Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Στα σκαριά" Ισραηλινό Σχέδιο τριών (3) σημείων με πρόβλεψη για νεκρή ζώνη στη Γάζα - Αντιδράσεις Αραβικών χωρών

Ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ αναζωπυρώθηκε από χθές, όταν έληξε η κατάπαυση των εχθροπραξιών που συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων της τρομοκρατικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων από τους Ισραηλινούς και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι μάχες είναι πλέον σκληρές ενώ διεξάγονται  με ιδιαίτερη ένταση αυτή τη φορά και στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Σε προγενέστερο άρθρο μας, πριν την εκδήλωση της αρχικής χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, περιγράφαμε λεπτομερειακά κατά την άποψή μας το σχέδιο ενεργείας του Ισραηλινού στρατού, το οποίο επαληθεύτηκε πλήρως στην πράξη, επισημαίνοντας παράλληλα τους αντικειμενικούς σκοπούς (ΑΝΣΚ) του Νετανιάχου που ήταν

Οι ΑΝΣΚ του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

1.Η δημιουργία buffer-zone στρατικοποιημένη πλήρως  βορείας του ποταμού wadi, μέχρι τα μέχρι χθές σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ προς βορρά.

Σκοπός αυτής είναι η δημιουργία επαρκούς βάθους-απόστασης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας από τις Ισραηλινές πόλεις Sderot  και Ashkelon

2. Η στρατιωτική συντριβή της Χαμάς.

3. Η πρόκληση εσωτερικής διχόνοιας στους Παλαιστινίους προκειμένου να υπάρξει μεταστροφή του κλίματος κατά της Χαμάς, ως υπαίτια των δεινών, αφού αυτή επιτέθηκε κατά του Ισραήλ.

4. Ο εξαναγκασμός απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων από την Χαμάς.

Από τους παραπάνω στόχους εκτιμούσαμε ότι σίγουρα θα εκπληρωθεί ο πρώτος και μερικώς οι δεύτερος και τρίτος, ενώ αναμένουμε την ανάδειξη μετριοπαθών Παλαιστίνιων ηγετών μετά το τέλος του πολέμου, προκειμένου να βρεθεί λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα με το Ισραήλ.

Η Χαμάς  όντας τρομοκρατική οργάνωση και μετά τα τελευταία εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος αθώων Ισραηλινών πολιτών είναι οριστικά και αμετάκλητα εκτός πολιτικού παιγνιδιού στην επίλυση του Παλαιστινιακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Το Ισραήλ θέλει ζώνη ασφαλείας στη μεταπολεμική Γάζα 

Τώρα έρχεται Ισραηλινό έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ με άρθρο του με τίτλο: "Το Ισραήλ ενημερώνει τα αραβικά κράτη ότι θέλει ζώνη ασφαλείας στη μεταπολεμική Γάζα" να επαληθεύσει πλήρως την εκτίμησή μας

Το Ισραήλ έχει ενημερώσει αρκετά αραβικά κράτη ότι θέλει να χαράξει μια ζώνη ασφαλείας στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις ως μέρος των προτάσεων για τον θύλακα μετά το τέλος του πολέμου, δήλωσαν αιγυπτιακές και περιφερειακές πηγές.

Οι αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν επίσης  ότι το Ισραήλ είχε πει σε μια συνάντηση στο Κάιρο τον Νοέμβριο ότι οι ηγέτες της Χαμάς πρέπει να δικαστούν διεθνώς με αντάλλαγμα την πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τρεις περιφερειακές πηγές, το Ισραήλ μοιράστηκε  τα σχέδιά του με τους γείτονές του Αίγυπτο και Ιορδανία αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυνσαν τις σχέσεις με το Ισραήλ το 2020.

Είπαν επίσης ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει δεσμούς με το Ισραήλ και η οποία διέκοψε τη διαδικασία εξομάλυνσης με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, είχε ενημερωθεί.

Οι πηγές δεν ανέφεραν πώς έφτασαν οι πληροφορίες στο Ριάντ, το οποίο επίσημα δεν έχει άμεσους διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ. Ενημερώθηκε επίσης και η μη αραβική Τουρκία, ανέφεραν οι πηγές

Η πρωτοβουλία δεν υποδηλώνει επικείμενο τέλος στην επίθεση του Ισραήλ -η οποία επαναλήφθηκε την Παρασκευή μετά από επταήμερη εκεχειρία- αλλά δείχνει ότι το Ισραήλ "απλώνεται" πέρα από καθιερωμένους Άραβες μεσολαβητές, όπως η Αίγυπτος ή το Κατάρ, καθώς επιδιώκει να διαμορφώσει μια μεταπολεμική Γάζα.

Κανένα αραβικό κράτος δεν έχει δείξει προθυμία να αστυνομεύσει ή να διαχειριστεί τη Γάζα στο μέλλον και τα περισσότερα έχουν καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση του Ισραήλ που έχει σκοτώσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους και έχει  ισοπεδώσει εκτάσεις αστικών περιοχών της Γάζας.

Η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους στην επιδρομή της στις 7 Οκτωβρίου και πήρε περισσότερους από 200 ομήρους.

