Επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας και τα όσα γράφαμε χθες η Ελλάδα είναι ακόμα πιο κοντά στην αποστολή πολεμικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι στα εμπορικά πλοία να διαδέχονται η μία την άλλη. Η Δύση κινείται αποφασιστικά στο σχηματίσει στην περιοχή μια ισχυρή ναυτική δύναμη, στη οποία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 10 χώρες μαζί με τις ΗΠΑ.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, εκπροσώπησε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, στη Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κ. Lloyd Austin, και στην οποία συμμετείχαν Υπουργοί Άμυνας κρατών κυρίως της Ε.Ε., της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα φλέγοντα ζητήματα ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ύστερα από τις επιθέσεις των Χούθι.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση στην Αθήνα, ωστόσο όπως επεσήμαναν καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, δεν θα αργήσει η ώρα που θα κληθεί και ο ελληνικός στόλος να στείλει κάποια φρεγάτα καθώς το 19% της εμπορικής ναυτιλίας είναι υπό ελληνική σημαία.
Ο κ. Κεφαλογιάννης επαναβεβαίωσε την ισχυρή και ακλόνητη προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας το ρόλο της, ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν δήλωσε σχετικά: «Η πρόσφατη κλιμάκωση των απερίσκεπτων επιθέσεων των Χούτι που προέρχονται από την Υεμένη απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτει σε κίνδυνο αθώους ναυτικούς και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια κρίσιμη πλωτή οδός που υπήρξε απαραίτητη για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και ένας σημαντικός εμπορικός διάδρομος που διευκολύνει το διεθνές εμπόριο. Οι χώρες που επιδιώκουν να υποστηρίξουν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που θέτει αυτός ο μη κρατικός παράγοντας που εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους και μη πληρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) σε εμπορικά πλοία από πολλά έθνη που διέρχονται νόμιμα από τα διεθνή ύδατα.
Πρόκειται για μια διεθνή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση. Ως εκ τούτου, σήμερα ανακοινώνω την ίδρυση της Επιχείρησης Prosperity Guardian, μιας σημαντικής νέας πολυεθνικής πρωτοβουλίας για την ασφάλεια υπό την ομπρέλα των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων και την ηγεσία της Task Force 153, η οποία εστιάζει στην ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η επιχείρηση Prosperity Guardian συγκεντρώνει πολλές χώρες που περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες και την Ισπανία, για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις ασφαλείας στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας για όλες τις χώρες και την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ παρείχε την ακόλουθη ανάγνωση των ενεργειών του αμερικανού υπουργού: «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Austin συγκάλεσε εικονική υπουργική συνάντηση με Υπουργούς, Αρχηγούς Άμυνας και ανώτερους εκπροσώπους από 43 χώρες, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, για να συζητήσουν την αυξημένη απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο υπουργός Ώστιν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη ροή του εμπορίου στις κρίσιμες πλωτές οδούς της περιοχής και περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους οι επιθέσεις των Χούτι αποσταθεροποιούν τη θαλάσσια ασφάλεια. Ο υπουργός Ώστιν υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις είχαν ήδη επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και θα συνεχίσουν να απειλούν την εμπορική ναυτιλία εάν η διεθνής κοινότητα δεν συγκεντρωθεί για να αντιμετωπίσει το ζήτημα συλλογικά. Ο υπουργός Ώστιν καταδίκασε τις επιθέσεις των Χούτι στη διεθνή ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο ως άνευ προηγουμένου και απαράδεκτες, σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις απειλούν την ελεύθερη ροή του εμπορίου και θέτουν σε κίνδυνο αθώους ναυτικούς.
Ο Γραμματέας και η ανώτερη ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, συμπεριλαμβανομένου του Διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγού Κουρίλα, και του Διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, Αντιναύαρχο Κούπερ, ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες ότι οι Χούτι είχαν χειριστεί πάνω από 100 μονόδρομα μη πληρωμένα εναέρια συστήματα ( UAS) και επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων, με στόχο 10 εμπορικά πλοία στα οποία εμπλέκονται περισσότερα από 35 διαφορετικά έθνη. Τόνισαν ότι οι Χούτι είχαν συλλάβει όμηρο το Εμπορικό Σκάφος GALAXY LEADER και το 25μελές διεθνές πλήρωμά του στις 19 Νοεμβρίου. το πλήρωμα παραμένει άδικα κρατούμενο στην Υεμένη. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν πώς οι επιθέσεις αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και οι Χούτι πρέπει να σταματήσουν τις επιθετικές τους ενέργειες. Επί του παρόντος, το 10-15% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και οι διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει να επαναδρομολογήσουν μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, προσθέτοντας εβδομάδες στην παράδοση βασικών αγαθών και υλικών, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Για την αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου σειράς επιθέσεων, ο υπουργός προέτρεψε τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και σε άλλες διεθνείς πρωτοβουλίες και να εργαστούν με την Κεντρική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USNAVCENT) και τις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF) 39 μελών για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα. για να αποτρέψει τη μελλοντική επιθετικότητα των Χούτι. Ο Γραμματέας Austin επεσήμανε την Task Force 153 της CMF -που είναι επιφορτισμένη με τη διεθνή θαλάσσια ασφάλεια και ανάπτυξη ικανοτήτων στην Ερυθρά Θάλασσα, το Bab al-Mandeb και τον Κόλπο του Άντεν- ως μια υπάρχουσα πολυμερή πλατφόρμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή επιθέσεων στο πλαίσιο της CMF. Επανέλαβε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται και να εργάζονται μαζί με συμμάχους και εταίρους, που συμμερίζονται τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».
Το ενδιαφέρον είναι πως στις «Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις» 39 χωρών συγκαταλέγεται και η Ελλάδα! Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει εμπειρία από επιχειρήσεις στην περιοχή καθώς κατά την διάρκεια του πρωτου πολέμου στον Κόλπο οι φρεγάτες «Έλλη» και «Λήμνος» περιπολούσαν εκεί.
Οι ΗΠΑ μόνο έχουν στην περιοχή πέντε αντιτορπιλικά έμφορτα με πυραύλους τόμαχοκ ενώ στην Ερυθρά βρίσκεται και αμερικανικό αεροπλανοφόρο.