Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εναέριες ρίψεις τροφίμων στους Παλαιστίνιους στη Γάζα- Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ηγηθεί παρόμοιας επιχείρησης της ΕΕ

Ήδη το Στρατηγείο της Λάρισας χρησιμοποιείται για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ στην Ερυθρά θάλασσα, οπότε η ανάληψη νέας πρωτοβουλίας μας, είτε από το εν λόγω αεροδρόμιο, είτε από την Κρήτη λόγω εγγύτητας με τη Γάζα θα αναβάθμιζε  σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια πρώτη στρατιωτική αεροπορική ρίψη τροφίμων και προμηθειών στη Γάζα, μια ημέρα μετά τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων που περίμεναν στην ουρά για βοήθεια στην πόλη της Ράφα, από τον Ισραηλινό στρατό.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και της Γαλλίας, έχουν ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στη Γάζα.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν περισσότερα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «η βοήθεια που ρέει στη Γάζα δεν είναι σχεδόν αρκετή».

https://www.youtube.com/watch?v=HMx96fe1Lrk

Οι ΗΠΑ θα εκτελούν συνεχείς αεροπορικές  ρίψεις τροφίμων  για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα 

Τα παραπάνω αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας: "Στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι τόνισε ότι οι αεροπορικές ρίψεις θα γίνουν «μια συνεχής προσπάθεια». Πρόσθεσε ότι η πρώτη αεροπορική ρίψη πιθανότατα θα ήταν στρατιωτικά MRE, ή «φαγητά έτοιμα προς κατανάλωση».

"Αυτό δεν πρόκειται να είναι ένα και τελειώσαμε", είπε ο Kirby.

Ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης τη δυνατότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας στη Γάζα.

Οι αεροπορικές ρίψεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας - το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα - βρίσκονται ένα βήμα μακριά από την πείνα, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους που προσπαθούσαν να φτάσουν σε μια  αυτοκινητοπομπή βοήθειας κοντά στην πόλη της Γάζας νωρίς την Πέμπτη.

Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο απελπιστική κατάσταση σχεδόν πέντε μήνες μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ δικαιολόγησε  τους περισσότερους θανάτους από το συμβάν, λέγοντας ότι τα θύματα είχαν ποδοπατηθεί ή καταπατηθεί ενώ έσπευδαν να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Παλαιστίνιοι μάρτυρες ωστόσο είπαν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν κατά του πλήθους.

Με τους ανθρώπους να τρώνε ζωοτροφές και ακόμη και κάκτους για να επιβιώσουν, και με τους γιατρούς να λένε ότι παιδιά πεθαίνουν στα νοσοκομεία από υποσιτισμό και αφυδάτωση, ο ΟΗΕ έχει πει ότι αντιμετωπίζει «συντριπτικά εμπόδια» για να λάβει βοήθεια.

Τα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιηθούν-Κατάπαυση του πυρός στις 10 Μαρτίου;

Αν και δεν είναι σαφές ποιος τύπος αεροσκάφους θα χρησιμοποιηθεί, τα C-17 και C-130 είναι τα καταλληλότερα για τη δουλειά.

Ο Ντέιβιντ Ντεπτούλα, απόστρατος Στρατηγός τριών αστέρων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που κάποτε διοικούσε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το βόρειο Ιράκ, είπε ότι οι αεροπορικές ρίψεις είναι κάτι που ο αμερικανικός στρατός μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά.

«Είναι κάτι που βρίσκεται ακριβώς στο πλαίσιο της αποστολής τους», είπε ο Ντεπτούλα στο Reuters.

«Υπάρχουν πολλές λεπτομερείς προκλήσεις. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα ανυπέρβλητο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι αναμένουν επίσης ότι η βοήθεια θα ενισχυθεί με μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η οποία ο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι ελπίζει να ξεκινήσει   στις 10 Μαρτίου, που αρχίζει το Ραμαζάνι των Μουσουλμάνων.

 Εκπρόσωπος του ΟΗΕ: "Οι αεροπορικές ρίψεις τροφίμων δεν επαρκούν"

Ωστόσο, υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αεροπορικής ρίψης βοήθειας στη Γάζα καθώς και σχετικά με τη συνεχιζόμενη παροχή όπλων από την Ουάσιγκτον που επιτρέπουν στο Ισραήλ να συνεχίσει τον πόλεμό του στον θύλακα ενώ θρηνεί για τις συνέπειες.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι αεροπορικές ρίψεις θα έχουν περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στα βάσανα όσων στη Γάζα.

