Την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές προβαίνουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους σε μεγάλες πόλης της Δύσης και των ΗΠΑ ζητώντας κατάπαυση του πυρός Ανθρώπινα Δικαιώματα ή Πολιτική
Αυτό το "κρεσέντο" διαμαρτυρίας υποκινείται από την αίσθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή έχει πολιτική προέκταση;
Οι διαδηλωτές αναμφίβολα θα επικαλεστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί.
Αν τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, γιατί δεν μιλούν για το ολοκαύτωμα της 7ης Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε μια συνεχή επίθεση στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, διερωτάται Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
Η παλαιστινιακή σουνιτική ισλαμιστική ομάδα ηγήθηκε των αιφνιδιαστικών επιθέσεων από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν με ένα φράγμα ρουκετών με περισσότερους από 5.000 πυραύλους. Μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς παραβίασαν τους φράχτες με τη Γάζα και μπήκαν στο νότιο Ισραήλ. Σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και αμάχων.
Το κίνητρο πίσω από τις διαδηλώσεις
Το κίνητρο πίσω από αυτές τις διαδηλώσεις είναι να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν για να αποσυρθεί από την υποστήριξη του Ισραήλ, αφού η Χαμάς και οι σύμμαχοί της απέτυχαν να περιορίσουν τα αντίποινα του Τελ Αβίβ.
Μετά την αποφασιστική ενέργεια του Ισραήλ κατά την οποία σημειώθηκαν πολλοί θάνατοι αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και πολλοί Διοικητές της Χαμάς εξοντώθηκαν οι ισλαμιστές σε όλο τον κόσμο έθεσαν το αίτημα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Ήθελαν από τη Χαμάς λίγη ανάπαυλα για να ενισχύσουν τις τάξεις τους και να αναδιαρθρώσουν την τακτική τους για την καταπολέμηση των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα. Αλλά το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός.
Σοβαρές σκέψεις εξτρεμιστικών ισλαμικών κύκλων για απειλή χρήσης πυρηνικών από το Πακιστάν κατά του Ισραήλ
Κανείς δεν πιστεύει ότι οι ισλαμιστές δεν θα αντιδρούσαν αφού διακυβεύεται ολόκληρη η υπόσταση-αξιοπιστία τους.
Μυστικές αλλά σοβαρές σκέψεις γίνονται σε εξτρεμιστικούς ισλαμικούς κύκλους για το πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Ένα μήνυμα έχει περάσει σε όλο το φάσμα ότι αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη ώρα για την επιβίωση του ισλαμικού πολιτισμού. Ως εκ τούτου, η ισλαμική ηγεσία όλων των αποχρώσεων πρέπει να συγκεντρωθεί για να αναλογιστεί επί τόπου την κατάσταση με επίκεντρο το Παλαιστινιακό ζήτημα.
Το News της 17ης Δεκεμβρίου δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ με τη λεζάντα, «Η ισλαμική συνέλευση με τους ηγέτες της Χαμάς λέει ότι ο πόλεμος θα τελείωνε εάν το Πακιστάν με πυρηνικά όπλα απειλούσε το Ισραήλ».
Πακιστανοί ηγέτες, εντός ή εκτός εξουσίας, μιλούσαν συχνά για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν και την προθυμία του να πραγματοποιήσει πυρηνικό χτύπημα εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις.
Η έκθεση αναφέρει ότι ηγέτες της Χαμάς και ισλαμιστές λόγιοι συναντήθηκαν στο Ισλαμαμπάντ την περασμένη εβδομάδα και υποστήριξαν ότι «ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα τελείωνε εάν το Πακιστάν, μια χώρα οπλισμένη με πυρηνικά όπλα, απειλούσε το Ισραήλ».
Οι πακιστανικές εφημερίδες ανέφεραν ευρέως τις συζητήσεις της συνάντησης, οι οποίες επιλέχθηκαν από το Middle East Media Research Institute (MEMRI).
Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν εμφανής και ειλικρινής: «Η ιερότητα του τζαμιού Al-Aqsa και η ευθύνη της Ισλαμικής Ούμμας». Η Συνέλευση Ενότητας της Ούμας του Πακιστάν, ένα δίκτυο ισλαμικών θρησκευτικών οργανώσεων, την οργάνωσε.
Οι εκκλήσεις του ηγέτη της Χαμάς
Ο Ismail Haniyeh, το αφεντικό της Χαμάς και ένας από τους διακεκριμένους ομιλητές, φέρεται να κάλεσε το Πακιστάν μέσω των πυρηνικών όπλων να διαδραματίσει πιο ισχυρό ρόλο στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.
