Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Κίνα στέλνει στην Ρωσία πυραύλους Κρουζ και κινητήρες για drone-Το ίδιο θα γίνει και με το Ιράν σε πιθανό πόλεμο με το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι παρέχει στη Ρωσία πυραύλους Κρουζ και κινητήρες για drone και εργαλειομηχανές για βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ προτρέπουν την Ευρώπη να εντείνει τη διπλωματική και οικονομική πίεση στο Πεκίνο για να σταματήσει τις πωλήσεις.

Στην αποκάλυψη αυτή, που αφορά διαβαθμισμένες πληροφορίες, προέβησαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ίδιοι δήλωσαν ότι κινεζικές και ρωσικές εταιρείες και ομάδες εργάζονται για την από κοινού παραγωγή drones εντός της Ρωσίας.

Είπαν επίσης ότι η Κίνα είχε επίσης προμηθεύσει το 90 τοις εκατό των τσιπ που εισήγαγε η Ρωσία πέρυσι, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή αρμάτων μάχης, πυραύλων και αεροσκαφών.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η Κίνα βοηθούσε επίσης τη Ρωσία να βελτιώσει τις δορυφορικές και άλλες διαστημικές της ικανότητες για να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ  το Πεκίνο παρείχε επίσης δορυφορικές εικόνες στον ρωσικό Στρατό.

Ανώτερος αναλυτής αποκαλύπτει το εύρος της ρωσο-κινεζικής αμυντικής συνεργασίας

Ο Ντένις Γουάιλντερ, πρώην κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής στη CIA με ειδίκευση στην Κίνα, ανέφερε ότι η αποκάλυψη «υπερβαίνει κατά πολύ τις προηγούμενες εκτιμήσεις και δείχνει ένα συντονισμένο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας από τους ηγέτες της Κίνας» για να βοηθήσει τη Μόσχα να κερδίσει  τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία έχασε την πρόσβαση σε κρίσιμες εργαλειομηχανές από την Ευρώπη στην αρχή της ουκρανικής σύγκρουσης και η Κίνα κινήθηκε για να καλύψει το κενό», δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός με έδρα το Πανεπιστήμιο Georgetown.

Ο Γουάιλντερ ανέφερε ότι τα τσιπ ήταν απαραίτητα για τη κατασκευή συστημάτων και ραντάρ, ενώ η Κίνα ήταν επίσης παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή drones για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς.

Άτομα που γνωρίζουν την σχέση Πεκίνου -Μόσχας, ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή πίεση θα ήταν κρίσιμη για να πειστεί το Πεκίνο να σταματήσει να εξάγει το υλικό στην Ρωσία.

Οι αποκαλύψεις των ΗΠΑ έρχονται αφού αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Α.Μπλίνκεν, τις τελευταίες εβδομάδες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σχετικά με την παροχή στρατιωτικής τεχνολογίας από την Κίνα στη Ρωσία και πίεσαν τους συμμάχους για βοήθεια.

Εκτός από τη ρητορική πίεση, οι ΗΠΑ θέλουν η Ευρώπη να αυξήσει τη χρήση οικονομικών εργαλείων

Πηγή ανέφερε ότι το Πεκίνο είχε αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι η υποστήριξή του στη Μόσχα δεν θα έθετε σε κίνδυνο τις οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη, και έτσι δεν ανησυχούσε για τυχόν αυξημένη πίεση.

Η πηγή ανέφερε ότι οι ΗΠΑ καθιστούν επίσης σαφές στις τράπεζες (στην Κίνα και όχι μόνο) σχετικά με τις συνέπειες της διευκόλυνσης των εμπορικών πληρωμών από τη Ρωσία σε κινεζικούς ομίλους που βοηθούν τη Μόσχα να ανασυγκροτήσει τον στρατό της.

Η εκστρατεία ενημέρωσης των ευρωπαϊκών χωρών να αυξήσουν την πίεση στην Κίνα έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έθεσε το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ένα δεύτερο άτομο ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε δει κανένα σημάδι ότι το Πεκίνο αποσύρθηκε από την στήριξη του στην Ρωσία.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα στηρίζει την Ρωσία για πάνω από δύο χρόνια και το Πεκίνο πίστευε ότι θα μπορούσε να αποφύγει να περάσει τις κόκκινες γραμμές παρέχοντας υλικό που τεχνικά δεν ισοδυναμούσε με «θανατηφόρα» βοήθεια.

Αλλά η κινεζική υποστήριξη βοηθά τη Ρωσία να ξαναχτίσει την αμυντική της βιομηχανική βάση και να μειώσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων και των ελέγχων των εξαγωγών.

«Αυτά τα υλικά γεμίζουν κρίσιμα κενά στον κύκλο αμυντικής παραγωγής της Ρωσίας», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία αναλαμβάνει την πιο φιλόδοξη αμυντική επέκτασή της από τη σοβιετική εποχή και σε ταχύτερο χρονοδιάγραμμα από ό,τι πιστεύαμε ότι ήταν δυνατό νωρίς σε αυτή τη σύγκρουση», τόνισε ο ίδιος.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αρκετές κινεζικές εταιρείες,  συμπεριλαμβανομένων των Wuhan Global Sensor Technology, Wuhan Tongsheng Technology και Hikvision, παρείχαν οπτικά εξαρτήματα για χρήση σε ρωσικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Κίνα «δεν παρείχε όπλα σε κανένα μέρος» στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Το κανονικό εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας δεν πρέπει να παρεμποδιστεί ή να περιοριστεί. Προτρέπουμε την αμερικανική πλευρά να απόσχει από την απαξίωση και τον αποδιοπομπαίο τράγο της κανονικής σχέσης μεταξύ Κίνας και Ρωσίας», δήλωσε ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Μπορούμε να φανταστούμε τι θα πράξουν οι Κινέζοι με το Ιράν, αν και εφόσον ξεκινήσει πολεμική αναμέτρηση με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Το σίγουρο είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, την Ερυθρά θάλασσα και μια πολεμική αναμέτρηση Ιράν και Ισραήλ, θα μας οδηγήσουν σε μια παγκόσμια αναμέτρηση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ρωσίας-Κίνας και Βόρειας Κορέας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...