Είναι γνωστές οι στενές- "αδελφικές" σχέσεις Τουρκίας-Χαμάς και η φιλοξενία-στήριξη που παρείχε σε ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης ο Ερντογάν, πριν αλλά και μετά το μακελειό που προκάλεσε αυτή στο Ισραήλ με την εν ψυχρώ δολοφονία εκατοντάδων αθώων Ισραηλινών πολιτών και την ομηρία δεκάδων άλλων, στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζει την Χαμάς "απελευθερωτική οργάνωση" και το Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό του Νετανιάχου τρομοκράτες!
Γιατί ο Ερντογάν χαρακτηρίζει την Χαμάς ως" απελευθερωτική οργάνωση" και τους Σύριους Κούρδους του YPG τρομοκρατική;
Η ερώτηση-απορία μας είναι, γιατί άραγε για τον Τούρκο Πρόεδρο η Χαμάς είνα "απελευθερωτική οργάνωση" και οι Σύριοι Κούρδοι του YPG τρομοκρατική οργάνωση, ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο;
Και οι δύο πολεμούν κατά των Ενόπλων Δυνάμεων Ισραήλ και Τουρκίας αντίστοιχα, και οι δύο επιθυμούν να έχουν το δικό τους κράτος, και οι δύο έχουν τη στήριξη των Παλαιστινίων και Κούρδων αντίστοιχα.
Η διαφορά είναι ότι η Χαμάς αποδεδειγμένα έχει διαπράξει πάμπολες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών, με αποκορύφωμα αυτή της 7ης Οκτωβρίου, της χειρότερης και αιματηρότερης επίθεσης κατά Ισραηλινών πολιτών μετά το "ολοκαύτωμα", σε αντίθεση με τους Κούρδους του YPG που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και την ανεξαρτησία τους, ενώ έχουν πολεμήσει κατά των τρομοκρατών του ISIS, σε αντίθεση με την Τουρκία που τους παρείχε άσυλο και συνεργαζόταν μαζί τους κάνοντας λαθρεμπόριο καυσίμων.
Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που ΗΠΑ-ΕΕ δεν έχουν συμπεριλάβει στις τρομοκρατικές οργανώσεις τους Κούρδους του YPG, σε αντίθεση με την Χαμάς που την χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση.
Που αποβλέπει ο Ερντογάν;
Απώτερος στόχος του Ερντογάν ήταν η χώρα του να αγορευθεί ως ηγέτιδα χώρα υποστηρικτής των "Αδελφών μουσουλμάνων", κάτι το οποίο έφερε την Τουρκία απέναντι σε Αίγυπτο-ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα τελικά να εγκαταληφθεί, για την ώρα τουλάχιστον, υπό το βάρος της οικονομικής δυσανεξίας της Άγκυρας.
Έτερος στόχος του Ερντογάν ήταν και είναι, μέσω διπλωματικών προσπαθειών τερματισμού του πολέμου στη Γάζα να εξαργυρώσει την στήριξή του στην Χαμάς, με την τελευταία να προκρίνει την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη.
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιδιώκει με το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης να βάλει στρατιωτικό πόδι στην Λωρίδα της Γάζας, με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση φιλοδοξιών της ακόμη και για την Ιερουσαλήμ, τις οποίες δεν κρύβει ο Ερντογάν!
Η Χαμάς θέλει ως εγγυητές κατάπαυσης του πυρός Τουρκία-Ρωσία-Αίγυπτος-Κατάρ
Στο πλαίσιο αυτό Διεθνές ΜΜΕ με σχετικό άρθρο του επισημαίνει ότι "η Χαμάς φέρεται να ζητάει από την Τουρκία και τη Ρωσία να λειτουργήσουν ως εγγυητές μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο για τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ αντιτίθεται στην πρόταση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού Channel 13, υπάρχουν αρκετά ανεπίλυτα ζητήματα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και αμοιβαίας ανταλλαγής κρατουμένων που διαπραγματεύτηκαν στη Ντόχα με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.
Το Τελ Αβίβ ήταν «πρόθυμο να απελευθερώσει ορισμένους, αλλά όχι όλους τους 48 Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων του 2001 για τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ και αργότερα συνελήφθησαν εκ νέου», κάτι που ζήτησε η Χαμάς.
Απειλούν με παραίτηση ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir στην ισραηλινή κυβέρνηση απείλησαν να παραιτηθούν εάν η κυβέρνηση απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα ασφαλείας στις ισραηλινές φυλακές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, πριν πάει η αντιπροσωπεία στη Ντόχα. .
Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Διευθυντής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο οποίος ηγείται της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας, καθώς και ο Διευθυντής της Shin Bet (Shabak) Ronen Bar και ο Διοικητής του Ισραηλινού στρατού Nitzan Alon, υπεύθυνος για αγνοούμενους και αιχμαλώτους, εξέφρασαν θετική γνώμη για μια συμφωνία.
Ένας από τους υπουργούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε: «Εκτός από τον Ben-Gvir και ίσως τον Smotrich, δεν θα υπήρχε αντίθεση μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης στη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι «δεν είναι ακόμη σαφές ποια απόφαση έλαβε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου».
Εκτίμηση
Άποψή μας είναι ότι το Ισραήλ αποκλείεται να δεχθεί η Τουρκία να λάβει το status της εγγυήτριας δύναμης για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αφού έτσι θα άνοιγε την "κερκόπορτα" στον Ερντογάν για να πατήσει πόδι στην περιοχή.
Γνωρίζουν πολύ καλά άλλωστε οι φίλοι Ισραηλινοί από το παράδειγμα της Κύπρου και την εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ 1974, την ερμηνεία και εκμετάλλευση από την Τουρκία της ιδιότητάς της ως εγγυήτρια δύναμη στη Μεγαλόνησο, κάτι που δεν θα ήθελαν να "λουστούν" οι ίδιοι.