Οι μάχες κοντά στα σύνορα της περιοχής του Κουρσκ συνεχίζονται εδώ και τρεις εβδομάδες.
Η απομάκρυνση αμάχων από τις παραμεθόριες περιοχές συνεχίζεται, αλλά είναι πολύ περίπλοκη - εθελοντές σώζουν ανθρώπους από τα πυρά των Ουκρανών με ιδιωτικά αυτοκίνητα και τους μεταφέρουν μέσω του ποταμού Σεΐμ με βάρκες.Ωστόσο, η βοήθεια δεν έρχεται σε όλους.
Η μοίρα περίπου δύο χιλιάδων ανθρώπων είναι άγνωστη - αυτά τα στοιχεία έδωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής Κουρσκ, Alexey Smirnov, σε συνάντηση με τον ρω΄σο πρόεδρο.
Η ομάδα LisaAlert έλαβε 779 αιτήματα για αναζήτηση ατόμων, όπως αναφέρει το bankingnews.gr
Εκεί σημειώθηκε ότι κάθε αίτηση περιελάμβανε δύο, τρία ακόμη και τέσσερα άτομα.
Και περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες κάτοικοι του Κουρσκ που είχαν χάσει την επαφή με αγαπημένα τους πρόσωπα επικοινώνησαν με τον Ρωσικό Ερυθρό Σταυρό (RRC).
Από 11 μηνών... μέχρι 101 ετών
Ο μικρότερος σε ηλικία αγνοούμενος από την έναρξη των μαχών στην περιοχή του Κουρσκ είναι 11 μηνών.Ο μεγαλύτερος 101 ετών.Στην περιοχή Sudzhansky, όπου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν το πρώτο χτύπημα, παραμένουν κυρίως οι ηλικιωμένοι.
Δεν υπήρχε ρεύμα ή επικοινωνίες εκεί εδώ και πολύ καιρό, έτσι σε τοπικές ομάδες, από τις πρώτες κιόλας μέρες της ουκρανικής εισβολής, άρχισαν να εμφανίζονται μηνύματα από ανθρώπους που ζητούσαν βοήθεια για να βγάλουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες που αναγκάστηκαν να κρυφτούν από τους βομβαρδισμούς στα υπόγεια. .
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφέρειας, Alexander Bogachev, οι ηλικιωμένοι δεν θέλουν να φύγουν και αρνούνται να εκκενώσουν.
Ο 74χρονος Αλεξάντερ Γκριγκόριεφ, ο οποίος έγινε γνωστός στα μέσα ενημέρωσης ως «Ρώσος Ιβάν» από το βίντεο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επίσης δεν έφυγε στην ώρα του.
Στο βίντεο, ένας Ουκρανός στρατιώτης αποκαλεί τον ηλικιωμένο "Rusish Schweine" και λέει ότι όλοι οι Ρώσοι έχουν χαθεί κοροϊδεύοντας τον.
Αργότερα αποδείχθηκε ότι ο 74χρονος ήταν πρόσφυγας από τη Μακέγιεφκα και είχε ουκρανικό διαβατήριο. Η κόρη του Svetlana Petrenko είπε ότι πήρε τον πατέρα της από το Donbass το 2014. Από τότε, σύμφωνα με την ίδια, ο Γκριγκόριεφ είναι πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Petrenko είναι σίγουρη ότι ο πατέρας της είναι πλέον αιχμάλωτος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι που αγνοούνται στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ.
Μεταξύ των αγνοουμένων είναι και η 55χρονη δημοσιογράφος Inna Demyanenko. Έμενε μόνη της, οπότε είναι δύσκολο να μάθεις τι της συνέβη.
Η τελευταία φορά που η Demyanenko ήταν online ήταν στις 6 Αυγούστου. Οι συνάδελφοί της στην εφημερίδα Sudzhanskie Vesti ανέφεραν ότι δεν είχε έρθει σε επαφή από την 5η ημέρα της εισβολής.
Η Demyanenko είναι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας και εργάζεται στα μέσα ενημέρωσης για σχεδόν 30 χρόνια.
Ολόκληρες οικογένειες εξαφανίστηκαν...
Κατά την επίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ολόκληρες οικογένειες αποκόπηκαν.
Έτσι, και η σύζυγος του 51χρονου κατοίκου της Sudzha, Roman Yatsenko, σταμάτησε να επικοινωνεί στις 6 Αυγούστου, είχε πέντε παιδιά μαζί του.
Ο Yatsenko εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε υπηρεσία στη Μόσχα.
Αποφάσισε να μην περιμένει βοήθεια και πήγε να σώσει μόνος του την οικογένειά του.
Όταν ο άνδρας έφτασε στην περιοχή του Kursk, η είσοδος στην πόλη της Sudzha ήταν ήδη κλειστή.
Βρήκε διέξοδο, άρχισε να περπατάει με τα πόδια κάτω από τα πυρά των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ κρύβονταν παράλληλα από πολυβολητές και drones.
Φοβισμένες μητέρες σε αιχμαλωσία
Οι στρατεύσιμοι στην περιοχή του Κουρσκ που αγνοούνται, ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στο δρόμο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Πολλοί από αυτούς μπορεί να βρίσκονται σε αιχμαλωσία, τα κοινωνικά δίκτυα είναι γεμάτα με ανακοινώσεις για την αναζήτηση τους.
«Θα τον βρούμε έναντι αμοιβής»
Οι απατεώνες έχουν γίνει πιο ενεργοί στην περιοχή του Κουρσκ και στέλνουν μηνύματα σε ντόπιους για να βγάλουν συγγενείς από τη ζώνη μάχης έναντι αμοιβής.
Οι δράστες λένε ότι υποτίθεται έχουν πληροφορίες για αγνοούμενους και προσποιούνται ότι είναι εθελοντές.
Επίσης, οι συγγενείς των αγνοουμένων μπορούν να ενημερωθούν ότι ο καταζητούμενος βρέθηκε και να ονομάσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, για παράδειγμα, χαρακτηριστικά του προσώπου, πρόσθεσε το RKK .
Όταν ληφθεί το απαιτούμενο ποσό, οι απατεώνες σταματούν να επικοινωνούν.
Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιείται ήδη ευρέως για οικογένειες των οποίων οι συγγενείς εξαφανίστηκαν στη ζώνη NWO.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία και μπλόγκερ Roman Alekhin (τον Ιούλιο του 2024 διορίστηκε σύμβουλος του αναπληρωτή κυβερνήτη του Κουρσκ Smirnov), είδε προσωπικά ένα από αυτά τα μηνύματα.
Ζήτησαν 30 χιλιάδες ρούβλια για την παροχή βοήθειας.
Ο Alekhine είπε ότι αυτοί ήταν απατεώνες, «και ίσως χειρότερα».
Οι εθελοντές δεν παίρνουν χρήματα για την εκκένωση, σημείωσε, και μεταφέροντας τα δεδομένα συγγενών σε άγνωστα πρόσωπα, οι κάτοικοι του Κουρσκ κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών που «θα πάρουν όμηρο τον συγγενή σου και θα απαιτήσουν πολύ μεγαλύτερα λύτρα για να τον αφήσουν ζωντανός."
Ο Alekhine έγραψε επίσης ότι πλαστά έντυπα εκκένωσης διανέμονται στην περιοχή του Κουρσκ. Ζητάνε το πλήρες όνομά σας, την ημερομηνία γέννησης και τη διεύθυνσή σας, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τον Alekhin, αυτά τα ερωτηματολόγια αποστέλλονται για την αναπλήρωση της βάσης δεδομένων των απατεώνων και των TsIPsO «για περαιτέρω απάτες».