Ένοπλες Συρράξεις

Αυτή είναι η πλωτή προβλήτα που κατασκευάζουν οι ΗΠΑ για την ανθρωπιστική βοήθεια - Πως θα στηθεί η επιχείρηση (Βίντεο)

H κατασκευή της πλωτής προβλήτας στη Γάζα από τις ΗΠΑ, για να μεταφέρεται μέσω αυτής και διά θαλάσσης η ανθρωπιστική βοήθεια ξεκίνησε

¨Οπως έγινε γνωστό από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, στην επιχείρηση αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες, αν και το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι δεν θα βρεθούν μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρει το BBC, για να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με μια σχεδόν άγνωστη εταιρεία, που ονομάζεται Fogbow, η οποία ελέγχεται από πρώην στελέχη των μυστικών υπηρεσιών που έχουν θητεύσει σε υψηλές βαθμίδες. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πόλεμος έχει κάνει τον πληθυσμό της Γάζας, όπως είπε, να αγωνίζεται να επιβιώσει, ειδικά στο βορρά όπου οι ισραηλινοί περιορισμοί έχουν εμποδίσει την χερσαία πρόσβαση. Το σχέδιο για την κατασκευή μιας «πλωτής προβλήτας» θα παρείχε περίπου δύο εκατομμύρια γεύματα ή μπουκάλια νερό την ημέρα, αλλά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Πατ Ράιντερ είπε ότι το έργο μπορεί να πάρει «έως και 60 ημέρες» για να είναι πλήρως λειτουργικό.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι ο λιμός στη Γάζα ήταν «επικείμενος», με ένα στα έξι παιδιά στο βορρά κάτω των δύο ετών να θεωρείται «οξεία υποσιτισμός». Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η θαλάσσια διαδρομή δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο οι προμήθειες που μεταφέρονται από τη ξηρά, και πολλοί πιέζουν το Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια μέσω των συνοριακών διελεύσεων.

Πώς θα στήσουν οι ΗΠΑ την προβλήτα;

Τα πλοία του αμερικανικού στρατού απέπλευσαν το Σάββατο και τη Δευτέρα για να μεταφέρουν εξοπλισμό στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το σχέδιο περιλαμβάνει δύο κύρια στοιχεία που πρέπει να συναρμολογηθούν - μια μεγάλη πλωτή αποβάθρα που αποτελείται από χαλύβδινα τμήματα και μια γέφυρα και προβλήτα δύο λωρίδων, μήκους μισού χιλιομέτρου.

Η γέφυρα θα αποτελείται από διασυνδεδεμένα, χαλύβδινα κομμάτια ύψους 12 μέτρων (40 ποδών) που θα συνδέονται μεταξύ τους και θα στερεώνονται στην ακτή. Τα φορτηγά πλοία θα παραδίδουν προμήθειες στην αποβάθρα και η βοήθεια θα εκφορτώνεται στη συνέχεια σε μια σειρά από φορτηγίδες και μικρότερα σκάφη - γνωστά ως σκάφη υποστήριξης εφοδιασμού ή LSV – και θα μεταφέρονται στην προβλήτα. Από εκεί, οχήματα θα οδηγήσουν τις προμήθειες στη στεριά και στη Γάζα.

 

Τι είναι το Fogbow και τι ρόλο θα διαδραματίσει;

Επικεφαλής του Fogbow είναι ο Sam Mundy, πρώην αντισυνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών, ο οποίος προηγουμένως διοικούσε δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, και ο Mick Mulroy, πρώην παραστρατιωτικός αξιωματικός της CIA και βοηθός υπουργού Άμυνας για τη Μέση Ανατολή.

Το BBC πληροφορήθηκε ότι το Fogbow εξακολουθεί να αναζητά χρηματοδότηση και έχει ενημερώσει μια σειρά από ευρωπαϊκές και μεσανατολικές κυβερνήσεις σχετικά με τα σχέδιά του. Μακροπρόθεσμα, το Fogbow σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ίδρυμα που θα διοικείται από δωρητές και θα βοηθά στη διοχέτευση βοήθειας στη Γάζα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από την ασφάλεια, τόσο από την πιθανότητα εχθρικών πυρών σε μια ακόμη ενεργή ζώνη μάχης όσο και από τα μεγάλα πλήθη πολιτών που συγκεντρώνονται στην ακτή.

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Μαρκ Μοντγκόμερι, βετεράνος του αμερικανικού ναυτικού επί 32 χρόνια με εμπειρία στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ότι η επιχείρηση απαιτεί τη δημιουργία ενός «πλαισίου ασφαλείας» τόσο στην παραλία όσο και στα κοντινά ρηχά νερά.

«Δεν μπορείτε να αφήσετε πολίτες να ανέβουν στην προβλήτα», δήλωσε ο κ. Montgomery. «Θα μπορούσε να είναι ένας γονέας που ψάχνει απεγνωσμένα για φαγητό για τα παιδιά του - ή θα μπορούσε να προσπαθεί να σκοτώσει κάποιον. Αυτό θα σταματούσε τις επιχειρήσεις».

Δύο άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο δήλωσαν στο BBC ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) θα τρέξουν «εξωτερική» ασφάλεια για να αποτρέψουν πλήθη πολιτών να φτάσουν στην παραλία και να καταστήσουν την περιοχή ασφαλή. Η διανομή θα είναι ευθύνη των τοπικών, άοπλων Παλαιστινίων.

 

Κοινή δήλωση για θαλάσσιο διάδρομο προς Γάζα από ΕΕ, Κύπρο, ΗΑΕ, Βρετανία, Κατάρ & ΗΠΑ

Κοινή δέσμευση να συνεχίσουν την εμπλοκή τους στην προσπάθεια ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς Γάζα μέσω θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, επιβεβαίωσαν Κυπριακή Δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή,, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κόμπο.

Σε Κοινή Δήλωση τους σχετικά με τις υπουργικές διαβουλεύσεις για την προώθηση ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ΚΔ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΗΑΕ, ΗΒ, Κατάρ και ΗΠΑ, σημειώνουν πως οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την εμπλοκή τους και να στείλουν ανώτερους αξιωματούχους στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 18ης Μαρτίου για εμπεριστατωμένες διαβουλεύσεις σχετικά με την ενεργοποίηση του διαδρόμου, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών στρατιωτικού σχεδιασμού των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας ικανής να δέχεται σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι θα προβούν επίσης σε διαβουλεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα σύστασης κοινού ταμείου για τη στήριξη του θαλάσσιου διαδρόμου και θα συντονίσουν τις συνεισφορές σε είδος και χρηματοδότηση για την ενίσχυση του.

Στην Κοινή Δήλωση σημειώνεται επίσης ότι οι υπουργοί επιβεβαίωσαν επίσης ότι αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί —και πρέπει— να είναι μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών αγαθών στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών οδών—συμπεριλαμβανομένων των διευρυμένων χερσαίων διαδρομών και της συνεχούς εναέριας παροχής, σε στενή συνεργασία με την Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα, Σϊγκριντ Κάαγκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διευκόλυνση, τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την επαλήθευση της ροής βοήθειας στη Γάζα σύμφωνα με την Απόφαση 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι υπουργοί τόνισαν παράλληλα την ανάγκη να ανοίξει το Ισραήλ πρόσθετα περάσματα, ώστε περισσότερη βοήθεια να φτάσει στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων και διόδων από τον Βορρά, και χαλάρωση των τελωνειακών περιορισμών για να διευκολυνθεί η αυξημένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές.

Η γέφυρα θα συναρμολογηθεί στη θάλασσα και θα «οδηγηθεί» στην παραλία, επιτρέποντας στις αμερικανικές δυνάμεις να αποφύγουν να πατήσουν το πόδι τους στη Γάζα.

Αυτό το αμφίβιο οικοδομικό έργο - επίσημα γνωστό ως Joint Logistics Over-the-Shore ή JLOTS - είναι ένα έργο που ο αμερικανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν στο Κουβέιτ, τη Σομαλία, την Αϊτή και την Κεντρική Αμερική για αποστολές ανακούφισης από καταστροφές.

Παλαιότερες εκδόσεις χρησιμοποιήθηκαν ήδη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μετά την εισβολή στη Νορμανδία κατά την D-Day. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργείο Άμυνας χρησιμοποίησε παρόμοιο εξοπλισμό JLOTS κατά τη διάρκεια άσκησης μεγάλης κλίμακας στην Αυστραλία.

«Η προτίμηση του στρατού, φυσικά, είναι να έχει ένα λειτουργικό λιμάνι. Αυτό κάνει τα πάντα πολύ πιο εύκολα», δήλωσε στο BBC ο Mark Cancian, συνταξιούχος συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ με εμπειρία στον σχεδιασμό αμφίβιων επιχειρήσεων. «Αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, είτε λόγω μιας συγκρουσιακής κατάστασης είτε σε μια ειρηνική, ανθρωπιστική αποστολή», πρόσθεσε. «Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το JLOTS» λέει.

Στην Κοινή Δήλωση σημειώνεται ότι την τηλεδιάσκεψη φιλοξένησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος και πως σε αυτήν συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς,  ο Υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ για Υποθέσεις Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης Ντέιβιντ Κάμερον, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, και η Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα, Σϊγκριντ Κάαγκ και ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό υποκατάστατο των χερσαίων οδών μέσω της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και των σημείων εισόδου από το Ισραήλ στη Γάζα για την παροχή βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