Το Κίεβο ζητά όλο και πιο έντονα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων και τις πιο σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του από τον Λευκό Οίκο εν μέσω συνεχιζόμενων δυσκολιών στο πεδίο της μάχης, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.
Η Ουκρανία απευθύνθηκε στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ζητώντας βοήθεια για τον εντοπισμό στόχων στη Ρωσία τους οποίους το Κίεβο θα μπορούσε να χτυπήσει με δικά του όπλα.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ικανοποιήσουν το αίτημα της Ουκρανίας, αυτό θα υποδηλώνει σοβαρές αλλαγές στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να μειώσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας ενώ υποστηρίζει το Κίεβο, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Μια ομάδα μελών του ουκρανικού κοινοβουλίου συναντήθηκε επίσης με μέλη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον για να πιέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα στη Ρωσία.
Τα αιτήματα της Ουκρανίας έγιναν πιο επείγοντα τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε τις καθυστερήσεις στις αποστολές αμερικανικών όπλων και ενέτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας.
Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν, ότι η μακροχρόνια πολιτική της κυβέρνησης παρέμεινε αμετάβλητη: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθαρρύνουν ή δεν επιτρέπουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι, επιδιώκοντας να αποφύγουν την κλιμάκωση του πολέμου, επέμειναν ότι δεν θέλουν τα αμερικανικά όπλα να χρησιμοποιηθούν σε διασυνοριακές επιθέσεις ή οι αναφορές πληροφοριών τους να χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν τοποθεσίες στη Ρωσία.
Παρόμοιες προσφυγές έχουν απορριφθεί στο παρελθόν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν ορισμένες πληροφορίες στην Ουκρανία σχετικά με τις ρωσικές δυνάμεις στη Ρωσία, για παράδειγμα, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται για πιθανές επιθέσεις. Η Ουκρανία έχει επίσης πρόσβαση σε εμπορικές δορυφορικές εικόνες που της επιτρέπουν να βλέπει τη ρωσική δραστηριότητα σε μεγάλες στρατιωτικές βάσεις.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό και την αποτελεσματικότητα των διασυνοριακών επιθέσεων τους για να πιέσουν τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο, σύμφωνα με νυν και πρώην Ουκρανούς αξιωματούχους. Για να γίνει αυτό, αυτοί οι αξιωματούχοι λένε ότι θέλουν περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και περισσότερες πληροφορίες από τους συμμάχους σχετικά με το ποιοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι οι πιο κρίσιμοι στόχοι.
Ο στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν Τζούνιορ, ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού, είπε ότι οι Ουκρανοί «μας ζητούσαν βοήθεια για να μπορέσουν να χτυπήσουν στη Ρωσία» αλλά ότι το αίτημα ήταν ευρύ και όχι «συγκεκριμένο για οπλικά συστήματα"
Προς το παρόν, «δεν τους βοηθάμε σε καμία από τις επιχειρήσεις τους στη Ρωσία», είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη κατά την πτήση του για τις Βρυξέλλες για τις συναντήσεις του ΝΑΤΟ.
Πρώην Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι αμερικανικές και συμμαχικές πληροφορίες στο ρωσικό έδαφος, πέρα από τα σύνορα θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να σχεδιάσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις "διαδρομές" των drones και των πυραύλων της. Αυτά τα όπλα πρέπει να πετούν χαμηλά για να αποφύγουν τα ραντάρ και συνεπως απαιτούν λεπτομερή χαρτογράφηση εδάφους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει αν θα χτυπήσει στη Ρωσία.
«Δεν ενθαρρύναμε ούτε επιτρέψαμε χτυπήματα σε ρωσικο έδαφος, αλλά τελικά η Ουκρανία πρέπει να πάρει αποφάσεις μόνη της για το πώς διεξάγει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Τζ. Μπλίνκεν. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να κερδίσει».