Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κίνηση "ματ" από τον Πούτιν το "άνοιγμα" για διαπραγματεύσεις-ειρήνη- Οι βαθύτεροι στόχοι-επιδιώξεις και τα κέρδη που αποκομίζει

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα με τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να εξαπολύουν το τελευταίο 24ώρο μαζικά πλήγματα στο Ντόνετσκ και την Γκορλόβκα.

Το Ουκρανικό Πυροβολικό βομβαρδίζει Ντόνετσκ και Γκορλόβκα

Το γραφείο αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού (JCCC).σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ,αναφέρονται "βομβαρδισμοί πυροβολικού από ουκρανικά στρατεύματα κατά του Ντόνετσκ και της Γκορλόβκα, επισημαίνοντας ότι  μέσα σε δέκα λεπτά εκτοξεύτηκαν 17 βλήματα διαμετρήματος 155 και 152 χλστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram του γραφείου αντιπροσωπείας της DPR στο JCCC, ο βομβαρδισμός ξεκίνησε στις 09:45 τοπική ώρα. Ο οικισμός Κουρακόβκα, που βρίσκεται στο Ντόνετσκ (περιοχή Πετρόφσκι), δέχτηκε επίθεση από τέσσερις οβίδες διαμετρήματος 155 χλστ.

Ακολούθησαν τρεις ακόμη βομβαρδισμοί του Ντόνετσκ, κατά τους οποίους εκτοξεύτηκαν εννέα οβίδες διαμετρήματος του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, τα ουκρανικά στρατεύματα εκτόξευσαν τέσσερις οβίδες των 152 mm στην περιοχή Nikitovsky της Gorlovka. Δεν έχουν διευκρινιστεί δεδομένα για τις συνέπειες αυτών των επιθέσεων.

Την προηγούμενη μέρα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν 38 χτυπήματα στην Γκορλόβκα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στις υποδομές της πόλης.

Η συνοικία Petrovsky, η οποία συζητείται στο μήνυμα, βρίσκεται στα δυτικά προάστια του Ντόνετσκ και είναι το πιο απομακρυσμένο μέρος της πόλης από το κέντρο.

Από το 2014, αφότου η ΛΔΔ κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Κίεβο, η περιοχή δέχεται τακτικά πυρά από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις."

Οι αερομαχίες F-16 και Su-35S θα  ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες

Το περιοδικό Forbes από την πλευρά του συζητά τις προοπτικές μιας σύγκρουσης μεταξύ των μαχητικών F-16 και Su-35S η οποία θα μπορούσε να συμβεί τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι τα ολλανδικά F-16AM Block 20 MLU είναι εξοπλισμένα με πυραύλους AIM-120B και AIM-120C-5 με βεληνεκές 80 και 100 km, αντίστοιχα. Ωστόσο, αυτά τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με "απαρχαιωμένα" συστήματα ραντάρ AN/APG-66(V)2, σύμφωνα με τους Ρώσους.

Από την άλλη, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35S είναι οπλισμένα με πυραύλους R-37M και R-77-1, οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση έως και 250 χλμ., γεγονός που μπορεί να τους δώσει πλεονέκτημα στην αεροπορική μάχη.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το F-16 μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς AIM-120C-7 και AIM-120D, ικανούς να στοχεύουν ρωσικά αεροσκάφη σε απόσταση 120-160 km.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας να μεταφέρει τα πρώτα 18 από τα 42 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στην επερχόμενη αεροπορική αντιπαράθεση.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις πιθανές απειλές και τις τακτικές δυνατότητες που παρέχουν τα δυτικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

"Ανοιχτός" ο Πούτιν σε διαπραγματεύσεις

Ο Ρώσος Πρόεδρος  σε πρόσφατη ομιλία του εξέφρασε την προθυμία του να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο σύμφωνα με έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, "το Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης αναλύει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την προθυμία να διαπραγματευτεί ο Ρώσος Πρόεδρος με την Ουκρανία", επισημαίνοντας:

"Η πρόσφατη δημοσίευση στους New York Times που υποδηλώνει το ενδεχόμενο άνοιγμα της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες απαιτεί προσεκτική ανάλυση. Ενώ το επιφανειακό μήνυμα προκαλεί θετικές προθέσεις, η βαθύτερη εξέταση αποκαλύπτει πολλά σημεία ανησυχίας.

