Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικό «Afrika Korps» και βάση στην Λιβύη-Ο Πούτιν θέλει να αναλάβει τον έλεγχο της Α. Μεσογείου και μέρους της Αφρικής

“Βόμβα” έριξε ο Ρώσος ειδικός σύμβουλος Σεργκέι Ιστσένκο, για τα σχέδια της Ρωσίας σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο, αφού αποκαλύπτει ρωσικό σχέδιο ελέγχου της Μεσογείου και απώθησης Αμερικανών και Γάλλων από την αφρικανική ήπειρο.

Ο Ιστσένκο ανέφερε ότι "η «Βάγκνερ» έγινε το ρωσικό «Afrika Korps», που έδιωξε τους Γάλλους και τους Αμερικανούς από παντού.

Όταν, τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η διοίκηση του ισπανικού ναυτικού ανέλαβε την αποστολή να οργανώσει την επιτήρηση των ρωσικών πολεμικών πλοίων  που εισέρχονταν στον Βισκαϊκό Κόλπο με κατεύθυνση το Γιβραλτάρ, σίγουρα δεν θα μπορούσε παρά να εκπλαγεί από την σύνθεση αυτού του ρωσικού αποσπάσματος.

Ρωσικά αποβατικά στην Μεσόγειο θάλασσα

Στην πραγματικότητα ήταν προφανές ότι μόνο δύο μεγάλα αποβατικά πλοία («Ivan Gren» κλάση 11711 και «Alexander Otrakovsky» κλάση 775) με βαμμένους πλαϊνούς αριθμούς, χωρίς καμία ασφάλεια, συνοδευόμενα μόνο από το δεξαμενόπλοιο «Kola», κινούνταν χωρίς φόβο με κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μα γιατί;

Για να περάσουν μέσω της Συρίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και πολύ καιρό;

Αυτό είναι αδύνατο γιατί οι Τούρκοι έχουν κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια σε οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο για όλη την περίοδο των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Για να μείνουν τα πλοία μας στην Συρία, στη μοναδική ναυτική μας βάση σε αυτά τα μέρη, την Ταρτούς;

Σε ποιανής χώρας στις ακτές της Μεσογείου θα αποβιβάζονταν οι άνδρες μας;

Όλα έγιναν ξεκάθαρα το πρώτο μισό του Απριλίου.

Πράγματι, αφού έφτασαν σύντομα στην Ταρτούς, τα αποβατικά «Ivan Gren» και «Alexander Otrakovsky» άρχισαν αμέσως να φορτώνουν μια μεγάλη παρτίδα όπλων και πυρομαχικών από τα συριακά αγκυροβόλια.

Μιλάμε για στρατιωτικό υλικό από τις μεγάλες αποθήκες στην Συρία, που προορίζονταν για τον πόλεμο κατά των ριζοσπαστών ισλαμιστών του ISIS.

Στη συνέχεια, φορτωμένα μέχρι πάνω, τα αποβατικά μας πλοία κινήθηκαν συνοδεία της Φρεγάτας «Admiral Grigorovich» και της κορβέτας «Mercury» αυστηρά δυτικά.

Σύντομα έδεσαν στο λιβυκό λιμάνι Τομπρούκ, 1100 χιλιόμετρα από την Ταρτούς.

Εκεί, αν κρίνουμε από φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν γρήγορα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι Ρώσοι ξεφόρτωσαν απροσδιόριστο αριθμό BM-21 Grad MLRS, ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-80.

Για ποιον και για τι;

Τόνοι ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην Λιβύη

Η αλήθεια ήρθε σύντομα στο φως από την αμερικανική ιστοσελίδα Defense News, η οποία ειδικεύεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ίδια, «μόνο τον Απρίλιο του 2024, ρωσικά πλοία παρέδωσαν χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού στο λιμάνι Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης μετά από επανειλημμένες επισκέψεις του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Yunus-Bek Yevkurov στον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, του οποίου οι ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν ένα σημαντικό μέρος αυτής της κατεστραμμένης από τον εμφύλιο πόλεμο χώρας.

Το αμερικανικό δημοσίευμα γράφει περαιτέρω: «Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση της ρωσικής δραστηριότητας στη Λιβύη είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της διπλωματικής στρατηγικής της Αμερικής έναντι του Χάφταρ".

Οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να σταματήσουν αυτόν τον πολέμαρχο από το να συνάψει συμμαχία με τη Ρωσία και να εμποδίσουν τη Μόσχα να προμηθεύσει όπλα στη χώρα του.

Μετατρέποντάς το σε μια κρίσιμη πύλη ανεφοδιασμού μπροστά στην αυξανόμενη ρωσική παρουσία στην Αφρική».

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η Ρωσία, με τη βοήθεια του Στρατάρχη Χάφταρ, σκοπεύει επίσης να αποκτήσει σύντομα μια ακόμη ναυτική βάση στη Μεσόγειο στο Τομπρούκ.

Όταν γίνει αυτό, σε αυτήν την βάση, θα προσγειώνονται αεροσκάφη MiG-31 ή Tu-22M3 εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους «Daggers», απειλώντας ολόκληρο το δυτικό και κεντρικό τμήμα της Μεσογείου μέχρι τη Γαλλία, την Ιταλία , το Στενό της Σικελίας και την Ισπανία.

Μεσόγειο και Γιβραλτάρ στο στόχαστρο των Ρώσων

Στο στόχαστρο θα βρεθεί και το Στενό του Γιβραλτάρ, καθώς και οι τεράστιες εκτάσεις του Ατλαντικού Ωκεανού που γειτνιάζουν με αυτό.

Έτσι, θα περιοριστούν σοβαρά οι πολεμικές δυνατότητες των αεροπλανοφόρων του 6ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα ύδατα αυτά.

Γιατί από το Τομπρούκ, τα ρωσικά αεροσκάφη MiG-31 με «Daggers» θα μπορούν να εξοντώσουν οποιονδήποτε στόχο εντός των καθορισμένων υδάτινων περιοχών και χωρών μέσα σε μιάμιση ώρα.

Παρεμπιπτόντως, το έγκυρο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg έγραψε τον Νοέμβριο του 2023 ότι η Μόσχα είχε ήδη αρχίσει να προετοιμάζει μια αντίστοιχη συμφωνία με τους Λίβυους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει σημαντικό μέρος των πετρελαιοφόρων επαρχιών της Λιβύης, ενδιαφέρεται εξαιρετικά για τεχνολογική συνεργασία με την Ρωσία στην παραγωγή και μεταφορά υδρογονανθράκων. Αλλά όχι μόνο αυτό.

Ο Στρατάρχης, σύμφωνα με το Bloomberg, σκοπεύει να επαναλάβει τους αμοιβαία επωφελείς στρατιωτικο-τεχνικούς δεσμούς με τους Ρώσους, που διακόπηκαν μετά την ανατροπή του Μουαμόρ Καντάφι από το ΝΑΤΟ το 2011.

Ταυτόχρονα, ο Χάφταρ ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εκπαίδευση των πιλότων και των ειδικών δυνάμεών του στη Ρωσία.

Ωστόσο, η ναυτική βάση στο Τομπρούκ είναι, χωρίς αμφιβολία, μόνο η μία πλευρά των στρατηγικών μας συμφερόντων στο τμήμα της Λιβύης που ελέγχεται από τον Χάφταρ.

Το άλλο είναι αυτό που το Defense News αποκαλεί δικαίως «πύλη της Ρωσίας προς την Αφρική».

Και εδώ είναι απλά αδύνατο να μην παρατηρήσουμε την διαρκώς αυξανόμενη δραστηριότητα στην «μαύρη ήπειρο» του λεγόμενου ρωσικού «Αφρικανικού Σώματος» μας, που δημιουργείται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στην βάση των δομών της «Βάγκνερ», που έγινε παγκοσμίως γνωστή στις μάχες στην Ουκρανία.

Παρεμπιπτόντως, αυτό το σώμα εποπτεύεται από τον ίδιο Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, τον Στρατηγό Γιούνους-Μπεκ Γιεβκούκωφ, τον οποίο έχουμε ήδη αναφέρει σε σχέση με τις επανειλημμένες προσωπικές του επαφές με τον Στρατάρχη Χάφταρ.

Είναι γνωστό από ανοικτές πηγές ότι η Μόσχα άρχισε να σχηματίζει το «Αφρικανικό Σώμα» από τον Αύγουστο του 2023. Δηλαδή αμέσως μετά τον τραγικό θάνατο του ιδρυτή της Wagner Γ.Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα.

