Πριν από λίγες ημέρες, το Ισραήλ έπληξε ιρανική αεροπορική βάση στην πόλη Ισφαχάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση αν και δεν υπήρξε επίσημη ισραηλινή επιβεβαίωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν έσπευσε να δηλώσει ότι τα drones που σύμφωνα με πηγές εκτόξευσε το Ισραήλ κατά της ιρανικής πόλης Ισφαχάν δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας σε απεσταλμένους των μουσουλμανικών εθνών στη Νέα Υόρκη: «Οι υποστηρικτές των μέσων ενημέρωσης του σιωνιστικού καθεστώτος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως νίκη την ήττα τους, ενώ τα μίνι drones που καταρρίφθηκαν δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα», είπε ο Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC, υποστήριξε ότι «αυτό που έγινε την προηγούμενη νύχτα δεν ήταν επίθεση». Αναφερόμενος στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, είπε ότι «έμοιαζαν περισσότερο με παιχνίδια, με τα οποία παίζουν τα παιδιά μας, όχι με drones».
Ωστόσο οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο 24ωρο αποκαλύπτουν ενδείξεις πιθανών ζημιών στην αεροπορική βάση της Ισφαχάν.
Συγκεκριμένα, όταν το BBC Verify ανέλυσε δύο εικόνες από δορυφόρο, βρήκε πως μέρος ενός συστήματος αεράμυνας σε αεροδρόμιο της πόλης που επλήγη υπέστη ζημιές. Παρόλα αυτά παραμένει ασαφές ποιο όπλο ή όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.
Τι δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες
Το BBC Verify ανέφερε πως υπήρξαν ζημιές στην βάση αναλύοντας τις οπτικές δορυφορικές εικόνες και εικόνες ραντάρ συνθετικού ανοίγματος που καταγράφηκαν πάνω από την Ισφαχάν την Παρασκευή. Οι οπτικές εικόνες θα είναι οικείες σε όποιον χρησιμοποιεί τακτικά εργαλεία όπως το Google Earth – ουσιαστικά μια φωτογραφία της γης από κάτω.
Η τεχνολογία SAR χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για τη δημιουργία μιας εικόνας της γήινης επιφάνειας. Ένα πλεονέκτημα που έχει έναντι της πιο συμβατικής δορυφορικής τεχνολογίας είναι η ικανότητά της να καταγράφει εικόνες τη νύχτα ή μέσα από σύννεφα.
Οι εικόνες που συλλέγει αποδίδονται ασπρόμαυρες αλλά με υψηλή ανάλυση. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στον χρωματισμό του εδάφους – όπως σημάδια καψίματος – αλλά μπορεί να απεικονίσει υλικές ζημιές σε κατασκευές, οχήματα κ.λπ.
Μια τέτοια εικόνα που κατέγραψε η Umbra Space στις 15 Απριλίου δείχνει ένα σύστημα αεράμυνας S-300 που βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της αεροπορικής βάσης Shikari. Το σύστημα αποτελείται από διάφορα οχήματα εξοπλισμένα με ραντάρ, διακριτικούς εκτοξευτές πυραύλων και άλλο εξοπλισμό.
Ζημιές και συντρίμμια δίπλα από το πλήγμα
Μια εικόνα της Umbra Space που λήφθηκε μετά το χτύπημα της Παρασκευής δείχνει ζημιές και συντρίμμια γύρω από ένα εξάρτημα – πιθανότατα ένα ραντάρ – το οποίο έχει επίσης μετατοπιστεί ελαφρώς από τη θέση του. Άλλα οχήματα έχουν απομακρυνθεί από την τοποθεσία.
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε από μια οπτική δορυφορική εικόνα που κατέγραψε η Planet, η οποία, παρά τη χαμηλή ανάλυση, δείχνει ένα σημάδι στην ίδια θέση. Το σημάδι αυτό δεν ήταν εμφανές στις εικόνες που λήφθηκαν στις 11 και 15 Απριλίου.
Η ίδια η στρατιωτική βάση δεν εμφανίζει ενδείξεις υλικών ζημιών στις διαθέσιμες εικόνες, αλλά θα απαιτηθεί περαιτέρω ανάλυση οπτικών λήψεων υψηλότερης ανάλυσης για να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμες εικόνες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ δήλωσε ότι «δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν»