Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, θα έχει αυτή την εβδομάδα συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσει για με την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που καταλαμβάνεται από ρωσικά στρατεύματα, αναφέρει DPA .
Η Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, έχασε τη σύνδεσή του με όλες τις εξωτερικές γραμμές μεταφοράς ισχύος οκτώ φορές τους τελευταίους 18 μήνες, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από γεννήτριες ντίζελ για βασικές λειτουργίες όπως η ψύξη καυσίμου στους αντιδραστήρες του προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανώς καταστροφική τήξη.
Παρότι μία από τις κύριες γραμμές μεταφοράς ισχύος λειτουργεί τώρα και οι έξι αντιδραστήρες του σταθμού είναι κλειστοί, κάτι που μειώνει τον λειτουργικό κίνδυνο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας λέει πως η κατάσταση στον σταθμό παραμένει επισφαλής.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι συναντήθηκε επίσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Οκτώβριο του 2022, για να διαπραγματευτεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας. Αλλά το σχέδιο του ΔΟΑΕ που συμφωνήθηκε τότε δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω της αντίθεσης της Ουκρανίας. Αντί αυτού του σχεδίου, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού έναν κατάλογο μέτρων για την πρόληψη πυρηνικού ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό του Ζαπορίζια.
Σε αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν αναφέρεται ότι η μονάδα δεν πρέπει να δέχεται επίθεση ή να χρησιμοποιείται ως βάση για την εκτόξευση επιθέσεων. Έκτοτε, έξι από τα επτά μέτρα πυρηνικής ασφάλειας έχουν παραβιαστεί, δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι τη Δευτέρα, ο οποίος ανέφερε μεταξύ των ελλείψεων την επανειλημμένη διακοπή της παροχής ρεύματος στο εργοστάσιο, το ανεπαρκές προσωπικό, την καθυστέρηση στη συντήρηση εργασία και έλλειψη ανταλλακτικών.
Επίσης, η επί τόπου ομάδα του ΔΟΑΕ δεν επετράπη να κινηθεί ελεύθερα εντός του εργοστασίου για να ελέγξει την πιθανή θέση των όπλων εκεί. Καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο του 2022. Αυτό το εργοστάσιο, είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο και βρίσκεται στην περιοχή της ουκρανικής πόλης Ενερχοντάρ, κοντά στη γραμμή του μετώπου.
Το εργοστάσιο λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό και ο ΔΟΑΕ διαθέτει μόνιμη ομάδα εμπειρογνωμόνων επί τόπου. Η περιοχή του εργοστασίου χτυπήθηκε από οβίδες πολλές φορές, για τις οποίες τα ρωσικά και τα ουκρανικά στρατεύματα αλληλοκατηγορήθηκαν. Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποσυνδέθηκε έτσι επανειλημμένα από τις εξωτερικές πηγές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, πηγές που είναι πολύ σημαντικές για την ψύξη των αντιδραστήρων, καταστάσεις που επιλύθηκαν εγκαίρως με την εκκίνηση των γεννητριών ντίζελ.
Ειδικοί πιστεύουν ότι μια έκρηξη σε οποιοδήποτε μέρος του συστήματος ψύξης της Ζαπορίζια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφή, όπως αυτή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι το 2011, ένας σεισμός και το επακόλουθο τσουνάμι διέκοψαν την ακολουθία ψύξης τριών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi, με αποτέλεσμα μια τήξη του πυρήνα που απελευθέρωσε ακτινοβολία.