Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις Αμερικανού υψηλόβαθμου αξιωματούχου σχετικά με τον φόβο στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται «για κάθε ενδεχόμενο».
Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φίνερ επανέλαβε ωστόσο ότι «επείγει» να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δύο ημέρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.
«Το Πεντάγωνο αναπτύσσει σημαντικά μέσα στην περιοχή για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη υπεράσπισης του Ισραήλ από μια επίθεση», είπε ο Φίνερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε διπλωματικά την κατάσταση, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα ήταν προς το συμφέρον οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή».
Οι ΗΠΑ κινητοποίησαν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές που εκτοξεύουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.
«Δεν ξέρω τι θα κάνουν, ούτε πότε θα το κάνουν, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Fox News ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο.
Το γερμανικό CDU ζητά στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ
Την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ ενόψει του κινδύνου αντιποίνων από το Ιράν ζητά ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρόντεριχ Κιζεβέτερ. «Δεν τίθεται επί του παρόντος τέτοιο ζήτημα», απαντά η κυβέρνηση.
«Εν όψει της επικείμενης ιρανικής επίθεσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει και να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο κ. Κιζεβέτερ, ο οποίος είναι και πρώην αξιωματικός της Bundeswehr. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θεμιτό να ανεφοδιάζονται μαχητικά αεροσκάφη από φιλικά κράτη, αλλά και να χρησιμοποιούνται τα Eurofighters της ίδιας της Bundeswehr, για παράδειγμα στην άμυνα έναντι των ιρανικών drones.
«Το θέμα είναι αποκλειστικά η προστασία του ισραηλινού πληθυσμού. Εάν η ασφάλεια του Ισραήλ είναι πραγματικά κρατική επιταγή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ειδικά η Καγκελαρία θα πρέπει επιτέλους να επιδιώξουν την ρεάλ πολιτίκ», τόνισε και ζήτησε η κυβέρνηση «να μην περιμένει μέχρι το Ισραήλ να της ζητήσει βοήθεια, αλλά να την προσφέρει με δική της πρωτοβουλία και να κάνει ήδη τώρα εκστρατεία για αυτήν στην Bundestag».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός επίτροπος για τον αντισημιτισμό Φέλιξ Κλάιν θεωρεί δικαιολογημένη τη στήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ. «Εάν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ και η ισραηλινή κυβέρνηση υποβάλει αίτημα στη Γερμανία για στρατιωτική υποστήριξη, δεν θα πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια», δήλωσε ο κ. Κλάιν στον όμιλο ΜΜΕ Funke και εξήγησε ότι «δεδομένου ότι σε αυτή την περίπτωση η επίθεση θα έχει προέλθει από κρατικό παράγοντα, η στρατιωτική επέμβαση της Bundeswehr θα ήταν ξεκάθαρα δικαιολογημένη βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ωστόσο δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι «δεν τίθεται επί του παρόντος» ζήτημα γερμανικής συμμετοχής σε επιχείρηση για την προστασία του Ισραήλ.
Ταγιάνι: «Καλούμε τους Ιταλούς να επιστρέψουν το γρηγορότερο δυνατό από τον Λίβανο»
Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι απηύθυνε, μέσω του «Χ», έκκληση στους συμπατριώτες του που βρίσκονται στον Λίβανο.
«Δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης, καλούμε τους Ιταλούς που βρίσκονται προσωρινά στον Λίβανο να μην μεταβούν, σε καμία περίπτωση, στην νότια περιοχή της χώρας και να επιστρέψουν στην Ιταλία, με εμπορικές πτήσεις, το γρηγορότερο δυνατό. Καλούμε, επίσης, τους Ιταλούς τουρίστες να μην μεταβούν στο Λίβανο», έγραψε ο επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών της Ρώμης.