Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τον Ρωσικό στρατό να σημειώνει τοπικές νίκες, χωρίς ωστόσο να έχει πετύχει μέχρι στιγμής την διάσπαση- κατάρρευση του μετώπου και την περικύκλωση και συντριβή του Ουκρανικού στρατού.
Αυτό κατά την εκτίμησή μας θα αποτελέσει τον Αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ) της Μεγάλης Ρωσικής επίθεσης που προετοιμάζεται επιμελώς για τις 24 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα σύμβολο, αφού συμπληρώνονται δύο (2) έτη ακριβώς από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα νέα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας- Η "Γραμμή Πούτιν"
Ρωσικό ΜΜΕ με προσβασεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του κάνει λόγο για την «Γραμμή του Πούτιν» που θα πρέπει να εκτείνεται κατά μήκος των Πολωνικών συνόρων", επισημαίνοντας:
"Τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα κρατηθούν σε απόσταση που είναι ασφαλής για τις ρωσικές πόλεις. Αυτό αποκάλυψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε έμπιστούς του.
«Αυτή η αποστρατικοποιημένη γραμμή θα πρέπει να είναι τέτοια σε έκταση και απόσταση από το έδαφός μας ώστε να παρέχει ασφάλεια από ένα όπλο μεγάλης εμβέλειας, κυρίως ξένης κατασκευής, το οποίο χρησιμοποιούν οι ουκρανικές αρχές για να βομβαρδίσουν ειρηνικές πόλεις», είπε ο Πούτιν.
Ο Volodymyr Oleinik, μέλος του κινήματος «Άλλη Ουκρανία» και πρώην μέλος του Verkhovna Rada, μοιράστηκε την ιδέα του για το πού μπορεί να βρίσκεται αυτή η αποστρατικοποιημένη γραμμή."
Που θα εκτείνεται η αποστρατικοποιημένη γραμμή;
Ερωτηθείς για το πού θα μπορούσε να είναι τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για να είναι ασφαλείς οι ρωσικές πόλεις είπε:
Δεν ξέρω πού θα είναι τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά η αποστρατιωτικοποιημένη γραμμή θα πρέπει να εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία. Δηλαδή κατά μήκος όλων των δυτικών συνόρων της Ουκρανίας. Γιατί;
Γιατί τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας που διαθέτει το καθεστώς του Κιέβου μπορούν να χτυπήσουν οποιοδήποτε ρωσικό έδαφος.
Ας υποθέσουμε ότι η Ρωσία απελευθερώνει το Κίεβο, τότε θα αρχίσουν να χτυπούν και το Κίεβο. Οι Ναζί θα αρχίσουν να επιτίθενται σε όλες τις απελευθερωμένες περιοχές.
Δεν θα μας πυροβολούν πλέον από το έδαφος της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, για να μην προκληθεί πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Αλλά θα πυροβολούν από όλα τα εδάφη της σημερινής Ουκρανίας.
Ακόμη και αν παραμείνουν μία ή δύο περιοχές στην κατοχή τους, θα εξακολουθήσουν να παρέχονται όπλα μεγάλης εμβέλειας εκεί για να ασκήσουν μια πολιτική τρόμου."
Η Ουκρανία θα υφίσταται ως κράτος αλλά τα Δυτικά της σύνορα θα φυλάσσονται από τη Ρωσία
Ερωτηθείς δε ότι τα παραπάνω που είπε προϋποθέτουν την πλήρη κατοχή της Ουκρανίας, απάντησε:
"Η Ουκρανία είναι ήδη κατεχόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συνεργούς τους. Οραματίζομαι την απελευθέρωση της Ουκρανίας. Την τύχη της πατρίδας μου θα την κρίνει ο νικητής. Προς το παρόν, ο νικητής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η μοίρα της σημερινής Ουκρανίας έχει αποφασιστεί από την Ουάσιγκτον από το 2014.
Η Ρωσία, ως νικητής, θα αποφασίσει ποια εδάφη θα αποδεχτεί και ποια όχι. Το Lviv δεν θα θέλει να πάει στη Ρωσία, το Ternopil δεν θα θέλει. Λοιπόν, γιατί να δεχτεί η Ρωσία αυτούς που θα είναι δυσαρεστημένοι;
Επιπλέον, η προσάρτηση εδαφών που δεν είχαν φιλτραριστεί από τους Ναζί είναι απλώς επικίνδυνη.
