Καυστικός και συγχρόνως απειλητικός ήταν ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μ.Ντόντικ για την ανάμειξη της Δύσης και ειδικά των Γερμανών στα Βαλκάνια, προειδοποιώντας ουσιαστικά για Γ’ Βαλκανικό πόλεμο:
“Αν δεν υπήρχε η ανάμειξη των δυτικών χωρών, τα Βαλκάνια θα ήταν ασφαλή, η γερμανική πολιτική είναι πάντα αντισερβική”, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σερβοβόσνιων, Μίλοραντ Ντόντικ, επισημαίνοντας ότι οι συμπατριώτες του έχουν ισχυρή πολιτική βούληση να διατηρήσουν την σταθερότητα και την ειρήνη, και ότι οι παγκόσμιες διαδικασίες οδηγούν γρήγορα σε έναν πολυπολικό κόσμο στον οποίο η Δημοκρατία της Σέρπσκα πρέπει να έχει μια θέση”.
Τι έρχεται στα Βαλκάνια με την δράση των Γερμανών δηλώνει ο Ντόντικ
Ο Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι τα Βαλκάνια θα ήταν ασφαλή χωρίς την ανάμειξη των δυτικών χωρών, αλλά παρ' όλα αυτά πιστεύει ότι δεν θα καταφέρουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.
"Η σημερινή υπεράσπιση των θέσεών μας είναι να δημιουργήσουμε μια θέση για αυτό το μέρος. Είμαστε μικροί, αλλά γεωγραφικά εξαιρετικά σημαντικοί. Και τώρα καθοδηγούμαστε μόνο από τα συμφέροντά μας", δήλωσε ο Ντόντικ σε συνέντευξη στην σερβική εφημερίδα "Πολίτικα".
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι απειλείται η ασφάλεια των Βαλκανίων, απάντησε με ερώτηση σχετικά με το τι σχέση έχει ο Γερμανός Καγκελάριος με την ασφάλεια των Βαλκανίων, δηλώνοντας ο ίδιος ότι αυτό είναι υπόθεση των βαλκανικών λαών
"Αν δεν υπήρχε η ανάμειξη τους, θα ήμασταν ασφαλής. Η κυβέρνηση του Σολτς θα δαπανήσει εκατό δισεκατομμύρια ευρώ για να εκσυγχρονίσει τον Γερμανικό στρατό.
Ας δούμε αν θα τον στείλουν στην Ουκρανία αν είναι τόσο δυνατοί. Ίσως χρειάζονται τα Βαλκάνια, ως μέρος για να εξασκηθεί, όμως τα πράγματα δεν είναι όπως πριν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουν να αποσταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια», είπε ο Ντόντικ.
Τόνισε ότι η σερβοβοσνιακή πλευρά θέλει να διατηρήσει την ειρήνη, δηλώνοντας ότι πρέπει να εγγυηθεί την απαραβίαστη ασφάλεια για τους ΣερβοΒόσνιους, και αυτό το εννοώ πολύ σοβαρά.
"Η ιστορία και οι προοπτικές για τις σχέσεις μεταξύ της Σερβοβοσνιακής πλευράς και της κυβέρνησης της Βοσνίας είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Δεν είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με αυτούς τους ανθρώπους στο Σεράγεβο, γιατί αυτή η χώρα δεν είναι βιώσιμη.
Οι ξένοι τους σερβίρουν μια ιστορία και τους πείθουν να μας εξαπατήσουν,μέχρι να δουν αν θα μας επιτεθούν, κάτι που δεν θα τους συμβούλευα να κάνουν. Η γερμανική πολιτική ήταν αντισερβική σε όλη της την ιστορία», είπε ο Ντόντικ.
Όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει πώς θα τελειώσει η δικαστική διαδικασία που κινήθηκε εναντίον του λόγω μη συμμόρφωσης με επιβαλλόμενες αποφάσεις, ο Ντόντικ απάντησε ότι μόνο οι Σέρβοι κρίνονται μαζικά ενώ για τους υπόλοιπους υπάρχει ασυλία.