«Δεν ασχολείται με τη βασική αιτία», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τελικά μόνο το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σοβαρό τρόπο.

Ένα άλλο ζήτημα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια απλώς δεν θα κατέληγε στα χέρια της Χαμάς, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν στρατεύματα στο έδαφος.

«Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πάντα παραπονιούνται ότι οι αεροπορικές ρίψεις είναι καλές ευκαιρίες φωτογραφίας αλλά ένας άθλιος τρόπος παροχής βοήθειας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του ΟΗΕ της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων. Ο Gowan είπε ότι ο μόνος τρόπος για να λάβουμε αρκετή βοήθεια ήταν μέσω νηοπομπών βοήθειας που θα ακολουθούσαν μια εκεχειρία.

«Είναι αμφισβητήσιμο ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι τώρα τόσο κακή που τυχόν πρόσθετες προμήθειες θα ανακουφίσουν τουλάχιστον κάποια ταλαιπωρία. Αλλά αυτό στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα προσωρινό μέτρο επίσχεσης», πρόσθεσε ο Gowan.

Υπό πίεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τη ναυτιλιακή βοήθεια δια θαλάσσης από την Κύπρο, περίπου 210 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μεσογείου της Γάζας.

Στον Λευκό Οίκο, ο Kirby αναγνώρισε ότι οι αεροπορικές ρίψεις στη Γάζα ήταν «εξαιρετικά δύσκολες» λόγω του πυκνού πληθυσμού και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Οι ΗΠΑ εδώ και μήνες ζητούσαν από το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη  βοήθεια στη Γάζα, κάτι που το Ισραήλ αντιστάθηκε.

Ο Κίρμπι σημείωσε ότι το Ισραήλ προσπάθησε να ρίξει αεροπορικά εφόδια στη Γάζα και υποστήριξε την αεροπορική βοήθεια των ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε την ανθρωπιστική αεροπορική ρίψη», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ είχαν επιδιώξει εκ των προτέρων την ισραηλινή συμφωνία για τις αεροπορικές ρίψεις ή συντόνιζan την προσπάθεια μαζί τους.

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν για τη νέα βοήθεια προς τη Γάζα στιγματίστηκε από γκάφες, καθώς την μπέρδεψε δύο φορές για την Ουκρανία. 

O OHE στην Βόρεια Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη παρείχαν βοήθεια στην πολιορκημένη βόρεια Γάζα για πρώτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα την Παρασκευή, δήλωσε το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Ο ΟΗΕ παρέδωσε φάρμακα, εμβόλια και καύσιμα στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού δήλωσε πριν από 10 ημέρες ότι σταμάτησε τις παραδόσεις επισιτιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα έως ότου οι συνθήκες στον παλαιστινιακό θύλακα επιτρέψουν την ασφαλή διανομή.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες UNRWA δήλωσε την Παρασκευή ότι κατά τον Φεβρουάριο κατά μέσο όρο σχεδόν 97 φορτηγά μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γάζα κάθε μέρα, σε σύγκριση με περίπου 150 φορτηγά την ημέρα τον Ιανουάριο, προσθέτοντας: «Ο αριθμός των φορτηγών που εισέρχονται στη Γάζα παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο. των 500 την ημέρα.»

Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί της ΕΕ για εναέρια ρίψη  τροφίμων στους Παλαιστίνιους;

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν εναέριες ρίψεις τροφίμων και εφοδίων για τους εξαθλιωμένους Παλαιστίνους στη Γάζα από τις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζεται ήδη από Γαλλία και Ιορδανία.

θεωρούμε δεδομένο ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει, με την χώρα μας να συμμετάσχει σε αυτό το εγχείρημα.

Εισήγησή μας είναι όπως το ΥΠΑΜ μας προτείνει στις Βρυξέλλες την ανάληψη από τη χώρα μας ηγετικού ρόλου στην εναέρια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους.

Ο ρόλος αυτός δεν όπως περιλαμβάνει προσγείωση των αεροσκαφών  αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας σε αεροδρόμιο της χώρας μας από τις Ευρωπαϊκές χώρες για ανεφοδιασμό, αλλά  και συντονισμό των ρίψεων  προς στους Παλαιστίνιους.

Ήδη το Στρατηγείο της Λάρισας χρησιμοποιείται για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ στην Ερυθρά θάλασσα, οπότε η ανάληψη νέας πρωτοβουλίας μας, είτε από το εν λόγω αεροδρόμιο, είτε από την Κρήτη λόγω εγγύτητας με τη Γάζα θα αναβάθμιζε  σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...