Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει υπογραμμίσει τη σημασία των ισχυρών δυνατοτήτων αεράμυνας στην Ευρώπη. Η ενορχηστρωμένη από τη Γερμανία πρωτοβουλία, δημιουργίας Ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας με την ονομασία " European Sky Shield Initiative" (ESSI), ένωσε 19 ευρωπαϊκά έθνη με κοινό στόχο να ενισχύσουν τη συλλογική αεράμυνα τους.
Στο πνεύμα της επιτάχυνσης του έργου, τα πρακτικά βήματα προς αυτόν τον στόχο βρίσκονται σε εξέλιξη. Η βαθιά γνώση του κλάδου από έμπειρους συνεργάτες, όπως ο Γερμανός πάροχος λύσεων αισθητήρων, HENSOLDT, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση αυτής της Πρωτοβουλίας.
Τα παραπάνω επισημαίνει Διεθνές Βουλγαρικό ΜΜΕ, αναφέροντας στη συνέχεια:
Η "European Sky Shield Initiative" (ESSI)
Ο όρος «αεράμυνα» συνήθως συνδέεται με μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή αεροπορικών επιθέσεων.
Υπάρχουν διάφορα στρατιωτικά συστήματα, ( αντιαεροπορικοί πύραυλοι- όπλα-Λέϊζερ) το καθένα σχεδιασμένο για να συμπληρώνει το άλλο, καθώς έχουν διακριτές ζώνες αναχαίτισης. Με απλούστερους όρους, αυτά τα συστήματα λειτουργούν βέλτιστα σε συγκεκριμένες αποστάσεις και υψόμετρα.
Αυτά κατηγοριοποιούνται σε μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας.
Στην ESSI, αποστολή είναι να γεφυρωθούν τυχόν υπάρχοντα κενά σε αυτούς τους τομείς, ενισχύοντας παράλληλα τις τρέχουσες δυνατότητές τους.
Η τεχνολογία ραντάρ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αεράμυνας. Για πολλά χρόνια, το ραντάρ είναι ένα ισχυρό εργαλείο σε περιόδους σύγκρουσης. Με τον καιρό, οι εφαρμογές της τεχνολογίας ραντάρ έχουν διαφοροποιηθεί, επεκτείνοντας τη χρήση τους ακόμη και σε drones χαμηλού κόστους που αποτελούν απειλή. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ενισχύσει τη σημασία των δυνατοτήτων ανίχνευσης απειλών που βασίζονται σε ραντάρ.
Το ραντάρ SPEXER 2000 MkIII
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία των drone έχουν αποκαλύψει ευπάθειες στα συστήματα αεράμυνας μικρής έως μεσαίας εμβέλειας.
Ευτυχώς , το ραντάρ SPEXER 2000 της HENSOLDT μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις αδυναμίες .
Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι επίσης γνωστό ως ένα από τα κορυφαία ραντάρ παγκοσμίως για την ανάληψη αποστολών αντι-UAV.
Στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας από όλο τον κόσμο βασίζονται σε αυτό το σύστημα για σχεδόν 20 χρόνια. Για να συμβαδίσει με την ταχύτητα της καινοτομίας, το SPEXER 2000 έχει υποβληθεί σε πολλούς εκσυγχρονισμούς.
Τώρα, ας συζητήσουμε για την νεότερη έκδοση, το SPEXER 2000 MkIII.
Αυτή η έκδοση αντιμετωπίζει την ανάγκη για κινητικότητα στο πεδίο της μάχης, ενώ προσθέτει λειτουργία τρισδιάστατης ανίχνευσης, ακόμη και για μικροσκοπικά drones.
Εντυπωσιακά, το σύστημα ραντάρ χρησιμοποιεί μια φασματική αυτόματη ταξινόμηση στόχων micro-Doppler για να διαφοροποιηθεί μεταξύ μιας μεγάλης ποικιλίας στόχων VSHORAD – όπως UAV και ελικόπτερα.
Το SPEXER 2000 διαθέτει ένα σταθερό πάνελ που καλύπτει μια ευρεία περιοχή αζιμουθίου 120°. Αυτό σας εγγυάται πλήρη κάλυψη 360 μοιρών χωρίς τυφλά σημεία όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δύο επιπλέον πάνελ.
Αυτό ονομάζουμε ολοκληρωμένη προστασία.
Επιπλέον, συντονίζοντας πάνελ με κάλυψη 90°, μπορείτε να δημιουργήσετε πλήρη ημισφαιρική προστασία για το όχημά σας και τη γύρω περιοχή.
