Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Συμφωνία ή επίθeση στην Ράφα; - Το δίλημμα του Νετανιάχου - "Κάντε το παν" πιέζει ο Μπάιντεν

Την δική τους μάχη εδώ και βδομάδες δίνουν διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ που προσπαθούν να επιτύχουν μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή ομήρων με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για μια ισραηλινή επέμβαση στη Ράφα.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς εγκατέλειψε το Κάιρο και «θα επιστρέψει» με «απάντηση» στην πιο πρόσφατη πρόταση που της έχει υποβληθεί για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, συνοδευόμενη από απελευθέρωση ομήρων, ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσο ενημέρωσης το οποίο θεωρείται γενικά πως έχει δεσμούς με τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με «αιγυπτιακές πηγές» που επικαλέστηκε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Αλ Καχέρα, η αντιπροσωπεία αναχώρησε από το Κάιρο και «θα επιστρέψει με γραπτή απάντηση στην πρόταση».

Προς το παρόν υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη «εξαιρετικά γενναιόδωρη» προσφορά του Ισραήλ όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με τη Χαμάς να την εξετάζει όπως φαίνεται με θετική ματιά.

 Ο ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν μιλώντας στο Al Jazeera εξέφρασε τους φόβους του ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα την πλήρη αποχώρησή του από τη Γάζα. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση της οργάνωσης για κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των στρατευμάτων από τη Γάζα και την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια τους.

«Είναι σαφές από την  ισραηλινή πρόταση ότι εξακολουθούν να επιμένουν σε δύο βασικά ζητήματα. Δεν θέλουν πλήρη κατάπαυση του πυρός και δεν μιλάνε, με σοβαρό τρόπο, για αποχώρηση από τη Γάζα. Στην πραγματικότητα, εξακολουθούν να μιλούν για την παρουσία τους… που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να [κατέχουν] τη Γάζα», είπε.

«Έχουμε σοβαρά ερωτήματα που θέλουμε να θέσουμε προς τους διαμεσολαβητές. Εάν [υπάρχουν] θετικές απαντήσεις, νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε» τόνισε.

Το δίλημμα του Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με τις απειλές των υπουργών του να προχωρήσει σε μια χερσαία επίθεση στη Ράφα και τις πιέσεις των διαμεσολαβητών και των οικογενειών των ομήρων για κατάπαυση του πυρός. Τι θα γίνει  σε περίπτωση ανατροπής της κυβέρνησης.

Ωστόσο, αν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, τα σχέδια της επίθεσης πρέπει να μπουν στο συρτάρι για να ακολουθήσει μία περίοδος ηρεμίας, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της εξέλιξης των συνομιλιών, κατά την διάρκεια της οποίας δεκάδες ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Χθες, ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ κάλεσε τον Νετανιάχου να μην υποχωρήσει και να προχωρήσει στην χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στην Ράφα, παρά τις διεθνείς πιέσεις που δέχεται ο ισραηλινός πρωθυπουργός να ματαιώσει τα σχέδια λόγω των υψηλών κινδύνων για απώλειες μεταξύ των αμάχων και του φάσματος της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Όμως, μία κατάπαυση του πυρός θα αποτελεί ταπεινωτική ήττα, δήλωσε ο Σμότριχ σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα απευθυνόμενος στον Νετανιάχου. Αν δεν κατορθώσει να εξαφανίσει την Χαμάς «μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία σας δεν θα έχει δικαίωμα ύπαρξης», είπε.

Τον Σμότριχ διαδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο έτερος ακροδεξιός κυβερνητικός του εταίρος, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος επανέλαβε ανάρτηση της 30ής Ιανουαρίου στο Χ, που είχε κάνει κατά την διάρκεια προηγούμενου γύρου διαπραγματεύσεων: «Υπενθύμιση: μία ανεύθυνη συμφωνία = διάλυση της κυβέρνησης».

Αν και το πρωθυπουργικό γραφείο δεν αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές, ο Μπένι Γκαντς, ο κεντρώος πρώην υπουργός Αμυνας που συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου από τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προέχει της επίθεσης στην Ράφα.

Η απόρριψη μίας υπεύθυνης συμφωνίας που θα διασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων θα στερήσει την κυβέρνηση από κάθε νομιμοποίηση, έγραψε στην ανακοίνωσή του ο Μπένι Γκαντς, δεδομένης της αποτυχίας των ισραηλινών μηχανισμών ασφαλείας την 7η Οκτωβρίου και της ασφυκτικής πίεσης της κοινής γνώμης στο Ισραήλ για την επιστροφή των ομήρων.

Αν και η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί στις δημοσκοπήσεις, ο Μπένι Γκαντς δεν έχει την δυνατότητα να ανατρέψει την κυβέρνηση Νετανιάχου, αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός, με την βοήθεια των Σμότριχ και Μπεν-Γκβιρ ελέγχει τις 64 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ. Ομως οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου έχουν την δυνατότητα να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Και στην περίπτωση αυτή, ο Νετανιάχου θα είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει την υποστήριξη κεντρώων κομμάτων ή να προκηρύξει εκλογές.

Μία εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο, αποτελεί μεγάλη απειλή για τον Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν προτρέπει Κατάρ και Αίγυπτο να πιέσουν τη Χαμάς

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον εμίρη του Κατάρ και τον πρόεδρο της Αιγύπτου να «κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους» για να εξασφαλίσουν ότι η Χαμάς θα προχωρήσει στην απελευθέρωση ομήρων που κρατά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Μπάιντεν μίλησε χθες με τον εμίρη του Κατάρ, τον Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, για την «πρόταση στο τραπέζι επί του παρόντος», ανέφεραν οι υπηρεσίες του στα δυο σχεδόν πανομοιότυπα δελτία Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Ο αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε τους δυο άραβες ηγέτες, που έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, να κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς», καθώς σε αυτό βλέπει «το μοναδικό εμπόδιο στην άμεση κατάπαυση του πυρός».

Η πρόταση προβλέπει «κατάπαυση του πυρός 40 ημερών» και την «απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση αυτών των ομήρων», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, επίσης στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, έχει υπάρξει μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διάρκειας επτά ημερών, στα τέλη του Νοεμβρίου.

Αψηφώντας τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις πρωτευουσών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να δηλώνει αποφασισμένος να διατάξει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, η οποία έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, φιλοξενεί σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιους, με τις ανθρωπιστικές και υγειονομικές συνθήκες να χαρακτηρίζονται καταστροφικές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