Από όσο μπορεί κανείς να κρίνει, η βάση για το αναδυόμενο ρωσικό Σώμα Αφρικής μέχρι σήμερα διαμορφώθηκε από τους πιο δοκιμασμένους βετεράνους.

Ρωσικά σχέδια για επέκταση στην Αφρική

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti από τον Δεκέμβριο του 2023, το ρωσικό Σώμα «προετοιμάζει σχέδια για ανάπτυξη στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Λιβύη, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τον Νίγηρα».

Η πρώτη μονάδα του ρωσικού Αφρικανικού Σώματος, αποτελούμενη και από ρωσικά μαχητικά, έφτασε στη Μπουρκίνα Φάσο τον περασμένο Οκτώβριο.

Στόχος ήταν να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ηγέτη της χώρας Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος έχει γίνει αντικείμενο πολλών αποπειρών δολοφονιών τους τελευταίους μήνες.

Επίσης επόμενη αποστολή ήταν να ξεκινήσουν περιπολίες μάχης στον αυτοκινητόδρομο Bamako-Ouagadougou, που συνδέει την Μπουρκίνα Φάσο με το γειτονικό Μάλι.

Αυτός ο δρόμος εξακολουθεί να θεωρείται ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μέρος όπου δρουν μαχητές που υποστηρίζονται από τη Γαλλία.

Όπως θα περίμενε κανείς, η ενεργός διείσδυση του ρωσικού «αφρικανικού σώματος» στη «μαύρη ήπειρο», που έχει ήδη ξεκινήσει, παρακολουθείται με αυξανόμενο συναγερμό στη Δύση, όχι μόνο με πολιτική έννοια, αλλά κυρίως από στρατιωτικο-τεχνική έννοια.

Έτσι, τις προάλλες, τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας διαστημικούς δορυφόρους, καθιέρωσαν την συνεχή επιτήρηση των ορυχείων ουρανίου στο Arlit στο βόρειο Νίγηρα, τα οποία μέχρι πρόσφατα εκμεταλλευόταν ανελέητα το Παρίσι με τη βοήθεια η εταιρεία του Orano.

Ωστόσο, μετά την είσοδο του Νίγηρα στο Σαχέλ και τη δημιουργία ολοένα και ισχυρότερων δεσμών μεταξύ αυτής της χώρας και της Ρωσίας, οι Γάλλοι έπρεπε να εγκαταλείψουν αυτό το έργο με μεγάλη βιασύνη και να απομακρυνθούν από αυτό το κράτος.

Τώρα τόσο το Παρίσι όσο και η Ουάσιγκτον φοβούνται δικαίως ότι το ουράνιο που εξορύσσεται στο Arlit είναι πιθανό να καταλήξει στα χέρια μας ( Ρωσία).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστατωθούν περισσότερο εάν το Ιράν γίνει ο νέος ιδιοκτήτης πρώτων υλών, στον Νίγηρα.

Κάτι που, παρεμπιπτόντως, είναι απολύτως εφικτό. Για να το αποτρέψουν αυτό, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να ασκήσουν ισχυρή πολιτική πίεση στον Νιαμέι.

Αλλά δεν υπολόγισαν σωστά. Ως αποτέλεσμα, οι Νιγηριανοί, που έγιναν ξαφνικά γενναίοι, τους έδειξαν την πόρτα της εξόδου.

Η αμερικανική στρατιωτική βάση που βρισκόταν εδώ και καιρό στον Νίγηρα, ακολουθώντας τους Γάλλους, ξηλώνεται και οι Αμερικανοί αποχωρούν.

«Η αποχώρηση της Δύσης είναι αντιστρόφως ανάλογη με την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στο Σαχέλ.

Οι νέες κυβερνήσεις στην περιοχή βλέπουν τη Μόσχα ως σύμμαχο που δεν απαιτεί πολιτικές ή κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη στήριξή τους.

Για την Ρωσία όλο αυτό μοιάζει όλο και περισσότερο με μια νέα ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, καταλήγει ο Ρώσος ειδικός ο οποίος αποκαλύπτει τι έρχεται το επόμενο διάστημα από την Μεσόγειο έως τα βάθη της Αφρικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...