Είναι ευρέως γνωστό ότι στη διάρκεια της θητείας του Τράμπ ως Προέδρου στις ΗΠΑ, ο φίλος του Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Γκράχαμ, είχε λίαν αναβαθμισμένο ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.
Αυτόν τον ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζει ακόμη και σήμερα αλλά και μελλοντικά σε περίπτωση επανεκλογής του Τράμπ στην Προεδρία, όπως φαίνεται από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία και την συνάντησή του με τον Ζελένσκι.
Σχέδιο Τράμπ για συνέχιση οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας υπό την μορφή άτοκου δανείου και όχι ως εξωτερική βοήθεια
Σύμφωνα με Διεθνές Αμερικανικό ΜΜΕ « Ο γερουσιαστής Lindsey Graham, R-S.C., προώθησε το σχέδιο του πρώην Προέδρου Τραμπ για δάνειο στην Ουκρανία, αντί για βοήθεια, για να συνεχίσει να υποστηρίζει τη χώρα στον πόλεμό της με τη Ρωσία, κατά τη συνάντησή του στην Ουκρανία με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy τη Δευτέρα.
«Τον ενημέρωσα ότι δεδομένης της κρίσης στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και του συντριπτικού χρέους μας, η ιδέα του Προέδρου Τραμπ να μετατρέψει τη βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε δάνειο χωρίς τόκους, με δυνατότητα παραίτησης είναι η πιο πιθανή πορεία προς τα εμπρός», δήλωσε ο Γκράχαμ τη Δευτέρα το βράδυ.
Ένας εκπρόσωπος του Γκράχαμ είπε ότι η επίσκεψη στην Ουκρανία δεν έγινε κατόπιν εντολής του Τραμπ, αλλά ότι οι δυο τους είχαν συζητήσει το σχέδιό του για δάνεια και όχι για εξωτερική βοήθεια.
Ο Τραμπ αποκάλυψε την ιδέα τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να δίνουν χρήματα σε άλλες χώρες πλέον ως εξωτερική βοήθεια, αλλά ως δάνεια.
«Μπορεί να δανειστεί με εξαιρετικά καλούς όρους, όπως χωρίς τόκο και απεριόριστη ζωή, αλλά να είναι ένα δάνειο παρόλα αυτά», έγραψε τότε ο Τραμπ στο Truth Social.
Ο Γκράχαμ μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της τελευταίας βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Ο Γκράχαμ συμφώνησε γρήγορα με την πρόταση του Τραμπ, ισχυριζόμενος τον περασμένο μήνα: «Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο που επιμένει να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί», ανέφερε η Axios.
Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας δεν ψήφισε υπέρ του πακέτου βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχεδιάστηκε για τη στήριξη της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν, επικαλούμενος εγχώριες ανησυχίες για τα νότια σύνορα.
"Είναι σαφές ότι οι Ουκρανοί εκτιμούν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξέρω ότι οι Αμερικανοί θέλουν να βοηθήσουν τους φίλους και τους συμμάχους μας, αλλά πιστεύω επίσης ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη την οικονομική μας κατάσταση όταν βοηθάμε τους άλλους", συνέχισε ο Γκράχαμ τη Δευτέρα.
Προτεραιότητα του Τράμπ ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία
Σε δήλωση στο Fox News Digital, ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, δήλωσε:
"Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι να διαπραγματευτεί γρήγορα τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Επίσης, ο Πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερο για το κόστος της σύγκρουσης, καθώς οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει πολύ περισσότερα, κάτι που δεν είναι δίκαιο για τους φορολογούμενους μας».
«Θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της ειρήνης και την ανοικοδόμηση της αμερικανικής δύναμης και αποτροπής στην παγκόσμια σκηνή και είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει αυτό. Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ ήταν Πρόεδρος», πρόσθεσε.
Δεν είναι σαφές εάν ο Ζελένσκι υποστηρίζει την πρόταση Τραμπ που επανέλαβε ο γερουσιαστής, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος μοιράστηκε ένα βίντεο από τη συνάντηση του με τον Γκράχαμ στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «Συζητήσαμε περαιτέρω συνολική βοήθεια για την Ουκρανία».
Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων διεθνών είναι «τώρα πιο σημαντική από ποτέ», καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να εφαρμόσει τα σχέδιά της για να εκδιώξει τη Ρωσία από τα εδάφη της.
Ο Γκράχαμ είπε επιπλέον ότι «προτρέπει την κυβέρνηση Μπάιντεν να στείλει πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς, να επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για τους Ουκρανούς και να ορίσει τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ».
Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε κανένα σχόλιο όταν επικοινώνησε με το Fox News Digital.
Το πακέτο βοήθειας των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρασε από τη Γερουσία τον περασμένο μήνα, χωρίς την υποστήριξη του Γκράχαμ. Ωστόσο, το μέτρο έχει σταματήσει στη Βουλή, όπου η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών είναι απίθανο να το φέρει προς ψήφιση."
"Σκοτεινά σημεία"
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το σχέδιο Τράμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία εμπεριέχει πολλά σκοτεινά σημεία, όπως:
1. Ορθώς στην παρούσα φάση δεν αποκαλύπτονται οι όροι κάτω από τους οποίους ο Τράμπ μιλώντας με τον Πούτιν θα αποδεχθεί τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ποιοι όμως θα είναι οι όροι αυτοί;
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν προσερχόμενος στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Τράμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εφόσον αυτός εκλεγεί φυσικά Πρόεδρος στις ΗΠΑ, θα ζητήσει κατ'ελάχιστον:
Α. Την διατήρηση των εδαφών που έχει καταλάβει, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας-Ντομπάς-Αζοφικής θάλασσας-Μαριούπολης μέχρι Νικολάγιεφ, με ταυτόχρονη Διεθνή αναγνώρισή τους ότι ανήκουν στη Ρωσική επικράτεια.
Β. Την ύπαρξη αποστρατικοποιημένης περιοχής-κάτι ως Buffer zone- μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ώστε Ρωσικές περιοχές -πόλεις να είναι εκτός βεληνεκούς Ουκρανικών πυραυλικών συστημάτων πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς.
Εδώ πιθανόν να ζητηθεί από τον Πούτιν η αποστρατικοποίηση όλων των εναπομεινάντων Ουκρανικών εδαφών ανατολικά του Δνείπερου.
Γ. Την οριοθέτηση συνόρων με την Ουκρανία χερσαίων με βάση τα παραπάνω αλλά και θαλασσίων διασφαλίζοντας την προστασία του Ρωσικού στόλου στην Κριμαία και Μαύρη θάλασσα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα δεχθεί από όλα αυτά ο Τράμπ και με τι αντάλλαγμα;
Ομοίως τι θα δεχθεί η Ουκρανία και ποια η στάση της ΕΕ;
Τέλος αν Τράμπ και Πούτιν δεν τα βρουν, ποια θα είναι στη συνέχεια του πολέμου η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ο ρόλος τους, εκτός από την οικονομική βοήθεια με την μορφή άτοκου δανείου που είπε ο Γερουσιαστής Γκάχαμ;
Το κυριότερο δε για την ΕΕ. Θα εγκαταλειφθεί ουσιαστικά από τις ΗΠΑ για να αντισταθεί μόνη κατά βάση στις ορέξεις του Πούτιν και μέχρι ποιου σημείου θα φλερτάρει η Ουάσιγκτον να χάσει την ΕΕ, η οποία μπροστά στη Ρωσική απειλή ενδεχομένως να κρίνει ωφελιμότερο να τα βρει η ίδια με τον Πούτιν;
Οψόμεθα.
.