Ένοπλες Συρράξεις

Έκκληση ΔΟΑΕ να σταματήσουν οι επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - Προειδοποιεί η Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα λάβει όλα τα μέτρα για να σταματήσει τις επιθέσεις του Κίεβου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ζήτησε εκ νέου να σταματήσουν οι επιθέσεις στην πόλη Ενερχοντάρ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, κοντά στον ελεγχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με αφορμή τις πρόσφατες επιδρομές drones που έθεσαν εκτός λειτουργίας δύο υποσταθμούς του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Κίεβο για τις επιθέσεις οι οποίες προκάλεσαν την καταστροφή ενός εκ των δύο υποσταθμών που τροφοδοτούν την πόλη Ενερχοντάρ καθώς και σημαντικές ζημιές στον άλλον, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι ανέφερε πως, παρότι δεν επηρεάστηκε η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, οι επιθέσεις στη γύρω περιοχή πρέπει να σταματήσουν. Αποφεύγοντας να κατονομάσει την Ουκρανία ως υπεύθυνη, δήλωσε πως «όποιος κι αν είναι υπεύθυνος, πρέπει να σταματήσει».

«Η χρήση drones (σε επιθέσεις) εναντίον του εργοστασίου και της γύρω περιοχής γίνεται ολοένα και συχνότερη», αναφέρει δήλωση του Γκρόσι που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ΔΟΑΕ. «Είναι απολύτως απαράδεκτο», υπογραμμίζει.

Η ηλεκτροδότηση στην πόλη Ενερχοντάρ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον πυρηνικό σταθμό, είχε διακοπεί για 16 ώρες, διευκρίνισε ο Γκρόσι. Ωστόσο καμία εκ των δύο επιθέσεων, που σημειώθηκαν την Τετάρτη και την Παρασκευή, δεν επηρέασε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως οι επιθέσεις είναι ενδεικτικές της αδιαφορίας που επιδεικνύει το Κίεβο για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

«Συνειδητοποιώντας πόσο αναξιόπιστο είναι το καθεστώς του ουκρανού προέδρου Βολοντιμιρ Ζελένσκι, η χώρα μας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με αυτόν, προκειμένου να στερήσει από το καθεστώς του Κιέβου την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επιθέσεις αυτού του είδους».

«Ο συστηματικός χαρακτήρας των ουκρανικών επιθέσεων στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια και σε άλλες ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις αποδεικνύει μια αρκετά εδραιωμένη και σκόπιμη τάση, με στόχο την πρόκληση ανεπανόρθωτης ζημίας στη ρωσική οικονομία και τη δημιουργία κινδύνου ανθρωπογενούς καταστροφής που θα θέσει την ασφάλεια των ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος σε κίνδυνο», είπε.

Η Ρωσία θα λάβει όλα τα μέτρα για να στερήσει από την κυβέρνηση του Κιέβου την ευκαιρία να πραγματοποιήσει χτυπήματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις τελευταίες ουκρανικές επιθέσεις στην πόλη Energodar.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς Ζελένσκι δείχνει την πλήρη περιφρόνηση του για ζητήματα ασφάλειας των πολιτικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, στην επιμονή του να δημιουργούν κινδύνους για το προσωπικό του ZNPP που εκπληρώνει τα καθήκοντά του και στις προσπάθειες ασκούν εξωτερική επιρροή στη λήψη αποφάσεων από το προσωπικό του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής», συνέχισε.

Η Ζαχάροβα συνέχισε λέγοντας ότι η Μόσχα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα εργασίας για το προσωπικό του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, μεταξύ άλλων μέσω της βελτίωσης των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών στη γειτονική πόλη Energodar και της επισκευής των υποδομών.

Κατεστραμμένο πάνω από το 50% της παραγωγής

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μόνο τον τελευταίο μήνα, η Ρωσία έχει καταστρέψει πάνω από το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τις χειρότερες διακοπές ρεύματος από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ουκρανία άρχισε να εφαρμόζει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στις 15 Μαΐου, με ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας να αποσυνδέονται από το δίκτυο ηλεκτροδότησης για εξοικονόμηση ενέργειας

Ολόκληρες περιοχές τίθενται πλέον εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης μένοντας στο σκοτάδι για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους να επιταχύνουν τις παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας, ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αντιμετωπίσει τα ρωσικά χτυπήματα.

«Τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία – όπως τα Patriots, η ταχεία εκπαίδευση των πιλότων μας για F-16 και το πιο σημαντικό, επαρκής εμβέλεια για τα όπλα μας – είναι πραγματικά απαραίτητα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία διαθέτει τουλάχιστον τέσσερα συστήματα Patriot, που παρέχονται από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Από τότε που ο Ζελένσκι έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις για πρόσθετα αμυντικά όπλα, η Γερμανία, η Ρουμανία και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να στείλουν στο Κίεβο ένα σύστημα Patriot.

Μέχρι να φτάσουν αυτές οι παραδόσεις, αναμένεται ότι οι συστηματικές επιθέσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστούν, αναγκάζοντας τους ανθρώπους στο Κίεβο να αυτοσχεδιάζουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