα απαντήσει σε πιθανές επιθέσεις στο έδαφός της χρησιμοποιώντας δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με ισχυρότερα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες επιθέσεις θα οδηγήσουν σε παγκόσμια κλιμάκωση.
Ο Βολοντίν σημείωσε ιδιαίτερα ότι ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat μπορεί να φτάσει στο Στρασβούργο (Γαλλία) μέσα σε λίγα λεπτά (μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα).
Αυτή η δήλωση ήρθε ως απάντηση στις εκκλήσεις ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών να χτυπήσουν τη Ρωσία με πυραύλους Κρουζ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συμμαχία δεν πρέπει να φοβάται να παραβιάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας.
Ο ίδιος τόνισε ( έχοντας άγνοια κινδύνου προφανώς) ότι αυτές οι γραμμές είχαν ήδη ξεπεραστεί χωρίς σοβαρές συνέπειες, και κάλεσε τις δυτικές χώρες να μην λαμβάνουν πολύ σοβαρά τις απειλές από τη Ρωσία και να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Ο Πούτιν ετοιμάζει 2. εκατομμύρια “ξιφολόγχες” κατά των ΗΠΑ
Το νομοσχέδιο του Πούτιν θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το διάταγμα, η νέα επιτελική δύναμη των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ορίζεται σε 2.389.130 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 1.500.000 στρατιωτικών, δηλαδή ο ρωσικός στρατός θα αυξηθεί κατά 180.000 άτομα σε σύγκριση με την τελευταία επέκταση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Δεκέμβριο του 2023.
Το κορυφαίο στρατιωτικό think tank των ΗΠΑ, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ISS), ανέφερε ότι η Ρωσία ξεπερνά τώρα την Αμερική (1,32 εκατομμύρια), την Ινδία (1,44 εκατομμύρια) σε σύνολο ένοπλων δυνάμεων και βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα (δύο εκατομμύρια)
“Ο ρωσικός στρατός πρέπει να εξοπλιστεί με εκπαιδευμένο προσωπικό σε παλιές και νέες στρατιωτικές περιοχές”, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια συνάντηση για την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας ότι “επιπλέον, αυτό το βασικό καθήκον πρέπει να επιλυθεί «σε στενή συνεργασία μεταξύ ομοσπονδιακών και περιφερειακών αρχών».
Συμπεριλαμβανομένου, τόνισε ο Πούτιν ως Ανώτατος Γενικός Διοικητής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, «εννοεί μονάδες και σχηματισμούς συνεχούς ετοιμότητας μάχης».
“Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και οι περιφερειακές αρχές πρέπει να δώσουν προσοχή στα θέματα εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και να εργαστούν από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους της σύγχρονης βάσης εκπαίδευσης των προστρατευτικών οργανισμών, των στρατιωτικών πανεπιστημίων, των εκπαιδευτικών και μεθοδολογικών κέντρων και των πεδίων εκπαίδευσης”, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα λάβουν όχι μεμονωμένα, αλλά μαζικά σύγχρονα όπλα και σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα, αεροσκάφη, συστήματα εντοπισμού του εχθρού και αντι-πυροβολικού, καθώς και συστημάτων ελέγχου και επικοινωνιών.
Την περασμένη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε για άλλη μια φορά τη Δύση
Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι εάν το ΝΑΤΟ επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος, αυτό θα σημαίνει την άμεση συμμετοχή της συμμαχίας στον πόλεμο και ως εκ τούτου: «Έχοντας κατά νου μια αλλαγή στην ίδια την ουσία αυτής της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση τις απειλές που αντιμετωπίζουμε».
Τι είδους αποφάσεις μπορεί να είναι αυτές, ο Πούτιν δεν διευκρίνισε, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι αναφέρεται σε πυρηνικά όπλα.
Θεωρεί η Δύση πραγματική την απειλή μιας πυρηνικής επίθεσης;
Στα τέλη του 2022, η ηγεσία των ΗΠΑ φοβόταν σοβαρά ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και προετοίμαζαν αντίποινα.
Σύμφωνα με πηγή του CNN στην κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, οι Αμερικανοί δεν είχαν «υποθετικές» εκτιμήσεις, αλλά απτές πληροφορίες από έγκυρες πηγές.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, επιβεβαίωσε ότι το φθινόπωρο του 2022 υπήρχε πραγματικός κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε τότε ότι ο κόσμος ήταν τόσο κοντά στον Αρμαγεδδώνα, όσο ήταν στην Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Το φθινόπωρο του 2022, η Ρωσία έχασε αρχικά σημαντικά εδάφη στις περιοχές Χάρκοβο και Ντόνετσκ και στη συνέχεια υποχώρησε από τη Χερσώνα και από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, ενώ οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανατίναξαν τη Γέφυρα της Κριμαίας.
Οι φόβοι ότι λόγω στρατιωτικών ηττών ο Πούτιν θα αποφάσιζε να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση φαινόταν λογικός στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός κατάφερε να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο μέτωπο.
Το 2023, οι Ρώσοι σταμάτησαν για πρώτη φορά την αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και το φθινόπωρο πήραν την πρωτοβουλία και άρχισαν να επιτίθενται σε διάφορες κατευθύνσεις.
Από τότε, η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία με όλο και πιο ισχυρά όπλα για δύο χρόνια(: οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν άρματα μάχης, συστήματα αεράμυνας Patriot, πυραύλους Storm Shadow και ATACMS μεγάλης εμβέλειας και αεροσκάφη F-16).
Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν με επιτυχία τόσο τα δυτικά όσο και τα δικά τους όπλα. Κατέστρεψαν περίπου το ένα τρίτο των πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και χτυπούν τακτικά ρωσικά αεροδρόμια, αποθήκες, αποθήκες πετρελαίου και πόλεις τόσο στα κατεχόμενα εδάφη όσο και στη Ρωσία.
Τελικά, τον Αύγουστο, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή του Κουρσκ, καταλαμβάνοντας περίπου εκατό οικισμούς, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού κέντρου.
Τώρα οι Ρώσοι ξεκίνησαν ευρεία αντεπίθεση σε Ντονιέτσκ και Κούρσκ, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία, αν και ο Πούτιν τακτικά και σε διάφορες περιστάσεις δηλώνει ότι αν χρειαστεί, η Ρωσία σίγουρα θα το χρησιμοποιήσει.