Την ώρα που ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος δείχνει να έχει φουντώσει σε διάφορα μέτωπα, το Κίεβο έχει εστιάζει στο Κουρσκ, ενώ η Μόσχα έχει «κυκλώσει» το Ποκρόβσκ προσβλέποντας στην κατάληψη όλων των ανατολικών ουκρανικών περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν όμως, φαίνεται πως αποφάσισε να μπει ακόμη πιο δυνατά στη μάχη σηκώνοντας τα λεγόμενα «ιπτάμενα φρούρια». Συγκεκριμένα, ρωσικές και ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι έξι ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95 στέλνονται από την αεροπορική βάση της Ολένια στην περιφέρεια Μούρμανσκ στον αρκτικό κύκλο στην στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Σαράτοφ κοντά στην Κασπία, δηλαδή δυτικά, στα μετόπισθεν, της επαρχίας Κουρσκ.
Την είδηση επιβεβαίωσε η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας τις πρωινές ώρες. Σημειώνεται ότι τόσο η ρωσική βάση στο Μουμάνσκ όσο και η βάση στο Σαράτοφ κατά καιρούς έχουν δεχθεί πλήγματα από drones.
Με βάση την εμπειρία από σχεδόν δυόμισι χρόνια της ρωσικής εχθρικής εισβολής, οι σημαντικότερες αεροπορικές επιδρομές συνήθως ξεκινούν με την αναχώρηση βομβαρδιστικών από τις βόρειες ρωσικές αεροπορικές βάσεις ή τις αεροπορικές βάσεις του Βόλγα. Στη συνέχεια, οι πύραυλοι κρουζ εκτοξεύονται προς την Ουκρανία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν επιδρομές πυραύλων κατά της Ουκρανίας, καθώς αυτά τα στρατηγικά βομβαρδιστικά έχουν ικανότητα να φέρουν και βαλλιστικούς πυραύλους. Πάντως, η απογείωση των Tu-95 κατά τη διάρκεια της ημέρας θεωρήθηκε ασυνήθιστη. Συνεπώς, δεν μπορούσε να αποκλειστεί και ότι οι πτήσεις έγιναν για σκοπούς εκπαίδευσης ή μετεγκατάστασης.
«Ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες με το Κίεβο είναι πλέον αδύνατες»
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε τις αναφορές για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο υπό τη μεσολάβηση Κατάρ και Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «απλές φήμες».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες με το Κίεβο μετά την επίθεσή του στο Κουρσκ, δήλωσε. «Ο πρόεδρος το είπε πολύ ξεκάθαρα ότι μετά τις επιθέσεις, ή εισβολή όπως τη λέτε, στην περιοχή του Κουρσκ, είναι αδύνατες οποιεσδήποτε συνομιλίες».
Ποια είναι τα θηριώδη βομβαρδιστικά
Η Μόσχα έριξε στη μάχη τα εκσυγχρονισμένα βαρέα γιγάντια αεροσκάφη Tu-95MSM Bear-H, τα οποία διαθέτουν τέσσερις στροβιλοελικοφόρους κινητήρες. Φέρουν υποπτερυγικούς φορείς για την ανάρτηση βλημάτων cruise τύπου Kalibr (Kh-101/102) η εμβέλεια των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 1000 και 1500 μιλίων, ενώ μπορούν να μεταφέρουν επίσης διαφόρων ειδών βόμβες, όπως πυρηνικές αλλά και βόμβες ελεύθερης πτώσης.
Διαθέτουν καινούργιο πυροβόλο GSh 23L, ενώ στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τους στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με αρχές 2000 αναβαθμίσθηκε σημαντικά το πιλοτήριό τους, δημιουργώντας έτσι καλύτερες συνθήκες για το πλήρωμα.
Ο εκσυγχρονισμός τους συνεχίστηκε περνώντας σε ένα δεύτερο στάδιο από το 2018 και μετά, με στόχο να παραμείνουν σε ενεργό υπηρεσία μέχρι και το 2040. Τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά είχαν χρησιμοποιηθεί και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία, πλήττοντας θέσεις τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο από το Νοέμβριο του 2016 έως και τον Ιούλιο του 2017.
Το αεροσκάφος έχει επταμελές πλήρωμα με το μήκος του να ξεπερνά τα 47 μέτρα και το ύψος του να φθάνει τα 13 μέτρα. Η ταχύτητά του κυμαίνεται μεταξύ 830 χλμ σε μεγάλο ύψος και 650 σε χαμηλό ύψος, με την εμβέλειά του να φθάνει στα 10.500 χλμ και την ακτίνα δράσης του στα 6.500 χλμ.
Τα Tu-95 είναι παλιά αεροσκάφη, το σύνολο των οποίων έχει κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του «ψυχρού πολέμου». Το πρωτότυπο πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1952.