Η Ρωσία αντεπιτίθεται για να αποκρούσει τη μεγαλύτερη επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου, στέλνοντας ενισχύσεις, θεσπίζοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις συνοριακές περιοχές και πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές.
Την ίδια στιγμή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε για πρώτη φορά σήμερα Σάββατο (10/8) ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και είπε ότι η επιχείρηση ήταν μέρος της προσπάθειας του Κιέβου να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη μετά τη ρωσική εισβολή το 2022.
Το Κίεβο επιδιώκει να «μετατοπίσει τον πόλεμο» μέσα στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν μέσω εισβολής ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, που ξεκίνησε την Τρίτη και η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιαστεί άμεσα από το Κίεβο.
«Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, ο στρατηγός Σίρσκι (σ.σ. αρχηγός γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων) έδωσε αναφορά από το μέτωπο, για τις ενέργειές μας και τη μετατόπιση του πολέμου στο έδαφος του επιτιθέμενου (...). Η Ουκρανία αποδεικνύει ότι μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη και να ασκήσει την απαραίτητη πίεση: πίεση στον επιτιθέμενο», δήλωσε ο Ζελένσκι στο καθημερινό βραδινό τηλεοπτικό μήνυμά του.
Ο Ζελένσκι είχε προηγουμένως αναφερθεί στην επιχείρηση, επαινώντας την ικανότητα του στρατού "να εκπλήσσει" και ευχαριστώντας τους που αιχμαλώτισαν Ρώσους στρατιώτες για να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις
"Η θρασεία εισβολή των Ουκρανών στη Ρωσία είναι ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου"
«Το θέαμα των ουκρανικών δυνάμεων να σηκώνουν τη σημαία τους πάνω από ρωσικά εδάφη είναι εξευτελιστικό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά η θρασεία εισβολή στη Ρωσία είναι ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου», γράφει σε πρόσφατο ρεπορτάζ η βρετανική «Sky News».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σοκ των Ουκρανών στρατιωτών να κερδίζουν οποιοδήποτε έδαφος στη χώρα του, πιθανότατα θα πυροδοτήσει μια ηχηρή απάντηση από τον Ρώσο πρόεδρο, σε μεγάλο βαθμό ως χειρονομία παραδειγματισμού.
Μάλιστα, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή 9 Αυγούστου, ότι εκκένωσαν περίπου 20.000 άτομα από την ουκρανική πόλη Σούμι, η οποία μοιράζεται τα σύνορά της με μια περιοχή στη νοτιοδυτική Ρωσία που η Ουκρανία έχει ως στόχο. «Πρόκειται για μια ένδειξη φόβου από την πλευρά της Ουκρανίας, ότι η Ρωσία θα αντεπιτεθεί», γράφει το Sky News.
Σημειώνουμε ότι την περασμένη Τρίτη, το Κίεβο πραγματοποίησε μεγάλη επίθεση χιλιάδων στρατιωτών στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, περίπου 2,5 χρόνια μετά την αρχική εισβολή που διέταξε ο Πούτιν.
Η επιχείρηση φαίνεται πως οργανώθηκε με πολλή προσοχή και κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, πιάνοντας «στον ύπνο» τη Ρωσία και τον υπόλοιπο πλανήτη.
«Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες βλέψεις της Ουκρανίας, πέρα από το να σοκάρει τη Μόσχα και να δείξει ότι τα σύνορα των γειτόνων της δεν είναι πλέον ασφαλή», επισημαίνει το ρεπορτάζ.
Οι 3 θεωρίες πίσω από την επιχείρηση της Ουκρανίας στο Κουρσκ
Η μια θεωρία των ειδικών είναι πως η επίθεση αυτή ίσως σχεδιάστηκε ώστε η Ουκρανία να αιχμαλωτίσει εδάφη τα οποία στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο διαπραγμάτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση κατεχόμενων εδαφών.
Μια τέτοια, όμως, κίνηση θα απαιτούσε τεράστια δέσμευση από τα ουκρανικά στρατεύματα σε βάθος χρόνου, καθώς θα έπρεπε να αντισταθούν στις ρωσικές δυνάμεις που σίγουρα θα προσπαθήσουν να τα απωθήσουν και δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο το Κίεβο έχει τους αριθμούς με το μέρος του.
Μια άλλη πιθανότητα, γράφει το Sky News, είναι πως η Ουκρανία ίσως ελπίζει πως η Ρωσία θα αναγκαστεί να απομακρύνει τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής από την ανατολική και νότια Ουκρανία, έτσι ώστε να ενδυναμώσει την περιοχή του Κουρσκ -αν και αυτό ίσως να μην αποδειχτεί αναγκαίο, λαμβάνοντας υπόψη των αριθμό των εφεδρικών στρατευμάτων εντός της Ρωσίας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Η τρίτη θεωρία είναι πως η Ουκρανία ίσως προσπαθεί να καταλάβει ένα πυρηνικό εργοστάσιο που λειτουργεί στο Κουρσκ, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να εξαναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τις μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στα κατεχόμενα εδάφη της περιοχής της Ζαπορίζια. «Και πάλι, όμως, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα, απαιτώντας ένα σημαντικό κομμάτι των ουκρανικών δυνάμεων. Όποιος και να είναι ο στόχος, η αποστολή αυτή δε στερείται του κινδύνου», υποστηρίζει το ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο πηγές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους πως η επίθεση, αν και «τεχνικά έξυπνη», θα μπορούσε να ενισχύσει ένα αντιουκρανικό αίσθημα στο ρωσικό κοινό, κινητοποιώντας με αυτό τον τρόπο τους Ρώσους ώστε να παλέψουν ακόμα πιο σκληρά.
Υπάρχει επίσης και η ανησυχία ότι οι ήδη πιεσμένες ουκρανικές δυνάμεις θα ήταν δύσκολο να επεκταθούν στη Ρωσία, τη στιγμή που ήδη οι περισσότεροι στρατιώτες χρειάζεται να βρίσκονται στα σύνορα της δικής τους χώρας, καθώς οι εισβολές από τους αντιπάλους συνεχίζονται.
«Παρόλα αυτά, η επιχείρηση όχι μόνο ανέβασε το ηθικό των Ουκρανών, αλλά έπιασε το Κρεμλίνο εξαπίνης και ανέδειξε μια μεγάλη αδυναμία του. Ο κύριος Πούτιν αναγκάστηκε να στείλει ενισχύσεις στην περιοχή του Κουρσκ την Παρασκευή, πράγμα που υποδηλώνει πως η κατάσταση δε βρίσκεται υπό έλεγχο, παρά τις διαβεβαιώσεις του στρατιωτικού του αρχηγού δύο ημέρες νωρίτερα, πως η ουκρανική επίθεση είχε σταματήσει», υπογραμμίζει το Sky News.
Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο πάνω στην επίθεση, ωστόσο Ουκρανοί στρατιώτες ανέβασαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας πως κατέλαβαν τη πόλη Σούντζα.