Το SPEXER 2000 έχει αποδείξει στατιστικά την ικανότητά του στην αποτελεσματική προστασία των κινούμενων οχημάτων. Αυτή είναι μια ικανότητα που ορισμένα συστήματα ραντάρ μπορούν μόνο να ονειρεύονται.
Με όλα αυτά τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το SPEXER 2000 3D MkIII θα ενσωματωθεί στο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων μικρής εμβέλειας (FlaRakPz) στο γερμανικό πρόγραμμα LVS NNbS (σύστημα αεράμυνας μικρής και πολύ μικρής εμβέλειας)
Το σύστημα TRML-4D
Στον τομέα της μεσαίας εμβέλειας επίγειας αεράμυνας, η ESSI εμπιστεύεται το σύστημα IRIS-T SLM της Diehl Defence, το οποίο θα λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια.
Ένα από τα βασικά εργαλεία της είναι το ραντάρ TRML-4D της HENSOLDT. Αυτή η συσκευή έχει αποδείξει την αξία της μέσω των υπηρεσιών προστασίας της για την Ουκρανία εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Το TRML-4D χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία ραντάρ AESA, παρέχοντάς του πολλαπλές ψηφιακά σχηματισμένες δέσμες.
Η προσαρμοστικότητά του επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πυραύλων κρουζ.
Αξιοσημείωτο για την αποτελεσματικότητά του, το TRML-4D διασφαλίζει ταχεία ανίχνευση και παρακολούθηση περίπου 1.500 στόχων σε εμβέλεια έως και 250 km.
Συνδυασμένες δυνάμεις ραντάρ
Η τρέχουσα εστίασή μας είναι να συνδυάσουμε το παθητικό ραντάρ Twinvis της HENSOLDT με το σύστημα ESSI. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη για ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα με δυνατότητες που ευνοούν την περαιτέρω ανάπτυξη.
Λοιπόν, τι κάνει το Twinvis μοναδικό;
Είναι ένα διακριτικό ραντάρ που λειτουργεί χρησιμοποιώντας υπάρχοντες ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς που εκπέμπονται σε μήκη κύματος τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Αξιοποιεί αυτά τα σήματα και τα αναλύει όταν αντανακλώνται μετά το χτύπημα σε ένα αντικείμενο.
Ως αποτέλεσμα, μπορεί να λειτουργεί κρυφά, καθιστώντας το ανθεκτικό στο ηλεκτρονικό "μπλοκάρισμα" του εχθρού, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στη στρατιωτική βιομηχανία.
Σε μια εντυπωσιακή συνέργεια, συγχωνεύουμε τις δυνατότητες των Twinvis και TRML-4D της HENSOLDT για να σχηματίσουμε το TwinSens.
Αυτή η συγχώνευση δημιουργεί πρωτοφανείς λειτουργίες και λειτουργικά πλεονεκτήματα.
Επιτρέποντας σε αυτά τα δύο συστήματα να μοιράζονται δεδομένα αισθητήρων, βελτιώνουμε αισθητά τη συνολική απόδοση του συστήματος πέρα από αυτό που μπορεί να προσφέρει οποιοσδήποτε αυτόνομος αισθητήρας.
Είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα ότι το TwinSens μπορεί να δημιουργήσει μια προκαταρκτική εικόνα αέρα χωρίς μεταδόσεις ραδιοσυχνοτήτων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εντοπισμού του.
Με βελτιωμένη αντίσταση σε τρέχοντες παρεμβολές και βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης, αυτή η λύση ραντάρ θέτει σίγουρα ένα νέο πρότυπο. "
Τα οφέλη για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κατά την άποψή μας θα πρέπει να ενταχθεί στο "ESSI" για τους εξής λόγους:
Η συλλογική προμήθεια έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των χωρών που μετέχουν.
Η αμοιβαία υποστήριξή τους θα εξορθολογιστεί με τη χρήση των ίδιων συστημάτων και συμβατών πυρομαχικών.
Επιπλέον, αυτή η συνεργασία είναι πιθανό να είναι οικονομικά επωφελής.
Η μαζική παραγγελία αμυντικών συστημάτων στο πλαίσιο κοινής προμήθειας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.
Ο συνδυασμός υλικοτεχνικών αρχών μαζί με επισκευή και συντήρηση υλικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις των λειτουργικών δαπανών.