Ένοπλες Συρράξεις

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για τον επόμενο πόλεμο με Τεχνητή Νοημοσύνη - Τα drones έχουν αλλάξει στρατηγικές και στρατιωτικά δόγματα

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας φέρνει ξεκάθαρα τα φουτουριστικά οράματα του πολέμου πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Είναι ένα σενάριο που έχει διαδραματιστεί πολλές φορές τόσο στις ρωσικές όσο και στις δυτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει το FoxNews.

Αφορμή για να ανοίξει ξανά το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης στον πόλεμο αποτέλεσε το βίντεο ενός στρατιώτη, είτε Ουκρανού είτε Ρώσου, σε μια κατεστραμμένη και εκτεθειμένη θέση, ο οποίος εντοπίζεται πριν καν καταλάβει ότι τον παρακολουθούν. Ο στρατιώτης επιχειρεί να τρέξει, να κρυφτεί και να προστατευτεί από το drone.

 
Κάποιοι αντιδρούν πανικόβλητοι, άλλοι ενδίδουν στη φαινομενικά αναπόφευκτη μοίρα τους. Αλλά ακόμα και όταν παρακολουθεί από βίντεο κακής ποιότητας, ο θεατής μπορεί να δει τη στιγμή που ο κυνηγημένος άνδρας συνειδητοποιεί ότι έχει δεχτεί κακοποίηση και δεν υπάρχει διαφυγή. 
 

Είναι πόλεμος τεχνητής νοημοσύνης;

Ενας πόλεμος με drone, ωστόσο, δεν είναι ακριβώς πόλεμος AI. Σε ποιο βαθμό, επίσης, η σύγκρουση στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται από AI;

Ο Kai-Fu Lee, διευθύνων σύμβουλος της Sinovation Ventures, αποκάλεσε τα οπλικά συστήματα AI «τρίτη επανάσταση στον πόλεμο», μετά την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα.

Αυτή η επανάσταση ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας; Σηματοδοτεί η Ουκρανία αλλαγή στον χαρακτήρα του πολέμου;

Οχι ακόμα. Αν και είναι πρόωρο ν’ αλλάξει ο χαρακτήρας του, πιστεύουμε ότι η Ουκρανία είναι ένα εργαστήριο στο οποίο πλάθεται η επόμενη μορφή του.

Τα drones όχι μόνο έχουν κάνει τον σύγχρονο πόλεμο πιο επικίνδυνο για τους στρατιώτες στο έδαφος, αλλά έχουν αλλάξει εντελώς τον τρόπο λειτουργίας των στρατιωτικών μονάδων στην πρώτη γραμμή, ιδιαίτερα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. 

«Υπάρχει 100 τοις εκατό… ένας αυτόνομος αγώνας όπλων με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης συμβαίνει στην Ουκρανία μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών», δήλωσε στο Fox News Digital ο Ρώσος αναλυτής και επικεφαλής της Ομάδας Γεωχωρικών Πληροφοριών για το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, Τζορτζ Μπάρος. 

«Δεν είναι θέμα αν ή αν θα εφαρμοστεί, είναι περισσότερο θέμα πότε». Υπάρχουν ήδη στοιχεία ότι κάποια ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης έχει χρησιμοποιηθεί με drones που χρησιμοποιούνται τόσο από τους Ουκρανούς όσο και από τους Ρώσους. 

Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί για δυνατότητες χτυπήματος, έχει χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση πληροφοριών πεδίου μάχης με τον εντοπισμό διαφορετικών τύπων αντίπαλων όπλων και μηχανημάτων.

Προς το παρόν, υπάρχουν τρόποι να νικήσουμε τα drones, συμπεριλαμβανομένης της ανατίναξης των ραδιοσυχνοτήτων επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο τηλεχειριστής για τον έλεγχο του, εξήγησε ο Barros.

Ωστόσο, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας AI θα μπορούσε να επιτρέψει στα drones να είναι προ-προγραμματισμένα για να αναγνωρίζουν και να χτυπούν ορισμένους στόχους χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνούν με έναν χειριστή. 

Η βοήθεια στην Ουκρανία ξεπερνά τα 113 δις

Ο Μπάρος είπε ότι δεν έχει καμία εικόνα για το αν οι Ρώσοι ή οι Ουκρανοί ξεπερνούν τους άλλους στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά σημείωσε ότι ο σύγχρονος πόλεμος οδηγεί την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι απαιτήσεις του πεδίου μάχης απαιτούν τέτοιου είδους λύσεις», είπε ο Barros. «Και προχωρά πολύ πιο γρήγορα νομίζω από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον το αντιλαμβάνονται πραγματικά».

Ο πόλεμος με τη Ρωσία μαίνεται για περισσότερα από δύο χρόνια και ενώ πολλές από τις σκηνές που αναδύονται από τα πεδία των μαχών θυμίζουν παράξενα τους ευρωπαϊκούς πολέμους του 20ου αιώνα, ορισμένες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει σύγχρονους εφιάλτες τόσο για στρατιωτικούς στρατηγούς όσο και για στρατιώτες.

Οι ελιγμοί στον σύγχρονο πόλεμο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν, και οφείλεται στην τακτική καινοτομία των drones», είπε ο Barros, αναφερόμενος σε μια στρατιωτική στρατηγική αιφνιδιασμού που χρησιμοποιείται για την επίτευξη πλεονεκτήματος θέσης.

«Και αυτή τη στιγμή, κανένας στρατιωτικός θεωρητικός δεν έχει απάντηση ή λύση για το πώς να επαναφέρει τους ελιγμούς στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές φέρονται να μπερδεύονται με το πώς έχουν αλλάξει οι θεμελιώδεις αρχές των πολεμικών αρχών καθώς τα προηγούμενα στρατιωτικά δόγματα της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί από την πραγματικότητα του πολέμου με drone, εξήγησε ο ειδικός. 

«Ο τακτικός αιφνιδιασμός ουσιαστικά έχει εξαλειφθεί τώρα, χάρη σε αυτόν τον σούπερ πολλαπλασιασμό των drones quadcopter», πρόσθεσε. "Είναι αδύνατο να κρυφτείς"

Ο Μπάρος είπε ότι αυτή η αλλαγή στο στρατιωτικό δόγμα είναι ένας από τους λόγους που απέτυχε η αντεπίθεση της Ουκρανίας το 2023. 

Ο ρωσικός στρατός μπόρεσε να χρησιμοποιήσει με επιτυχία τις δυνατότητες των drones για αναγνώριση και επιθέσεις.

«Όταν παίρνετε το δόγμα μας, την καλύτερη εκδήλωσή του, και το βάζουμε ενάντια σε αυτό που είναι η τακτική πραγματικότητα με την έλλειψη αυτής της κάλυψης και απόκρυψης, τα σχέδια μάχης μας καταρρέουν όλα», είπε ο Μπάρος. "Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα", πρόσθεσε. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