Προς οριστική ρήξη φαίνεται ότι βαδίζουν οι σχέσεις Μπάιντεν-Νετανιάχου, μετά την διάσταση απόψεών τους για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τις εξελίξεις μετά από αυτόν.
Αμερικανικό σχέδιο για άμεση κατάπαυση του πυρός κατατίθεται προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Διεθνές ΜΜΕ αναφέρει ότι "Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει επί του αμερικανικού σχεδίου για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα", επισημαίνοντας:
"Οι ΗΠΑ θα υποβάλουν το προσχέδιο σήμερα, τονίζοντας την αναγκαιότητα μιας «άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα και μιας συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, ανέφερε το Reuters.
Οι ΗΠΑ παραδοσιακά υποστηρίζουν το Ισραήλ στον ΟΗΕ, τον μακροχρόνιο σύμμαχό τους, έχοντας ασκήσει βέτο σε τρία σχέδια ψηφίσματος, δύο από τα οποία απαιτούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός.
Το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, υπογραμμίζει τη σημασία μιας «άμεσης και διαρκούς εκεχειρίας» διάρκειας περίπου έξι εβδομάδων, που θα προστατεύει τους αμάχους, θα επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και θα ανακουφίζει τον ανθρωπιστικό πόνο.
Το ψήφισμα, που βασίστηκε στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, ανέφερε ότι η εκεχειρία των έξι εβδομάδων θα χρησιμοποιηθεί για να ενταθούν οι προσπάθειες για την επιδίωξη «διαρκούς ειρήνης».
Τα ψηφίσματα που εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι νομικά δεσμευτικά, σε αντίθεση με αυτά που εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στη Σαουδική Αραβία στις 20 Μαρτίου ότι η εκεχειρία των έξι εβδομάδων θα «δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να υπάρξει μια διαρκής εκεχειρία».
Ο Blinken βρίσκεται σε μια από τις πολλές περιοδείες που πραγματοποίησε στη Μέση Ανατολή , συνομιλώντας με ομολόγους του από διάφορα κράτη της περιοχής για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ,από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο Blinken είπε στην Αίγυπτο στις 21 Μαρτίου ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες στο Κατάρ, οι οποίες επικεντρώνονται σε μια εκεχειρία έξι εβδομάδων και την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και εκατοντάδων φυλακισμένων Παλαιστινίων, θα μπορούσαν ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία.
Το κύριο σημείο που αποτελούσε πρόβλημα ήταν ότι η Χαμάς υποστήριζε ότι θα απελευθερώσει ομήρους μόνο ως μέρος μιας συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο, ενώ το Ισραήλ έλεγε ότι θα συζητήσει μόνο μια προσωρινή παύση.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι αβέβαιο
Ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον εννέα από τις 15 ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία ή την Κίνα για να περάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε διπλωματικές πηγές λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν αρκετές ψήφους για να εγκριθεί το ψήφισμά τους, αλλά παραμένει η πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει το βέτο της.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι σημείωσε στις 21 Μαρτίου ότι το κείμενο του ψηφίσματος που συνέταξαν οι ΗΠΑ είναι «αδύναμο», καθώς δεν ζητά ρητά κατάπαυση του πυρός, αλλά αντίθετα δηλώνει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι επιτακτική.
Είπε: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τίποτα που δεν απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός».
Εναλλακτικό σχέδιο
Εν τω μεταξύ, πολλά μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κυκλοφόρησαν το δικό τους προσχέδιο, απαιτώντας «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για τον μήνα Ραμαζάνι» και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αυτό το προσχέδιο «θα έρθει στο τραπέζι και θα τεθεί σε ψηφοφορία», είπε ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ, εάν το ψήφισμα των ΗΠΑ απορριφθεί.
Εάν, ωστόσο, εγκριθεί το ψήφισμα των ΗΠΑ, θα είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει συγκεκριμένα την επίθεση της Χαμάς.
Το ψήφισμα ανέφερε ότι «απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Γάζα» και επίσης καταδικάζει «όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου» εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Διαιρεμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ωστόσο, το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών και για τα δύο κείμενα είναι αβέβαιο.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν σε μεγάλο βαθμό διχασμένο για το Ισραηλινο-Παλαιστινιακό ζήτημα εδώ και χρόνια, ενώ το μόνο που κατάφερε να εγκρίνει, ήταν δύο ψηφίσματα που επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις ανθρωπιστικές προσπάθειες, μέσα στους πέντε μήνες από τις 7 Οκτωβρίου.
Ακόμη και τότε, η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ήταν ανεπαρκής, καθώς περίπου ο μισός πληθυσμός - 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι - αναμένεται να βιώσει έναν ανθρωπογενή λιμό ανά πάσα στιγμή από τώρα έως τα μέσα Ιουλίου 2024."
Τι μέλλει γενέσθαι
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως η διάσταση απόψεων Μπάϊντεν-Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα είναι σημαντικότατες, γεγονός που οδήγησε στην κατάθεση του Αμερικανικού σχεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς ψήφιση.
Αν και η ψήφιση του Αμερικανικού σχεδίου μοιάζει αβέβαιη λόγω πιθανού Ρωσικού veto, εντούτοις σηματοδοτεί μια εξόχως σημαντική αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ ενάντιο του Ισραήλ, αφού αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν σε αντίθετη περίπτωση να χάσουν τα ερείσματά τους στις Αραβικές χώρες της Μ.Ανατολής.