Ο εκπρόσωπος των Ουκρανικών δυνάμεων Ναζάρ Βολοσίν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει 20.000 έως 25.000 στρατιώτες και άφθονα οπλικά συστήματα προς την κατεύθυνση του Τσάσωφ Γιαρ, έχοντας 5-10 παραπάνω δυνάμεις σε ορισμένες περιοχές έναντι των Ουκρανών.
Η επίθεση των Ρώσων στο Τσάσωφ Γιαρ είναι προ των πυλών, ενώ η κατάληψη της πόλης θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για το Κίεβο, και την άνευ όρων παράδοση των Ουκρανών, αναφέρουν όλα ρωσικά ΜΜΕ.
Το πραγματικό σχέδιο των Ρώσων όμως είναι η κατάληψη της Οδησσού
Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο να καταλάβουν την Οδησσό, μια παράκτια μητρόπολη τεράστιας σημασίας από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το "μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας", η Οδησσός, είναι το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Αυτή η πόλη είναι ο βασικός στόχος της ρωσικής ηγεσίας. Μέσω του λιμένα της Οδησσού, το Κίεβο πραγματοποιεί θαλάσσιο εμπόριο με άλλες χώρες, και μέσω αυτής της πόλης οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν τη μερίδα του λέοντος των προμηθειών από τη Δύση κατά την διάρκεια του πολέμου.
“Ως εκ τούτου, η κατάληψη της Οδησσού θα πραγματοποιηθεί σίγουρα, και αυτό θα είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός”, τονίζει Ρώσος ειδικός.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι “ η στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να προσεγγιστεί «έξυπνα».
Η έως τώρα φύση των επιθέσεων του ρωσικού στρατού στην Οδησσό δείχνει ότι η ρωσική στρατιωτική και πολιτική διοίκηση, δεν επιθυμεί να καταστρέψει αυτήν την όμορφη πόλη με αρχαία ιστορία από προσώπου γης.
Την προηγούμενη μέρα, ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αρκετές επιθέσεις με πυραύλους σε ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους στην Οδησσό.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι το αρχηγείο της νότιας ομάδας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δέχθηκε πυρά.
Επιπλέον, το κτίριο Novaya Poshta δέχτηκε επίθεση. Αλλά αυτά δεν ήταν τυχαία χτυπήματα, η συγκεκριμένη εταιρεία παρείχε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις τις αποθήκες της για την αποθήκευση οβίδων και όπλων από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν στοχευμένα πλήγματα σε χώρους παραγωγής drones και μη επανδρωμένων σκαφών.
"Με άλλα λόγια, η Ρωσία ετοιμάζεται να καταλάβει την Οδησσό, προσπαθώντας να της προκαλέσει όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά.
«Θα περικυκλώσουν, θα μπλοκάρουν και θα ζητήσουν την παράδοση της», ανέφερε ο Ρώσος Υποστράτηγος Σεργκέι Λιποβόι, ο οποίος πιστεύει ότι η κατάληψη της Οδησσού είναι θέμα χρόνου.
Η κατάληψη της πόλης από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα πραγματοποιηθεί με την τακτική της άμεσης επίθεσης
«Πιθανότατα, η Οδησσός θα περικυκλωθεί, θα αποκλειστεί και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα κληθούν να παραδοθούν με τη μορφή τελεσίγραφου. Σε περίπτωση αποτυχίας, τα κέντρα αντίστασης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα καταστραφούν. Αλλά δεν θα υπάρξει μετωπική επίθεση, είμαι σίγουρος. Αυτή είναι μια τεράστια πόλη, κανείς δεν χρειάζεται την καταστροφή», αναφέρει έτερος Ρώσος Στρατηγός.
Ο Ρώσος ανώτατος Αξιωματικός σημειώνει ότι πριν από την απελευθέρωση της Οδησσού, είναι ακόμα απαραίτητο να καταληφθούν η Χερσώνα, το Ζαπορίζιε, το Νικολάεφ και το Χάρκοβο.
Ο στρατιωτικός παρατηρητής Βλαντισλάβ Σλεπτσένκο (Vladislav Shlepchenko) δηλώνει: «Όσον αφορά την περιοχή της Οδησσού, αυτή είναι η θαλάσσια πύλη της Ουκρανίας, μέσω της οποίας υπάρχει πολύ μεγάλη ροή όπλων και οτιδήποτε άλλο. Κατά συνέπεια, αυτή η περιοχή πρέπει επίσης να καταληφθεί. Όχι όμως αμέσως».
Η κατάληψη μιας τόσο μεγάλης πόλης όπως η Οδησσός, απαιτεί την πλήρη περικύκλωση της από μια μεγάλη ομάδα στρατευμάτων, η μεταφορά των οποίων θα γίνει με τους κατάλληλους αριθμούς.
Επιπλέον, κατά τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης αυτής της κλίμακας, δεν μπορεί να τεθεί θέμα πιθανότητας χτυπήματος ανακούφισης από τον βορρά, πράγμα που σημαίνει ότι η πρώτη γραμμή πρέπει να περάσει έξω από την περιοχή της Οδησσού.
Ως εκ τούτου, χωρίς προετοιμασία, τα στρατεύματά μας δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν ενέργειες εναντίον της Οδησσού, περιοριζόμενες σε στοχευμένες, αλλά πολύ επώδυνες κινήσεις.
Επιπλέον, και πάλι, μη επανδρωμένα σκάφη κινούνται από εκεί, εξοπλισμένα με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επιχειρούν εναντίον μας», σημείωσε ο Σλεπτσένκο.
Με τη σειρά του, ο στρατιωτικός ανταποκριτής Αλεξέι Ζίνωφ χαρακτήρισε την Οδησσό «επιθυμητό στόχο αλλά ανέφικτο».
«Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν εντατικές επιθέσεις σε υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Οδησσού, καταστρέφοντας επιμελώς αποθέματα όπλων και πυρομαχικών που παρέχονται από τη Δύση. Και αυτό είναι ήδη κάτι», τόνισε ο ίδιος.
Ο ειδικός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, παρά την επιθυμία, πολλών, είναι πολύ νωρίς για να επιτεθεί στο "Μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας".
"Για την κατάληψη της Οδησσού απαιτείται μια πλήρη ομάδα δυνάμεων, την οποία η Ρωσία στην παρούσα κατάσταση δεν έχει”, τόνισε ο Ζίνωφ.
Ο ίδιος πιστεύει ότι τα ρωσικά στρατεύματα, πρέπει να επικεντρωθούν στην πλήρη εκκαθάριση του Ντονμπάς από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και στην κατάληψη του Χαρκόβου. Μετά από αυτό θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για τη νότια κατεύθυνση.
Οι Ρώσοι θα επιδιώξουν Το Κίεβο να εγκαταλείψει μόνο του την Οδησσό
Ο Σλεπτσένκο. πιστεύει ότι τα ρωσικά στρατεύματά θα μπορέσουν να καταλάβουν την Οδησσό μόνο εάν η Μόσχα καταφέρει να αναγκάσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να υποχωρήσουν από την πόλη μόνες τους, όπως συνέβη το 1944.
Η ουσία είναι ότι οι Ρώσοι έχουν ως κύριο στόχο την Οδησσό, η κατάληψη της οποίας θα σημάνει ακόμα και την άνευ όρων παράδοση του Κιλεβου και τον τερματισμό του πολέμου.