Το Ισραήλ θέλει αυτή τη ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ από το βορρά προς το νότο για να αποτρέψει τους τρομοκράτες  της Χαμάς ή άλλους τρομοκράτες από το να διεισδύσουν ή να επιτεθούν στο Ισραήλ», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος περιφερειακής ασφάλειας, μία από τις τρεις περιφερειακές πηγές που ζήτησε να μην κατονομαστεί με βάση την εθνικότητα. .

Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Οι Ιορδανοί αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν άμεσα για κάποιο σχόλιο.

Αξιωματούχος των ΗΑΕ δεν απάντησε ευθέως όταν ρωτήθηκε αν είχε ενημερωθεί στο Άμπου Ντάμπι για τη νεκρή ζώνη, αλλά είπε: «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υποστηρίξουν οποιεσδήποτε μελλοντικές μεταπολεμικές ρυθμίσεις συμφωνηθούν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» για να επιτευχθεί σταθερότητα και ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ισραηλινό Σχέδιο τριών (3) σημείων

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια για μια ουδέτερη ζώνη, ο Οφίρ Φαλκ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε στο Reuters: "Το σχέδιο είναι πιο λεπτομερές από αυτό. Βασίζεται σε μια διαδικασία τριών επιπέδων για την επόμενη μέρα της Χαμάς".

Περιγράφοντας τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, είπε ότι τα τρία επίπεδα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την αποριζοσπαστικοποίηση του θύλακα.

«Μια ουδέτερη ζώνη μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας αποστρατικοποίησης», είπε. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε εάν αυτά τα σχέδια είχαν συζητηθεί με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών.

Τα αραβικά κράτη έχουν απορρίψει ως αδύνατο τον στόχο του Ισραήλ να εξαφανίσει τη Χαμάς, λέγοντας ότι ήταν κάτι περισσότερο από μια τρομοκρατική δύναμη που θα μπορούσε να νικηθεί.

Το Ισραήλ έχει προτείνει στο παρελθόν το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας εντός της Γάζας

Πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ έχει προτείνει στο παρελθόν το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας εντός της Γάζας, ωστόσο  είπαν ότι τώρα τις παρουσιάζει στα αραβικά κράτη ως μέρος των μελλοντικών του σχεδίων ασφαλείας για τη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από τον θύλακα το 2005.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι το Ισραήλ είχε «αναφέρει» την ιδέα της ζώνης ασφαλείας χωρίς να πει σε ποιον, ωστόσο επανέλαβε την αντίθεση της Ουάσιγκτον σε οποιοδήποτε σχέδιο μειώνει το μέγεθος του παλαιστινιακού εδάφους.

Ανώτερη ισραηλινή πηγή ασφαλείας είπε ότι η ιδέα της ζώνης ασφαλείας "εξετάζεται", προσθέτοντας:

"Δεν είναι σαφές προς το παρόν πόσο βάθος θα είναι και αν θα μπορούσε να είναι 1 χλμ. ή 2 χλμ. ή εκατοντάδες μέτρα μέσα στη Γάζα. "

Οποιαδήποτε καταπάτηση στη Γάζα, η οποία έχει μήκος περίπου 40 km (25 μίλια) και πλάτος μεταξύ περίπου 5 km (3 μίλια) και 12 km (7,5 μίλια), θα στρίμωξε τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της σε μια ακόμη μικρότερη περιοχή.

Τι αναφέρουν οι Αιγύπτιοι

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι το Ισραήλ είχε εγείρει την ιδέα σε συνομιλίες μεσολάβησης με την Αίγυπτο και το Κατάρ, για αφοπλισμό της βόρειας Γάζας και δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Γάζα με διεθνή επίβλεψη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι πολλά αραβικά κράτη αντιτάχθηκαν σε αυτό. Ενώ τα αραβικά κράτη μπορεί να μην αντιτίθενται σε ένα φράγμα ασφαλείας μεταξύ των δύο πλευρών, υπήρξε διαφωνία σχετικά με το πού αυτό θα  βρισκόταν, πρόσθεσαν.

Είπαν επίσης ότι το σχέδιο του Ισραήλ για τη μεταπολεμική Γάζα περιελάμβανε την απέλαση ηγετών της Χαμάς, μια ενέργεια που θα αντικατοπτρίζει επίσης την ισραηλινή εκστρατεία στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980, όταν έδιωξε την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), η οποία είχε εξαπολύσει επιθέσεις από Λίβανος στο Ισραήλ.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ δεν θεωρεί τη Χαμάς σαν την PLO ούτε πιστεύει ότι θα ενεργούσε όπως η PLO.

Ο Μοχάμαντ Νταλάν, πρώην αρχηγός ασφαλείας της Γάζας από την παλαιστινιακή φατρία Φατάχ που εκδιώχθηκε από τον θύλακα όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο το 2007, είπε ότι το σχέδιο της ουδέτερης ζώνης του Ισραήλ δεν ήταν ρεαλιστικό και δεν θα προστάτευε τις ισραηλινές δυνάμεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...