Με την Ρωσία και την Ουκρανία να αντιμετωπίζουν κάποιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό όσον αφορά τις μάχες στο πεδίο της μάχης, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος βιώνει για πρώτη φορά ένα νέο φαινόμενο, αυτό των μονομαχιών μεταξύ «επίγειων ρομπότ» που διαδραματίζουν τον ρόλο των στρατιωτών.
Πολεμάν Ρομπότ Αντί για Στρατιώτες
Πιο συγκεκριμένα και βάσει νέου άρθρου της διάσημης EurAsian Times, ένα μέσο που συνδέεται με το Κρεμλίνο δημοσίευσε στο διαδίκτυο ένα μικρό βίντεο που δείχνει ένα ρωσικό μη επανδρωμένο επίγειο όχημα (UGV) να προμηθεύει στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου με εφόδια όσο παράλληλα αποφεύγει πλήγματα από μικρά ουκρανικά drones και μεταφέρει έναν τραυματισμένο στρατιώτη.
Σύμφωνα με ειδικούς, τα οπλισμένα εναέρια drones σε συνδυασμό με τα πυρά πυροβολικού απειλούν την ασφαλή κίνηση στρατιωτών στις πρώτες γραμμές του πολέμου στην Ουκρανία, διαταράσσοντας την αλυσίδα υλικοτεχνικής υποστήριξης κάθε στρατού, όπως επίσης και τις ιατρικές εκκενώσεις τραυματιών. Έτσι, Ουκρανοί και Ρώσοι απαντούν ο ένας στον άλλον με την πρόσφατη υιοθέτηση απλών, πρόχειρων πλατφορμών που αναλαμβάνουν τέτοιες αποστολές.
Σύμφωνα με την EurAsian Times, αν και δεν το παραδέχονται δημόσια, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα δυσκολεύεται να βρει εθελοντές για να πολεμήσουν στον εν εξελίξει πόλεμο. Για την Ουκρανία φυσικά και το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο, αφού το κράτος χρειάζεται συνεχώς δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καλύψει τα κενά που άφησαν οι πεσόντες ή οι τραυματίες.
Δεδομένων όλων αυτών, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτόνομων συστημάτων στον πόλεμο στην Ουκρανία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διάφορων ειδικών από όλον τον κόσμο.
Το Ουκρανικό Υπερ-Ρομπότ και τα Ρωσικά Αντίστοιχα
Αναφορές προτείνουν πως ένα υπερσύγχρονο μη επανδρωμένο ρομπότ ονόματι IRONCLAD δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο στις πρώτες γραμμές του πολέμου από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Αυτό το προηγμένο σύστημα λέγεται πως διαθέτει πολλές δυνατότητες, όπως την υποστήριξη εφόδων σε εχθρικές θέσεις, την πραγματοποίηση αναγνωριστικών αποστολών, την παροχή κρίσιμης υποστήριξης πυρός σε στρατεύματα στο πεδίο της μάχης κλπ. Ουσιαστικά, ο απώτερος στόχος του είναι να μειώσει τις ανθρώπινες απώλειες στον ουκρανικό στρατό, επιτρέποντας την διεξαγωγή επιχειρήσεων με τηλεκατευθυνόμενο έλεγχο (remote operations).
Από την πλευρά της η Ρωσίας λέγεται πως δοκιμάζει και αυτή τα δικά της ρομποτικά συστήματα στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπως για παράδειγμα το ρομπότ Zubilo. Πρόκειται για ένα επίγειο όχημα εφόδου βάρους 13,3 τόνων, σχεδιασμένο να λειτουργεί ως ένα μη επανδρωμένο σύστημα μεταφοράς ικανό να μεταφέρει φορτίο έως 2,7 τόνων.
Το Zubilo είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό κατά θραυσμάτων εισερχομένων βλημάτων και μπορεί να μεταφέρει πυρομαχικά, φορτίο, να εκκενώνει τραυματίες και να παρέχει ισχύ για ασύρματους και τετρακόπτερα drones.