Απλώς ρωτήστε έναν Ουκρανό στρατιώτη εάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Δύση θα σταθεί δίπλα στο Κίεβο «όσο χρειαστεί». Αυτή η υπόσχεση φαίνεται κούφια όταν έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες από την τελευταία φορά που η μονάδα πυροβολικού σας είχε βλήμα να εκτοξεύσει, όπως παραπονέθηκε ένας στρατιώτης στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.
Δεν είναι μόνο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν έλλειψη πυρομαχικών. Οι καθυστερήσεις της Δύσης στην αποστολή βοήθειας σημαίνουν ότι η χώρα στερείται επικίνδυνα κάτι ακόμα πιο δύσκολο να προμηθεύσει από οβίδες, πλέον δεν έχει το μαχητικό πνεύμα που απαιτείται για να κερδίσουμε, σύμφωνα με άρθρο του Jamie Dettmer για το Politico.
Το ηθικό των στρατευμάτων είναι θλιβερό γιατί έχει συντριβεί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς, την έλλειψη προηγμένων όπλων και τις απώλειες στο πεδίο της μάχης. Σε πόλεις εκατοντάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο, τα πλήθη των νεαρών ανδρών που παρατάχθηκαν για να μπουν στο στρατό τους πρώτους μήνες του πολέμου έχουν εξαφανιστεί.
Πλέον οι νεοσύλλεκτοι αποφεύγουν το στρατό και αντ' αυτού περνούν τα απογεύματα τους σε νυχτερινά κέντρα. Πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τη χώρα εντελώς. Όπως ανακαλύψαμε κατά την ενημέρωση από την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, η εικόνα που προέκυψε από δεκάδες συνεντεύξεις με πολιτικούς ηγέτες, στρατιωτικούς αξιωματικούς και απλούς πολίτες είναι μια χώρα που ολισθαίνει προς την καταστροφή, γράφει ο Jamie Dettmer.
Παρόλο που ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να μην αποσυρθεί από τον πόλεμο, οι στρατιωτικοί λένε ότι δεν θα αντέξουν τον πόλεμο μέχρι το καλοκαίρι. Το μόνο . «Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος υποχωρεί και το ακούμε από τους περιφερειάρχες και από τον λαό», δήλωσε στο POLITICO ο Άντρι Ιερμάκ, επικεφαλής του προσωπικού του Ζελένσκι.
Ο Ιερμάκ και το αφεντικό του ταξιδεύουν μαζί σε "μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη" για να κινητοποιήσουν πολίτες και στρατιώτες για τον αγώνα, είπε. «Λέμε στους ανθρώπους «Το όνομά σου θα είναι στα βιβλία της ιστορίας». Αλλά αν τα πράγματα δεν αλλάξουν σύντομα σε αυτόν τον τρίτο χρόνο ρωσικής εισβολής, το έθνος της Ουκρανίας όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή θα παραδοθεί στο παρελθόν.
Για έναν πόλεμο τέτοιας σημασίας που καθορίζει την εποχή, η κλίμακα των ενεργειών των δυτικών ηγετών για να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει τους Ρώσους εισβολείς δεν ανταποκρίνεται στην επιδεικτική ρητορική τους. Αυτή η απογοήτευση έχει αφήσει τους Ουκρανούς –από τους στρατιώτες που σκάβουν τα χαρακώματα μέχρι τους υπουργούς που διοικούν τη χώρα– κουρασμένους και εκνευρισμένους.
Όταν το Politico ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα αν νιώθει ότι η Δύση είχε εγκαταλείψει την Ουκρανία για να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη του, ήταν ωμά. «Ναι, είναι», είπε σε συνέντευξή του που έδωσε στο γραφείο του, μία ώρα μετά από άλλη μια ρωσική πυραυλική επίθεση.
Ο Ζελένσκι έθεσε τα διακυβεύματα ακόμη πιο σκληρά, λέγοντας ότι η Ουκρανία «θα χάσει τον πόλεμο» εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν παρέμβει και δεν παράσχει βοήθεια. Χωρίς μια σημαντική αλλαγή στην προμήθεια προηγμένων δυτικών όπλων και χρημάτων, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει τα εδάφη που κατέχουν τώρα οι δυνάμεις του Πούτιν. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τον Πούτιν να κατακτήσει την Ουκρανία τους επόμενους μήνες ή χρόνια.
Ακόμα κι αν η Ρωσία δεν μπορεί να ολοκληρώσει την Ουκρανία, μια μερική νίκη θα πλήξει τις ελπίδες του Κιέβου για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οι συνέπειες μιας τέτοιας έκβασης θα είναι τρομερές για τον κόσμο. Ο Πούτιν θα διεκδικήσει τη νίκη στο εσωτερικό του και, ενθαρρυμένος από την αποκάλυψη των δυτικών αδυναμιών, μπορεί να αναβιώσει τις αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες.
Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία φοβούνται ιδιαίτερα ότι θα είναι οι επόμενες στη λίστα επιτυχιών του.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ο νέος στόχος του Πούτιν
Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως βλήματα πυροβολικού - εκατομμύρια οβίδες. Επιπλέον, η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται τουλάχιστον δύο δωδεκάδες συστήματα αεράμυνας Patriot για να προστατεύσει τα στρατεύματα πρώτης γραμμής και να υπερασπιστεί το Χάρκοβο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά το Κίεβο, η οποία δέχεται σφοδρή επίθεση με ρουκέτες και πυροβολικό εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Οι φόβοι αυξάνονται ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να στοχεύσει τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας για χερσαία επίθεση. «Είναι συμβολικό γιατί λέγεται ότι το Χάρκοβο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Είναι ένας μεγάλος στόχος», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στο πρακτορείο ειδήσεων Axel Springer.
Ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται για περισσότερες απώλειες τους επόμενους μήνες. Ο Oleksandr Sîrski, ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας «έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες». Όπως είπε ο ίδιος ο Ζελένσκι: «Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να μην αποσυρθούμε». Οι φόβοι για την ευθραυστότητα των γραμμών του μετώπου επιδεινώνονται μόνο από τις ρωσικές επιθέσεις που στοχεύουν να χτυπήσουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας δεν μπορούσε να κρύψει την αγανάκτησή του για τις καθυστερήσεις και τις συνθήκες που συνδέονται με τα δυτικά όπλα - όπως το να μην χτυπήσει ρωσικές εγκαταστάσεις πετρελαίου.
Ο Κουλέμπα, φυσικά, προσέφερε την άνευ όρων ευγνωμοσύνη του για όλη την υποστήριξη που έχει δοθεί από τους δυτικούς συμμάχους τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο: Τα όπλα που χρειάζεται παρακρατούνται ή καθυστερούν. Η διάθεση στις ανώτερες τάξεις του στρατού είναι ακόμη χειρότερη από αυτή του Κουλέμπα.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση
Αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί μίλησαν στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας. Έκαναν μια ζοφερή πρόβλεψη μετώπων που θα μπορούσαν να καταρρεύσουν αυτό το καλοκαίρι, όταν η Ρωσία, πρόθυμη να δεχθεί τεράστιες απώλειες, εξαπολύει την αναμενόμενη επίθεση της. Ίσως χειρότερα, εξέφρασαν φόβους ότι η αποφασιστικότητα της ίδιας της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, με το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων να υπονομεύεται από την απελπιστική έλλειψη προμηθειών.
Η Δύση δεν κατάφερε να βρει αυτό που χρειάζεται και με τη σειρά της υπονομεύει τη βούληση της Ουκρανίας να κάνει ό,τι χρειάζεται. Η χώρα αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση –ο Πούτιν θέλει κυριολεκτικά να τη σβήσει από τον χάρτη– και ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει αρκετή δημόσια υποστήριξη για ένα νέο έργο. Η Δύση πίστευε πάρα πολύ ότι κυρώσεις, ότι θα γονάτιζαν τη Ρωσία. Είχαν επίσης αυταπάτες ότι οι Ρώσοι θα στρέφονταν εναντίον του Πούτιν λόγω των αριθμό των νεκρών ή είχε τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να εκδιωχθεί με πραξικόπημα στο Κρεμλίνο.
Αντίθετα, η οικονομία της Ρωσίας παρέμεινε ανθεκτική και ο Πούτιν έχει εδραιώσει την εξουσία του. Είναι αλήθεια ότι πριν από την έναρξη της εισβολής του 2022, ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να παραπλανήθηκε από τους ανίκανους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών του και να σκεφτεί ότι ένας σύντομος πόλεμος θα έδινε μια γρήγορη νίκη. Αλλά ο Πούτιν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Τον περασμένο μήνα κέρδισε μια νέα εξαετή θητεία ως πρόεδρος. Η Ουκρανία είναι κολλημένη μεταξύ νίκης και ήττας, αποκλεισμένης τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την ΕΕ.
Υπολογίζεται ότι 650.000 άνδρες ικανοί να πολεμήσουν έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, οι περισσότεροι από τους οποίους περνούν παράνομα τα σύνορα. Πριν από δύο χρόνια, τα τρένα που πήγαιναν από την Ουκρανία μετέφεραν σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους που αναζητούσαν καταφύγιο.
Αλλά αυτή η δυτική βοήθεια, ιδιαίτερα το πακέτο βοήθειας των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν που καθυστερούσε πολύ, δεν μπορεί να περιμένει πολύ περισσότερο. Τι θα έκανε ο Πούτιν αν η Ουκρανία δεν λάβει τη δυτική βοήθεια που χρειάζεται για να κερδίσει; «Θα κατέστρεφε εντελώς τα πάντα. Τα πάντα», είπε ο Ζελένσκι στον Άξελ Σπρίνγκερ. Οι πόλεις της Ουκρανίας θα γίνουν ερείπια. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν, είπε. «Οι άνθρωποι δεν θα τρέξουν, οι περισσότεροι από αυτούς, και έτσι θα σκοτώσει πολλούς ανθρώπους. Και πώς θα μοιάζει αυτό;Με λουτρό αίματος».