Επομένως, υποθέτω ότι η Ουκρανία θα παραμείνει ως κράτος. Όμως τα δυτικά της σύνορα θα φυλάσσονται από τη Ρωσία.
Πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει ουκρανικό έθνος και οι Ουκρανοί είναι ίδιοι με τους Ρώσους. Δεν συμφωνώ με αυτό. Το ουκρανικό έθνος είναι, όπως και το Λευκορωσικό. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη Λευκορωσία να βρίσκεται σε καθεστώς Ένωσης με τη Ρωσία. Θα ήταν ωφέλιμο από κάθε άποψη για την Ουκρανία, χωρίς να χάσει την κυριαρχία, τη σημαία και τον ύμνο της, να εισέλθει σε αυτό το κράτος της Ένωσης διαφορετικών αλλά αδελφικών λαών», δήλωσε ο Vladimir Oleynik.
Οι διαβουλεύσεις Μόσχας-Κιέβου είναι σε εξέλιξη
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Σύγχρονης Πολιτικής Anton Orlov εξέφρασε στον Ελεύθερο Τύπο την εκδοχή ότι οι διαβουλεύσεις σχετικά με το τέλος των εχθροπραξιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη:
«Η δήλωση του Πούτιν για την αποστρατικοποιημένη γραμμή μου δίνει προσωπικά ένα μήνυμα ότι οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο της αποτυχίας της αντεπίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της έλλειψης δυτικής βοήθειας στο καθεστώς του Κιέβου, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα τολμούσα να προτείνω ότι η Μόσχα έκανε μια καλή προσφορά στον Ζελένσκι.
Εάν δεν το δεχτεί, και έχω την τάση να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, τα ρωσικά στρατεύματα θα εκτοπίσουν σημαντικά τις θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο.
Νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί ήδη από τον Φεβρουάριο.
Και τότε στο μέλλον, όλες οι ρωσόφωνες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Kharkov, του Dnepropetrovsk, του Nikolaev και της Odessa, ενδέχεται να τεθούν υπό ρωσικό έλεγχο.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια από τις ομιλίες του το 2022, ο Πούτιν είπε ότι η Ουκρανία έγινε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας με μόνο τρία εδάφη , το Κίεβο, το Zhitomir, το Chernigov και ότι τα άλλα τα πήρε αργότερα.
Εάν αυτή η ειλικρινά καταστροφική εξέλιξη των γεγονότων δεν φέρει στα συγκαλά της την ηγεσία του Κιέβου, τότε στο μέλλον η επικράτεια της Ουκρανίας μπορεί να περιοριστεί στο Lvov, το Ivano-Frankivsk και άλλες πρώην περιοχές της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, που θα θέλουν αυτές οι χώρες να πάρουν για τον εαυτό τους, δηλαδή, η Ουκρανία ως χώρα μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς από τον χάρτη.
Δεν είναι τυχαίο ότι τις προάλλες ο ηγέτης του ουγγρικού ακροδεξιού κόμματος Η Πατρίδα μας, Λάζλο Τορότσκι, ανακοίνωσε παρόμοιες προθέσεις."
Τι μέλλει γενέσθαι
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιτείνει τη δράση του Ρωσικού στρατού με στόχο να βρεί αδύνατα σημεία της Ουκρανικής άμυνας, προκειμένου στις 24 Φεβρουαρίου 2024, οπότε και συμπληρώνονται δύο (2) έτη από την εισβολή στην Ουκρανία, να διατάξει μεγάλης κλίμακας επίθεση με στόχο την κατάρρευση του μετώπου, την περικύκλωση και συντριβή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Ρωσική σχεδίαση για το μέλλον της Ουκρανίας είναι ζοφερή, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μιλάμε για ένα πολύ μικρό σε έκταση κράτος δυτικά του Δνείπερου με επίκεντρο το Λβίλβ και στη χειρότερη για ολοκληρωτική κατάκτησή της.
Άποψή μας είναι ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει όσο είναι καιρός να εντάξει την εναπομείνασα Ουκρανία στους κόλπους του, εισάγοντας παράλληγλα συμμαχικές δυνάμεις στην Ουκρανία δυτικά του Δνείπερου ποταμού, έτσι ώστε να περισωθεί τουλάχιστον ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, από την Ρωσική λαίλαπα.