Το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με μεγάλο αριθμό ισχυρών βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters , ως σαφής απόδειξη της εξέλιξης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που έχουν εγκριθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι περίπου 400 πύραυλοι που έστειλε το Ιράν στη Ρωσία περιλαμβάνουν πολλούς από την οικογένεια βαλλιστικών όπλων μικρής εμβέλειας Fateh-110, όπως το Zolfaghar, όπως ανέφεραν τρεις ιρανικές πηγές. Αυτός ο κινητός πύραυλος είναι ικανός να πλήξει στόχους σε απόσταση 300 και 700 χιλιομέτρων.
Οι παραδόσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας σε συναντήσεις στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ Ιρανών και Ρώσων στρατιωτικών και αξιωματούχων ασφαλείας που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και τη Μόσχα, είπε μια από τις ιρανικές πηγές. Ένας Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος - ο οποίος, όπως και οι άλλες πηγές, ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών - είπε ότι υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερις αποστολές πυραύλων και ότι θα υπάρξουν περισσότερες τις επόμενες εβδομάδες.
Ένας άλλος Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι ορισμένοι από τους πυραύλους στάλθηκαν στη Ρωσία με πλοίο μέσω της Κασπίας Θάλασσας, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο. «Θα υπάρξουν περισσότερες αποστολές», είπε ο δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος. «Δεν υπάρχει λόγος να το κρύψουμε. Μας επιτρέπεται να εξάγουμε όπλα σε όποια χώρα θέλουμε».
Τι λένε οι Αμερικανοί
Οι περιορισμοί του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις εξαγωγές πυραύλων, drones και άλλης τεχνολογίας από το Ιράν έληξαν τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησαν τις κυρώσεις στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν εν μέσω ανησυχιών για εξαγωγές όπλων προς τους πληρεξούσιους του στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Μια τέταρτη πηγή που γνωρίζει το θέμα επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έλαβε πρόσφατα μεγάλο αριθμό πυραύλων από το Ιράν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Ρωσία ήταν κοντά στην απόκτηση βαλλιστικών όπλων μικρού βεληνεκούς από το Ιράν, επιπλέον των πυραύλων που έχουν ήδη αποκτήσει από τη Βόρεια Κορέα. Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον έχει στοιχεία ότι οι συνομιλίες προχωρούν ενεργά, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πραγματοποιήθηκαν παραδόσεις.
Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που προμήθευσε η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι στο πεδίο της μάχης, με μόνο δύο από τους 24 πυραύλους να χτυπούν τους στόχους τους. Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευσε τη Ρωσία με τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.
Αντίθετα, ο Jeffrey Lewis, ειδικός στο Middlebury Institute of International Studies στο Monterey, είπε ότι οι πύραυλοι Fateh-110 και το Zolfaghar είναι όπλα ακριβείας. «Συνήθως στοχεύουν σε στόχους υψηλής αξίας που κάνουν ακριβή ζημιά», είπε ο Lewis, . Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ήταν ήδη «αρκετά βάναυσοι».
Η καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας αποδυναμώνει την άμυνα της Ουκρανίας
Μια ουκρανική στρατιωτική πηγή είπε στο Reuters ότι το Κίεβο δεν είχε καταγράψει καμία χρήση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Ζαγκορόντνιουκ δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να συμπληρώσει το πυραυλικό της οπλοστάσιο σε μια εποχή που οι καθυστερήσεις στην έγκριση ενός σημαντικού πακέτου στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Κογκρέσο άφησαν την Ουκρανία σε έλλειψη πυρομαχικών και άλλων υλικών.
«Η έλλειψη υποστήριξης των ΗΠΑ σημαίνει έλλειψη επίγειας αεράμυνας στην Ουκρανία. Θέλουν λοιπόν να δημιουργήσουν μια μάζα πυραύλων και να σπάσουν την ουκρανική αεράμυνα», είπε ο Αντρέι Ζαγκορόντνιουκ, ο οποίος ηγείται του Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών με έδρα το Κίεβο, μιας δεξαμενής σκέψης ασφαλείας που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα καλέσει την Τεχεράνη να σταματήσει να προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed, τα οποία έχουν γίνει βασικό στοιχείο των επιθέσεων μεγάλου βεληνεκούς της Μόσχας σε πόλεις και υποδομές της Ουκρανίας, μαζί με μια σειρά πυραύλων. Η ουκρανική αεροπορία δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει 3.700 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα οποία μπορούν να πετάξουν εκατοντάδες χιλιόμετρα και να εκραγούν κατά την πρόσκρουση.
«Όσοι κατηγορούν το Ιράν ότι προμηθεύει όπλα σε μια πλευρά του πολέμου στην Ουκρανία, το κάνουν για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, τη Δευτέρα όταν ρωτήθηκε για την παράδοση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τεχεράνη στη Ρωσία. «Δεν έδωσα ούτε ένα drone για να συμμετάσχει σε αυτόν τον πόλεμο». Ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης στη Φιλαδέλφεια, είπε ότι η προμήθεια πυραύλων Fateh-100 και Zolfaghar από το Ιράν θα έδινε στη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. «Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους σε επιχειρήσεις βαθέων υδάτων και οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν για την ουκρανική αεράμυνα», είπε ο Λι.
Εμβάθυνση των σχέσεων Τεχεράνης-Μόσχας
Οι σκληροπυρηνικοί κληρικοί ηγέτες του Ιράν προσπάθησαν με συνέπεια να εμβαθύνουν τους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα, ελπίζοντας ότι αυτό θα βοηθούσε την Τεχεράνη να αντισταθεί στις αμερικανικές κυρώσεις και να τερματίσει την πολιτική της απομόνωση.
Η αμυντική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας έχει ενταθεί από τότε που η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Amirali Hajizadeh, στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο, όταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι πύραυλοι και τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν παρουσιάστηκαν από τους Ιρανούς για τον Ρώσο αξιωματούχο, είπε.