Ο χρόνος εγείρει ερωτήματα

Οι κλιμακούμενες οικονομικές, τεχνολογικές και δημογραφικές ευπάθειες της Ρωσίας θέτουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των ξαφνικών ειρηνευτικών προτάσεών της.

Αυτή η ευπάθεια επιδεινώνεται περαιτέρω από την αυξανόμενη εξάρτησή της από την Κίνα για κρίσιμες τεχνολογίες, μια τάση που προορίζεται να εντείνεται με κάθε χρόνο που παρατείνεται από τον πόλεμο.

Κατά συνέπεια,  θα πρέπει κανείς να εξετάσει εάν αυτή η "χειρονομία ειρήνης" κρύβει μια στρατηγική προσπάθεια αποτροπής περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία.

Προσποιούμενη την ειρήνη, η Ρωσία θα μπορούσε ουσιαστικά να πείσει τη Δύση να μειώσει την υποστήριξη για τη στρατιωτική άμυνα της Ουκρανίας.

Παράλληλα θα ενίσχυε  σε ορισμένες Δυτικές χώρες την βούληση παραχώρησης Ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία. με αντάλλαγμα την ειρήνη.

Το Ιστορικό παραβίασης συμφωνιών από τη Ρωσία

Το ιστορικό της Ρωσίας όσον αφορά την παραβίαση συμφωνιών, όπως αποδεικνύεται από την κατοχή της Κριμαίας, απαιτεί σκεπτικισμό. Αυτό το μοτίβο αμφισβητεί τη δέσμευσή τους για πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Τα παραπάνω ενισχύουν την ανάγκη για κριτική αξιολόγηση των πληροφοριών που παρουσιάζονται."

Η αποτυχία της Ουκρανικής επίθεσης και οι επιπτώσεις της

Η Ουκρανική επίθεση του Καλοκαιριού  αποτέλεσε το κύκνειο άσμα επιθετικών ενεργειών του Κιέβου, λόγω σοβαρότατων απωλειών και εξάντλησης των εφεδρειών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία των κινήσεων να περάσει μετά από αυτήν ανεπιστρεπτί στα χέρια των Ρώσων.

Ωστόσο και οι Ρώσοι είναι εξαντλημένοι.

Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από την πρόταση του Πούτιν για ειρήνη και οι στόχοι του

Οι λόγοι που προτείνει κατά την εκτίμησή μας ο Πούτιν διαπραγματεύσεις είναι ότι επιθυμεί να διασφαλίσει την κατοχή των εδαφών στο Ντονμπάς-Αζοφική-Μαριούπολη-Κριμαία, μέσω επίτευξης ειρήνης, εμφανιζόμενος στο εσωτερικό της χώρας του και Διεθνώς ως νικητής και τροπαιούχος, ενώ παράλληλα θα κερδίσει χρόνο για ανασυγκρότηση των δυνάμεών του προκειμένου αναλόγως των περιστάσεων να συνεχίσει ή όχι σε δεύτερο χρόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ουκρανία, κάτι που αντιλαμβάνεται ο Πούτιν και ενδόμυχα πιστεύει ότι δεν θα υλοποιηθεί.

Ωστόσο με την κίνησή του αυτή ο Ρώσος Πρόεδρος κερδίζει πόντους στο εσωτερικό της χώρας του δίνοντας την εικόνα του διαλλακτικού, έναντι της αδιάλλακτης Ουκρανίας και Δύσης γενικότερα και πως μόνη λύση που απομένει  πλέον είναι η συνέχιση του πολέμου.

Από την άλλη αν  ο πόλεμος συνεχιστεί και δεν υπάρξει ανάπαυλα διαπραγματεύσεων, σε μια προσπάθεια της Δύσης να εξασθενίσει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία,υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ο Πούτιν να μην αρκεστεί στα Ουκρανικά εδάφη  που ήδη κατέχει, αλλά να επιδιώξει με μια μαζική επίθεση μεγάλης κλίμακας να καταλάβει όλη την Ανατολικά του Δνείπερου ποταμού Ουκρανία.

Και στις δύο περιπτώσεις ο Πούτιν αποκομίζει κέρδη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