Είναι γνωστό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν υιοθέτησε μια άκρως υποστηρικτική γραμμή έναντι της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, του οποίου τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου χαρακτήρισε ως "τρομοκράτη", υποσχόμενος να οδηγήσει τον ίδιο και τη χώρα του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.
Ομάδα Τούρκων δικηγόρων κατέθεσε φάκελο για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Σε μια κίνηση που αποσκοπούσε στη συγκεκριμενοποίηση της υπόσχεσης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου του στη Γάζα, μια ομάδα Τούρκων δικηγόρων προσκόμισε την Τρίτη φάκελο αποδεικτικών στοιχείων στη Χάγη.
Η αντιπροσωπεία 15 νομικών εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον Σαμλί, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, εξήγησε τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων σε τρεις φακέλους και απάντησε σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια παρουσίασης μιας ώρας στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) που επιβλέπει την Παλαιστινιακή υπόθεση
Οι συζητήσεις μας πήγαν πολύ θετικά», είπε ο Σαμλί στους δημοσιογράφους μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου.
Κατατάσσοντας τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα επιθετικότητας, ως εγκλήματα που καλύπτονται από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ο Σάμλι είπε ότι και τα τέσσερα αυτά διαπράχθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
«Έχουμε υποβάλει την αναφορά μας για αυτό το σκοπό, την οποία έχουν υπογράψει 3.500 δικηγόροι στην Τουρκία, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται », είπε.
Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία, τα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία σε αυτούς τους φακέλους έχουν ληφθεί επιτόπου από τη Γάζα.
Σε αυτές περιλαμβάνονται μαρτυρίες από τους τραυματίες, εγκεκριμένες από συμβολαιογράφους, αμάχους που ζουν εκεί που έδωσαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις και πληροφορίες από δημοσιογράφους που επί του παρόντος υπηρετούν στον θύλακα και είναι μάρτυρες των ισραηλινών επιθέσεων από πρώτο χέρι.
Οι εισαγγελείς του ΔΠΔ είπαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν «τα πιο σοβαρά» μεταξύ πέντε άλλων φακέλων που έχουν τεθεί μέχρι στιγμής, τα οποία βασίζονταν μόνο στην κριτική.
Οι "φάκελοι" κατηγορίας διαβιβάστηκαν και στον ΟΗΕ
Επιπλέον, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να συναντηθεί με την ομάδα που εργάζεται για την υπόθεση της Παλαιστίνης και να διαβιβάσει τα ίδια έγγραφα.
Περισσότεροι από 15.000 άμαχοι, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, δεκάδες εργαζόμενοι στην πολιτική άμυνα και πάνω από 60 δημοσιογράφοι, έχουν σκοτωθεί στις ανηλεείς επιθέσεις του Ισραήλ μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ευρεία υποστήριξη, ειδικά από τα δυτικά έθνη.
Επισημάνσεις από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης του τουρκικού κοινοβουλίου
«Καμία συνείδηση δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή για αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απερίγραπτη θηριωδία», δήλωσε ο Γιουκσέλ πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης του τουρκικού κοινοβουλίου, ο οποίος αποτελούσε μέρος της αντιπροσωπείας.
Από τις 7 Οκτωβρίου, σχεδόν 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
Μιλώντας έξω από το κτίριο του δικαστηρίου του ΔΠΔ, ο Γιούκσελ είπε «Κάθε μέρος όπου συγκεντρώνονταν οι άμαχοι έγινε ο άμεσος στόχος των επιθέσεων».
«Είναι απαραίτητο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», πρόσθεσε λέογοντας: «παρόλο που το Ισραήλ δεν είναι μέρος του ΔΠΔ, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μπορούν να διωχθούν επειδή η Παλαιστίνη είναι χώρα μέλος».
«Η καταγγελία μας σχετίζεται με τη διασφάλιση ότι το ΔΠΔ εκτελεί τις απαραίτητες διαδικασίες αποτελεσματικά και αποδοτικά», είπε.
Από αυτή την άποψη, η Τουρκία θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της τόσο μεταξύ των περιφερειακών χωρών όσο και σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και τα Ηνωμένα Έθνη, για να λάβει μέτρα για την επίλυση του προβλήματος», κατέληξε,
Η Γάζα βρίσκεται υπό σφιχτή ισραηλινή στρατιωτική πολιορκία από το 2007, μετά από δημοκρατικές εκλογές στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, τα αποτελέσματα των οποίων απορρίφθηκαν από το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον.
Επίσημες αντιδράσεις κατά του Ισραήλ υπάρχουν και από άλλες χώρες
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής σκοπεύει να υποβάλει αίτηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης να κηρύξει το Ισραήλ κράτος απαρτχάιντ.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο την Παρασκευή, η Ισπανία και το Βέλγιο ζήτησαν μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η κίνηση εξόργισε το Ισραήλ.
Η δικαιολόγηση των επιθέσεων από το Ισραήλ
Το Ισραήλ δικαιολογεί τις επιθέσεις του ως τρόπο αντιμετώπισης της τομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες Ισραηλινούς πολίτες και την αρπαγή δεκάδων ως ομήρων στα χέρια των τρομοκρατών.
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει τον "πόλεμο" κατά του Ισραήλ, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου με την τρομοκρατική Χαμάς, σε μια προσπάθεια αγόρευσής του ως υπερασπιστή των απανταχού μουσουλμάνων, επιδιώκοντας με "νύχια και δόντια" θέση "ρυθμιστή" στο μεταπολεμικό status της Λωρίδας της Γάζας.
Άποψή μας είναι ότι δεν πρόκειται να πετύχει τίποτε ουσιαστικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ, λόγω του veto που σίγουρα θα προβάλλουν οι ΗΠΑ, ενώ για το ΔΠΔ κρατάμε μικρό καλάθι αφού το Ισραήλ δεν είναι μέλος , μη αποδεχόμενο έτσι την δικαιοδοσία του.