Η Ρωσία μετά από μια περίοδο πολύμηνης απουσίας από οποιαδήποτε ενεργή στρατιωτική δραστηριότητα στη Μ.Ανατολή, επενέρχεται δριμύτερη, αφού τα πράγματα πάνε από το κακό στο καλύτερο για αυτήν στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Έτσι έγινε γνωστό ότι χθές Πέμπτη Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Idleb, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες αμάχων. Σύμφωνα με αναφορές οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο ένα εργαστήριο που βρίσκεται στα δυτικά προάστια της πόλης Idleb.
Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αμάχου και τον τραυματισμό άλλων πέντε.
Συνάντηση ΥΠΕΞ Ρωσίας-Τουρκίας-Συρία και Ουκρανία στο επίκεντρο
Σύμφωνα με επιτόπιες πληροφορίες που επικαλείται Διεθνές ΜΜΕ, "δύο πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τέσσερις επιδρομές στο σημείο, χρησιμοποιώντας πυραύλους.
Αυτός ο βομβαρδισμός στο Idleb σημειώθηκε λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, να συμμετάσχει στο "Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας".
Σε δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών την Τετάρτη υπογραμμίστηκε ότι ο Λαβρόφ και ο Φιντάν θα συζητήσουν τις καταστάσεις στην Ουκρανία και τη Συρία.
Συγκεκριμένα, σχεδίαζαν να επικεντρωθούν στη διαδικασία εξομάλυνσης στη Συρία και στην ενίσχυση του τουρκοσυριακού διαλόγου σε τετραμερή μορφή.
Η δήλωση υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του Ιράν ως εγγυητή του σχήματος της "Αστάνα" για τη διευκόλυνση της επίλυσης της συριακής κρίσης.
Οι απαιτήσεις Άσαντ για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία
Οι προσπάθειες για την καθιέρωση διαλόγου μεταξύ της Άγκυρας και του καθεστώτος Άσαντ έχουν σταματήσει, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αντικρουόμενες προτεραιότητες, όπως η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία.
Το καθεστώς Άσαντ επιμένει στην αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαδικασία εξομάλυνσης με την Τουρκία.
Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν αυτό το αίτημα μη ρεαλιστικό λόγω των συνεχιζόμενων «τρομοκρατικών απειλών» κατά μήκος των συνόρων.
Ο Χακάν Φιντάν εξέφρασε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη ότι η επιμονή του συριακού καθεστώτος στις προϋποθέσεις είναι άστοχη, σημειώνοντας ότι το καθεστώς δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Ο Ρώσος απεσταλμένος στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, αναγνώρισε ότι η πορεία προς τη συμφιλίωση μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος Άσαντ συνάντησε εμπόδια το περασμένο φθινόπωρο.
Αυτό το απέδωσε στην επιμονή της συριακής πλευράς σε εγγυήσεις σχετικά με την ενδεχόμενη αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία."
Η Ρωσία θα πιέσει τον Άσαντ να κάνει πίσω
Η Τουρκία δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τις Συριακές περιοχές που έχει καταλάβει, ήτοι τις επαρχίες Αφρίν , μέρος της Ινλίμπ και τα εδάφη βορείως του αυτοκινητόδρομου Μ4, κάτι που δεν γίνεται δεκτό από τον Άσσαντ, ο οποίος γιαυτόν το λόγο αρνήθηκε στο παρελθόν να συναντηθεί με τον Ερντογάν.
Φυσικά δεν αναμένουμε ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει ποτέ από τα Συριακά εδάφη που κατέλαβε, αφού είναι γνωστό όπου εισβάλλει και κατακτά εδάφη ο Τούρκος, δεν φεύγει ποτέ, εκτός αν εκδιωχθεί δια των όπλων.
«Εκεί παλεύουμε ενάντια στην τρομοκρατία. Πώς μπορούμε να αποσυρθούμε όταν η χώρα μας βρίσκεται υπό συνεχή απειλή από τρομοκράτες κατά μήκος των συνόρων μας; Αναμένουμε μια δίκαιη προσέγγιση», είχε δηλώσει για το θέμα ο Ερντογάν
Συνεπώς η 2η Τουρκική Στρατιά και οι ενισχύσεις της θα εξακολουθήσουν να είναι αγκιστρωμένες στην περιοχή, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από την Ελληνική πολιτικοστρατιωτική ηγεσία.
Άποψή μας είναι ότι η Ρωσία θα πιέσει τον Άσαντ να μην θέτει ως προαπαιτούμενο της προσέγγισης της Συρίας με την Τουρκία, την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από τα Συριακά εδάφη που κατέλαβαν.
Από την άλλη η Μόσχα με τους πρόσφατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιντίλμπ έθεσε τις κόκκινες γραμμές της προς την Τουρκία και τους μισθοφόρους της εκεί, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα στηρίξει την ευρύτερη εμπλοκή του Ιράν στη Συρία, επιχειρώντας να επιβάλλει αυτό στους Τούρκους.
Η Χεζμοπλάχ από την πλευρά της ενισχύει σημαντικά το οπλοστάσιό της από το Ιράν, το οποίο κατασκευάζει όπλα για λογαριασμό της Συρίας και της οργάνωσης στο έδαφός της πολύπαθης χώρας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για το Ισραήλ.