"Είναι ένα παράνομο ανακριτικό δικαστήριο, στο οποίο θα δείξω την ανοησία τους. Τα δικά μου τα οικονομικά αλλά και της οικογένειάς μου ελέγχθηκαν σε 48 χώρες του κόσμου, κοίταξαν κάθε λογαριασμό, ακόμα και αυτούς για ξενοδοχεία, και κατέληξαν να με κατηγορήσουν γιατί δεν σέβομαι τον ( Γερμανό ύπατο Αρμοστή της Βοσνίας) Σμιτ», είπε ο Ντόντικ.
“Η Γιουγκοσλαβία καταστράφηκε από εκείνους που ένωσαν τη Γερμανία, και που τώρα δηλώνουν ότι η επιθυμία του σερβικού λαού για ενοποίηση είναι παράνομη και το μεγαλύτερο αμάρτημα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει η Β-Ε, γιατί δεν υπάρχει αγάπη γι' αυτήν. Οι Σέρβοι, όπως και οι υποστηρικτές του ψηφίσματος για την Σρεμπρένιτσα, ήταν κάποτε μέρος μιας ενιαίας χώρας, και θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα στην ενοποίηση.
Καταλαβαίνω επίσης την αυθάδειά τους. Ο σερβικός λαός δεν είναι άμοιρος, πιστεύω ότι η σημερινή γενιά με επικεφαλής τον Βούτσιτς έχει σταθεροποιήσει τη Σερβία (πρόσφατη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο) και άκουσα ξεκάθαρα τον Τζινπίνγκ να υποστηρίζει ξεκάθαρα την Σερβία», είπε ο Ντόντικ.
Τι συμβαίνει τόσο κοντά στα ελληνικά σύνορα στα Βαλκάνια
Η Βοσνία προορίζεται να αποτελέσει το κύριο σημείο σύγκρουσης στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.
Ισραηλινές πηγές έχουν αναφέρει "ότι μία από τις πιο κραυγαλέες απειλές για την ενότητα της Βοσνίας βρίσκεται στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, όπου οι αποσχιστικές φιλοδοξίες, που υποστηρίζονται από τη Σερβία και τη Ρωσία, αυξάνονται ραγδαία”.
Αυτό δεν είναι απλώς μια εσωτερική υπόθεση, είναι μια εκδήλωση των ευρύτερων περιφερειακών φιλοδοξιών και της δυναμικής ισχύος του Βελιγραδίου.
Ο κίνδυνος είναι ότι μια αιφνιδιαστική ανακήρυξη ανεξαρτησίας των Σερβοβόσνιων, όχι μόνο θα αποσταθεροποιήσει τη Βοσνία αλλά και θα πυροδοτήσει εθνοτικές εντάσεις και συγκρούσεις σε όλα τα Βαλκάνια, πυροδοτώντας πιθανώς μια αλυσιδωτή αντίδραση εδαφικών διεκδικήσεων και συγκρούσεων σε Μαυροβούνιο, Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο.
Αυτή η προοπτική ενισχύεται από τον περίπλοκο ιστό των διεθνών συμφερόντων, ιδιαίτερα τις αλυτρωτικές φιλοδοξίες της Κροατίας και της Σερβίας προς το έδαφος της Βοσνίας και τη ρωσική και κινεζική επιρροή”.
Η κατάσταση στο Κόσοβο που μυρίζει μπαρούτι καθημερινά, ασχέτως που το θέμα δεν είναι στην επικαιρότητα, είναι η σπίθα που θα βάλει φωτιά σε όλες τις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι ( εκτός Σερβίας) σε μια ρελάνς των πολέμων του 1995-99.
Η Βοσνία προορίζεται να αποτελέσει το κύριο σημείο σύγκρουσης στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.