Σε πρόσφατο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί στην αποστολή στρατιωτικών οχημάτων, όπλων, εξοπλισμού και πυρομαχικών, από τη Βάση Ιντσιρλίκ των ΗΠΑ στην Τουρκία με αεροπλάνα σε Βρετανική Βάση στην Κύπρο και από εκεί στο Ισραήλ.
Oι Βρετανοί δεν ενημερώνουν την Κυπριακή κυβέρνηση για τις πτήσεις από τις βάσεις τους για υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς
Ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι στιγμής, δεν έχει ενημερώσει τους Κύπριους για τη χρήση του Ακρωτηρίου για την υποστήριξη του βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Γάζα, επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας:
"Βρετανός βουλευτής πρόσφατα είπε ότι οι μυστικές αμερικανικές πτήσεις από την βάση της RAF στο Ακρωτήρι για να βοηθήσουν το Ισραήλ να βομβαρδίσει τη Γάζα, θα μπορούσαν να καταστήσουν την Κύπρο «στόχο της τρομοκρατίας».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει ενημερωθεί για τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει το νησί στην υποστήριξη των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα.
Οι Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο
Η μεγάλη αεροπορική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, στο Ακρωτήρι, είναι εδώ και καιρό ο σταθμός των βρετανικών βομβαρδιστικών εκστρατειών στη Μέση Ανατολή και βρίσκεται 180 μίλια από το Τελ Αβίβ.
Ο χρόνος πτήσης από Κύπρο πρός το Ισραήλ είναι μόλις 40 λεπτά.
Η Βρετανία έχει δύο «Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων» στην Κύπρο – γνωστές ως Δεκέλεια στα ανατολικά του νησιού και Ακρωτήρι στα δυτικά – οι οποίες είναι μεγάλες, άκρως μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών, που αποτελούν το 3% της χερσαίας έκτασης του νησιού.
Οι Κύπριοι έχουν σίγουρα το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις εκτελούνται από το νησί τους
Ο James Heappey, υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα: «Το Υπουργείο Άμυνας (MoD) συνεργάζεται συστηματικά με την Κυπριακή Δημοκρατία (RoC) για θέματα που σχετίζονται με τις Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων».
Πρόσθεσε: «Αυτό περιλαμβάνει, όπου χρειάζεται, την ενημέρωση της RoC για πτήσεις από και προς τη βάση της RAF στο Ακρωτήρι, αν και δεν υπάρχει επίσημη απαίτηση να γίνει κάτι τέτοιο».
Οι πληροφορίες ήρθαν στο φως μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Kenny MacAskill, ο οποίος είπε:
«Είναι μια βρετανική «κυρίαρχη βάση» αλλά βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία είναι ταυτόχρονα κυρίαρχο έθνος και φαινομενικά σύμμαχος. Αυτή η έλλειψη οποιουδήποτε επίσημου μηχανισμού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στο νησί δεν είναι μόνο προσβλητική για τους Κύπριους και την Κύπρο, αλλά δυνητικά τους θέτει σε κίνδυνο».
Ο MacAskill, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας, πρόσθεσε: «Σίγουρα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις εκτελούνται από το νησί τους. Ωστόσο, αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ αναλαμβάνονται χωρίς καμία ανάγκη διαβούλευσης με τους Κύπριους, παρόλο που θα μπορούσε να τους κάνει στόχο τρομοκρατίας».
Πάνω από 30 στρατιωτικές πτήσεις έγιναν από τη βάση του Ακρωτηρίου με προορισμό το Τέλ Αβίβ
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι πάνω από 30 στρατιωτικές πτήσεις μεταφοράς, τις οποίες εκτελούσε η RAF, είχαν πετάξει από την βάση της RAF του Ακρωτηρίου στο Τελ Αβίβ από τότε που άρχισαν οι βομβαρδισμοί της Γάζας.
Ωστόσο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε στην Cyprus Mail ότι δεν είχε λάβει πληροφορίες για τις πτήσεις.
Επίσης ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου και είπε: «Δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, η χώρα μας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για πολεμικές επιχειρήσεις».
Η Βρετανία χρησιμοποιεί επίσης το Ακρωτήρι για να ξεκινήσει πτήσεις επιτήρησης με αεροσκάφη Shadow R1 πάνω από τη Γάζα, προφανώς για να συγκεντρώσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάσωση βρετανών ομήρων που κρατούνται από παλαιστινιακές ομάδες.
Η Χαμάς καταδίκασε τις πτήσεις, λέγοντας ότι καθιστούν τη Βρετανία «υπεύθυνη για τις σφαγές στις οποίες υποβάλλεται ο παλαιστινιακός λαός μας».
Μυστικές πτήσεις των ΗΠΑ
Από την πλευρά του το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επίσης δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τη δραστηριότητά της στο Ακρωτήρι.
Ο MacAskill είπε: «Εκτός από το ότι αγνοεί την κυριαρχία της Κύπρου, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκαταλείψει την κυριαρχία της δικής του στρατιωτικής βάσης. Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί μπορούν να κάνουν ότι τους αρέσει και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό», προσθέτοντας,«το ότι το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να μας πει τον αριθμό των πτήσεων που έχει κάνει η RAF προς το Ισραήλ αλλά αρνείται να αποκαλύψει τι κάνουν οι Αμερικανοί είναι διεστραμμένο».
Μυστική συμφωνία ή αποικιακή συμπεριφορά;
Στην πολιτική είναι γνωστό ότι υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται.
Η απάντηση του Βρετανού ΥΠΑΜ ότι το Υπουργείο του συνεργάζεται συστηματικά με την Κυπριακή Δημοκρατία για θέματα που σχετίζονται με τις Βάσεις, συμπληρώνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει, όπου χρειάζεται, την ενημέρωση της για πτήσεις από και προς τη βάση της RAF στο Ακρωτήρι, αν και δεν υπάρχει επίσημη απαίτηση να γίνει κάτι τέτοιο, είναι ενδεικτικότατη.
Ερμηνεύοντάς την θα λέγαμε ότι μεταφράζεται είτε σε ύπαρξη μυστικής συμφωνίας, είτε ως δείγμα αποικιακής συμπεριφοράς, με την εκτίμησή μας να κατατείνει στην πρώτη εκδοχή, αφού ΗΠΑ- Μ. Βρετανία Κύπρος-Ισραήλ είναι σύμμαχες χώρες, οπότε η σιωπηρή συναίνεση της Κύπρου εξυπηρετεί άπαντες