Η έκκληση της Ουκρανίας να επιτρέψει στους δυτικούς πιλότους να πετάξουν τα πολυαναμενόμενα μαχητικά αεροσκάφη F-16 ενισχύεται, αλλά οι πολιτικές ανησυχίες για «ρωσική κλιμάκωση» επιμένουν, καθώς ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι η προσπάθεια εξακολουθεί να επενδύεται καλύτερα σε Ουκρανούς πιλότους.
Διάφορα δυτικά μέσα ενημέρωσης όμως, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον μικρό αριθμό Ουκρανών πιλότων για τα F-16 του Κιέβου, την σχετική απειρία τους, αλλά και στις καθυστερήσεις από τις χώρες εταίρους στην παράδοση των μαχητικών αυτών, αναφέρει ουκρανικό ΜΜΕ.
Επιπλέον, υπάρχει ο διαφαινόμενος κίνδυνος για ρωσική αεροπορική ή πυραυλική επίθεση στα υπόστεγα που φιλοξενούν τα ουκρανικά F-16.
“Κάθε μέρα καθυστερήσεων και καθυστερήσεων στη λήψη αποφάσεων στη Δύση και στις παραδόσεις όπλων στοιχίζει τις ζωές Ουκρανών.
Λοιπόν, ποια θα μπορούσε να είναι μια γρήγορη λύση για την καλύτερη χρήση αυτών των F-16 που αποκτήθηκαν πρόσφατα;
Φυσικά η συμμετοχή ξένων πιλότων για να πετάξουν τα ουκρανικά F-16 στην Ουκρανία", αναφέρει Ουκρανός ειδικός.
Μία πιθανή απάντηση εκφράστηκε μόλις πρόσφατα, στις 13 Αυγούστου, μετά την επίσκεψη των Αμερικανών Γερουσιαστών Μπλούμενθαλ και Γράχαμ στο Κίεβο.
Η επίσκεψή τους έγινε εν μέσω της αιφνιδιαστικής εισβολής της Ουκρανίας στην περιφέρεια του Κούρσκ.
Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές ενέκριναν ένα σχέδιο για τη στρατολόγηση βετεράνων πιλότων F-16 του ΝΑΤΟ για να διευκολυνθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη αμέσως, όσο συνεχίζεται η εκπαίδευση των πιλότων τους.
«Η Ουκρανία έχει ήδη παραλάβει μονάδες μαχητικών F-16 και αυτή η εθελοντική δύναμη θα πρέπει να πετάξει στον αέρα», δήλωσαν οι Μπλούμενθαλ και Γράχαμ στο δελτίο τύπου τους.
Αυτή η ιδέα είχε προταθεί νωρίτερα από μερικούς Αμερικανούς βετεράνους πολέμου, όπως ο απόστρατος Αμερικανός Σμήναρχος Νταν Χάμπτον, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην Φωνή της Αμερικής, προσφέρθηκε να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, επικαλούμενος την τεχνογνωσία του στα F-16 και την προθυμία του να υπερασπιστεί την χώρα αυτή.
Η εισβολή του Κουρσκ μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις των συμμάχων σχετικά με την Ουκρανία
«Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες», καλά εκπαιδευμένοι πιλότοι F-16 θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφερθούν εθελοντικά για υπηρεσία στην Ουκρανία”, ισχυρίστηκε ο Τζέφρι Φίσερ, ένας απόστρατος Σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με 30 χρόνια στρατιωτική εμπειρία.
Ο ίδιος γνωρίζει προσωπικά κάποιους Αμερικανούς που ασκούν ενεργά πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση για να επιτρέψει την στρατολόγηση δυτικών πιλότων στην Ουκρανία.
"Χώρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη F-16 εδώ και δεκαετίες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Νότια Κορέα, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Γι' αυτό ο Φίσερ πιστεύει ότι μια πιθανή λεγεώνα ξένων πιλότων στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια διεθνής προσπάθεια και όχι απλώς αμερικανική.
Ωστόσο, η απόφαση εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν αρχικά δεν ήταν δεκτική στην ιδέα, τώρα είναι τουλάχιστον πρόθυμη να συζητήσει το ενδεχόμενο, ειδικά μετά τις δηλώσεις των Αμερικανών Γερουσιαστών.
Αυτή η αλλαγή, πιστεύει ο Φίσερ, μπορεί να επηρεαστεί από την πρόσφατη ουκρανική εισβολή στο Κούρσκ, η οποία αμφισβήτησε τις αντιλήψεις για τη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας αλλά και την υπεράσπιση των συνόρων.
Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν έστω και ένας Ουκρανός πατούσε το πόδι της στην παραδοσιακή ρωσική γη. Δεν το έχουμε δει να συμβαίνει αυτό», τόνισε ο Φίσερ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μόνο δυτικοί βετεράνοι πιλότοι μπορούν να πιλοτάρουν τα ουκρανικά F-16 άμεσα, με το ζήτημα όμως να είναι το πως θα αντιδράσει η ρωσική πλευρά;