Μετά την παρέλευση έξι μηνών πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα κατά της Χαμάς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικεντρώνεται στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.
Για τον σκοπό αυτό προτρέπει τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ να πιέσουν τη Χαμάς για να καταλήξει σε συμφωνία για τους ομήρους.
Επιστολές Μπάϊντεν στους ηγέτες Αιγύπτου-Κατάρ για να ασκηθούν πιέσεις στη Χαμάς για επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ
Σύμφωνα με Ισραηλινό ΜΜΕ, "Χθές Παρασκευή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έγραψε επιστολές στους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ, καλώντας τους να πιέσουν τη Χαμάς για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με το Ισραήλ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, μία ημέρα αφότου ο Μπάιντεν κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στον έξι μηνών πόλεμο στη Γάζα.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας , είπε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, θα συναντηθεί τη Δευτέρα με μέλη της οικογένειας μερικών από τους 100 ομήρους που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα.
Οι επιστολές προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον κυβερνών εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, έρχονται καθώς ο Μπάιντεν έστειλε τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στο Κάιρο για συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο σχετικά με τους ομήρους.
Αναμένεται να παραστούν ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και διαπραγματευτές από την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι η διαπραγμάτευση για παύση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους κρατούμενους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ είναι ο μόνος τρόπος για να τεθεί σε ισχύ μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και να ενισχυθεί η ροή της πολύ αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στην επικράτεια της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Μπάιντεν, στη συνομιλία του με τον Νετανιάχου, «κατέστησε σαφές ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Η πρώτη φάση της προτεινόμενης συμφωνίας θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση γυναικών και ηλικιωμένων, ασθενών και τραυματισμένων ομήρων.
Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι ο Μπάιντεν υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί μια συμφωνία ομήρων κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της Πέμπτης με τον Νετανιάχου, η οποία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν επτά εργαζόμενους στον τομέα της βοήθειας στο World Central Kitchen.
«Φτάνουμε σε έξι μήνες που αυτοί οι άνθρωποι κρατούνται όμηροι. Και αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι απλώς οι αποκρουστικές συνθήκες» όπου κρατούνται είπε ο Kirby. «Πρέπει να είναι σπίτι με τις οικογένειές τους».
Ο Μπάιντεν είχε εκφράσει αισιοδοξία για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού των μουσουλμάνων, αλλά η συμφωνία αυτή δεν επετεύχθη ποτέ.
Ωστόσο η πίεση στον Μπάιντεν έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά τις αεροπορικές επιδρομές αυτής της εβδομάδας που σκότωσαν τους εργαζόμενους της World Central Kitchen.
Η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνώρισε «λάθη» και ανακοίνωσε ορισμένα πειθαρχικά μέτρα κατά των αξιωματικών που συμμετείχαν στη λήψη απόφασης και εκτέλεσης των χτυπημάτων.
Το Ισραήλ ενέκρινε επίσης μια σειρά βημάτων που στοχεύουν στην αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας μιας βασικής διάβασης που καταστράφηκε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Παρασκευή ότι το περιστατικό στην Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα είναι μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος με τον τρόπο με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός διεξάγει τον πόλεμο. Σχεδόν 200 εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.
Επιστολή 37 Δημοκρατικών Γερουσιαστών του Κογκρέσου ζητά από τον Μπάϊντεν την αναστολή αποστολής όπλων στο Ισραήλ
Αρκετές δεκάδες Δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένης της Nancy Pelosi, έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken ζητώντας να σταματήσουν οι μεταφορές όπλων στο Ισραήλ μετά το χτύπημα των IDF στη Γάζα που σκότωσε επτά στελέχη του World Central Kitchen, συμπεριλαμβανομένου ενός υπηκόου των ΗΠΑ.
«Υπό το πρίσμα αυτού του συμβάντος, σας προτρέπουμε σθεναρά να επανεξετάσετε την πρόσφατη απόφασή σας να εγκρίνετε τη μεταφορά ενός νέου πακέτου όπλων στο Ισραήλ και να αποκλείσετε αυτήν και οποιεσδήποτε μελλοντική μεταφορά επιθετικών όπλων μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης έρευνα για την αεροπορική επιδρομή». έγραφε η επιστολή.
«Σας προτρέπουμε επίσης να αποκλείσετε αυτές τις μεταφορές εάν το Ισραήλ δεν καταφέρει να μετριάσει επαρκώς τις ζημιές σε αθώους πολίτες στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, και εάν αποτύχει να διευκολύνει αυτές ή αυθαίρετα αρνηθεί ή περιορίσει τη μεταφορά και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε.
Γιατί καίγεται ο Μπάϊντεν για επίτευξη συμφωνίας Χαμάς-Ισραήλ
Άποψή μας είναι πως το Ισραήλ "το τερμάτισε" με την επίθεση σε αυτοκίνητα του "World Central Kitchen" και τον θάνατο 7 ανθρώπων που παρείχαν βοήθεια στους πληγέντες Παλαιστίνιους και γιαυτό ο Μπάϊντεν σφίγγει τα χαληνάρια στον Νετανιάχου από τη μια, πιέζοντας παράλληλα με επιστολές τους ηγέτες Αιγύπτου και Κατάρ μα μεσολαβήσουν στη Χαμάς για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός από την άλλη
Ωστόσο κατά την άποψή μας αυτό ήταν μόνο η αφορμή.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αντιλαμβάνεται πως ο Νετανιάχου σπρώχνει τα πράγματα στα άκρα με Χεζμπολάχ και Ιράν, ιδίως μετά την αεροπορική επίθεση σε κτίριο δίπλα από την Ιρανική Πρεσβεία στη Δαμασκό και τον θανατο δύο Ιρανών Ταξίαρχων του IRGC.
Έτσι ο Μπάϊντεν πιέζει ασφυκτικά για επίτευξη συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς, προκειμένου να καταλαγιάσουν έστω και πρόσκαιρα οι αντιδράσεις από το Ιράν και να μην προβεί αυτό σε σοβαρά αντίποινα κατά του Τέλ Αβίβ, πράγμα που κατά την άποψή μας δεν θα αποφευχθεί.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν επιθυμεί επέκταση του πολέμου στη Μ.Ανατολή, αφού τυχόν εμπλοκή του Ιράν κατά του Ισραήλ, θα παρέσυρε τις ΗΠΑ σε μια στρατιωτική αναμέτρηση στην περιοχή, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής ενδεχομένως, με απρόβλεπτες συνέπειες για την Παγκόσμια ειρήνη και σίγουρα αρνητικές συνέπειες για την επανεκλογή του.