«Το Πακιστάν είναι μια ισχυρή χώρα. Εάν το Πακιστάν απειλήσει το Ισραήλ, τότε ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει», είπε ο Haniyeh.
«Έχουμε πολλές προσδοκίες από το Πακιστάν. Το Πακιστάν μπορεί να αναγκάσει το Ισραήλ να υποχωρήσει». Θεωρούσε τους Εβραίους τον μεγαλύτερο εχθρό των μουσουλμάνων στον κόσμο. Ο Νατζί Ζουχάιρ, άλλος ηγέτης της Χαμάς, παρευρέθηκε επίσης στη συνάντηση. Αναφέρθηκε ότι βρισκόταν στο Πακιστάν πριν από μερικές εβδομάδες.
Φημολογείται ευρέως ότι εθελοντές της Χαμάς λάμβαναν εκπαίδευση για την τρομοκρατία σε διάφορα στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Πακιστάν και ότι η ηγεσία της Χαμάς ήταν σε τακτική επαφή με αξιωματούχους της ISI στο Πακιστάν.
Επιπτώσεις-Πολιτικά οφέλη για το Πακιστάν
Το Πακιστάν γνωρίζει τις συνέπειες της λήψης μιας τέτοιας καταστροφικής απόφασης. Αλλά το βαθύ κράτος θα εκμεταλλευτεί πλήρως την κατάσταση για πολιτικά οφέλη
Μερικοί Πακιστανοί ηγέτες θα θεωρούσαν ότι είναι επίκαιρο να εκθέσουν την Ινδία ότι υποστηρίζει το Ισραήλ.
Είναι όμως αυτή μια λύση στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πακιστάν;
Ας δούμε πώς το Πακιστάν θα προσπαθήσει να αντλήσει πολιτικά οφέλη από την πρόταση για μια πυρηνική επιλογή που έκανε ο ηγέτης της Χαμάς.
Πρώτον, το Πακιστάν θα το χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης κατά των ΗΠΑ, έτσι ώστε η κυβέρνηση Μπάιντεν να υποχωρήσει στην παραδοσιακή υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Η πρόσφατη κοινή επίσκεψη του αρχηγού του πακιστανικού στρατού και του Γενικού Διευθυντή του ISI στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή τους με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλένκιν θα μπορούσαν να ερμηνευθούν σε αυτό το πλαίσιο.
Φυσικά, η Ουάσιγκτον δεν θα αλλάξει την παραδοσιακή φιλοϊσραηλινή πολιτική της με το αίτημα των Πακιστανών. Αλλά το Πακιστάν θα προβάλει την εικόνα του ως το μόνο ισλαμικό κράτος με πυρηνική ενέργεια και ως εκ τούτου, την πολιτική του σημασία.
Δεύτερον, δίνοντας ευρεία δημοσιότητα στην πυρηνική επιλογή, το Πακιστάν θέλει να στείλει ένα μήνυμα στα ισλαμικά κράτη ότι ο αρχαιότερος εχθρός του η Ινδία είναι ένα από τα κράτη που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τέχνασμα για να καταγγείλει την Ινδία, ιδιαίτερα στα μάτια των αραβικών κρατών που είναι φιλικά προς την Ινδία.
Το Πακιστάν γνωρίζει καλά τις συνέπειες της προσφυγής στην πυρηνική επιλογή. Η χρήση της επιλογής θα βρεί αμέσως απέναντί της την αντίδραση από τις ΗΠΑ, τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και την Ινδία.
Οι άνθρωποι στο Πακιστάν γνωρίζουν ότι η πρόθεσή τους πίσω από μια τέτοια απειλή είναι μόνο να τονίσουν τη σημασία του Πακιστάν σε μια διχασμένη Ούμα.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται πως η Χαμάς και άλλοι Ισλαμικοί εξτρεμιστικοί κύκλοι επιχειρούν να ωθήσουν το Πακιστάν να προβεί σε απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων κατά του Ισραήλ, για να σταματήσει ο πολεμος στη Γάζα.
Ωστόσο αυτή η απειλή θα συναντήσει την σφοδρή αντίδραση ΗΠΑ-Δύσης που θα βυθίσουν στα τάρταρα την κάκιστη οικονομία του.
Το θέμα είναι να μην βρεθεί ο τρελός Πακιστανός που θα πατήσει το κουμπί, παρασύροντας στον Αρμαγεδώνα την ανθρωπότητα.