Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σχέδιο Ρωσίας-Τουρκίας για αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή "στριμώχνει" το Ισραήλ-Οι στόχοι του Ερντογάν

 Νέο "Πεδίο δόξας λαμπρό", βρίσκουν από κοινού "τα φιλαράκια", Ερντογάν και Πούτιν, στη Μ.Ανατολή αυτή τη φορά, στοχοποιώντας το Ισραήλ για τα πυρηνικά  όπλα.

Η Ρωσία υπέρ μιας αποπυρηνικοποιημένης Μ.Ανατολής

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu σε σχετικό με το θέμα άρθρο του, επισημαίνει ότι η Μόσχα έχει «καταγράψει» τα σήματα της Τουρκίας, προκειμένου  να ξεκινήσει τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιθεώρησης για την επαλήθευση της κατοχής πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

"Δεν έχουμε λάβει επίσημες προτάσεις σχετικά με αυτό μέχρι στιγμής. Συνεπώς, είναι πρόωρο να κάνουμε οποιεσδήποτε εκτιμήσεις", είπε η Ζαχάροβα απαντώντας σε ερώτηση του Anadolu σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Η Ρωσία είναι «συνεπής υποστηρικτής» της μετατροπής της Μέσης Ανατολής σε ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής και αυτή η ιδέα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής και όχι μόνο, τόνισε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να διατηρήσει το θέμα των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ στην παγκόσμια ατζέντα.

Το Ισραήλ διατηρεί μια πολιτική σκόπιμης ασάφειας, ούτε αρνείται επίσημα ούτε παραδέχεται ότι έχει πυρηνικά όπλα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου είχε δηλώσει νωρίτερα σε τοπικά ΜΜΕ ότι η ρίψη «πυρηνικής βόμβας» στη Λωρίδα της Γάζας ήταν «μια επιλογή».

Η Μόσχα υπέρ της συμφωνίας Χαμάς-Ισραήλ για τους ομήρους

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Anadolu σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η εκπρόσωπος δεσμεύτηκε να «κάνει τα πάντα» για να «συμβάλει στην αποκλιμάκωση και τη μελλοντική σταθερότητα».

Η Ζαχάροβα προέτρεψε και τις δύο πλευρές να «τηρήσουν αυστηρά» τις συνθήκες της τρέχουσας ανθρωπιστικής παύσης καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επαφές με στόχο την επίλυση οξέων ανθρωπιστικών ζητημάτων.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τετραήμερη ανθρωπιστική παύση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η συμφωνία με τη μεσολάβηση του Κατάρ προτείνει την ανακοίνωση τετραήμερης παύσης των μαχών, την είσοδο 300 φορτηγών φορτωμένων με ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου καυσίμου, στη Λωρίδα της Γάζας, την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης την παράταση της παύσης και την πιθανή απελευθέρωση περισσότερων παιδιών και γυναικών που κρατούνται από τις δύο πλευρές.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε ανελέητες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά από αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι αρχές στη Γάζα δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον πολιορκημένο θύλακα από τότε έχει ξεπεράσει τους 14.500 ανθρώπους, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς γυναίκες και παιδιά.

Ο αριθμός των νεκρών από το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, είναι περίπου 1.200, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία."

Ο Ερντογάν θα ζητήσει από το  Συμβούλιο Ασφαλείας του  ΟΗΕ και ΔΟΑΕ επαλήθευση για κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ

Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS"Η Τουρκία θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να επαληθεύσουν την κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα υποβάλουμε πρωτοβουλίες τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και στον ΔΟΑΕ για το θέμα που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής, ιδιαίτερα της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με την εφημερίδα Star σε ένα οικονομικό φόρουμ στην Αλγερία.

Ο Ερντογάν μίλησε νωρίτερα για την ανάγκη επαλήθευσης της παρουσίας πυρηνικών όπλων στο Ισραήλ και την πρόθεση να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία στις διεθνείς δομές.

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει ανοιχτά ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, αλλά οι διεθνείς δομές, ιδιαίτερα ο ΔΟΑΕ και ο ΟΗΕ, δεν διεξάγουν αντίστοιχη έρευνα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης στο φόρουμ ότι η Τουρκία θα καταβάλει προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Γάζας και θα επιδιώξει να θεωρήσει το Ισραήλ ποινικά υπεύθυνο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα."

Οι στόχοι του Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει ότι το Ισραήλ αφενός έχει πυρηνικά όπλα και αφετέρου ότι σε αυτά στηρίζει ως έσχατο μέσο άμυνάς του, την επιβίωσή του, έναντι εχθρικών χωρών, όπως το Ιράν που έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί να "το σβήσει" από τον χάρτη.

Η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ, με βοήθεια των ΗΠΑ, εκπήγασε ως αναγκαιότητα μετά τους διαδοχικούς πολέμους του με συνασπισμό Αραβικών κρατών, αφού αυτοί  κατέδειξαν ότι ναι μεν επικράτησε το Ισραήλ στα πεδία των μαχών με συμβατικά όπλα, ωστόσο θα έπρεπε να υπάρξει ως αποτροπή για συνεχείς επαναλήψεις μεγάλης κλίμακας πολεμικών αναμετρήσεων, ένα όπλο που να έχει στα χέρια του το Τέλ Αβίβ, όπως τα πυρηνικά.

Ο Ερντογάν είναι γνωστό ότι επιθυμεί να "βάλλει πόδι" στη Λωρίδα της Γάζας μεταπολεμικά, σύμφωνα με τα σχέδια του περί "Πατρίδας της καρδιάς μας" , η οποία περιλαμβάνει στην τουρκική επικράτεια ακόμη και την Ιερουσαλήμ, είτε ως εγγυήτρια δύναμη των Παλαιστινίων-το θεωρούμε απίθανο λόγω άρνησης του Ισραήλ- είτε στα πλαίσια της ανοικοδόμησής της, το πιθανότερο να συμβεί.

Στόχος του Ερντογάν είναι να εκθέσει Διεθνώς το Ισραήλ για κατοχή πυρηνικών όπλων , ζητώντας είτε τον αφοπλισμό του , είτε το κυριότερο να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα, προκειμένου να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα, κάτι που είναι διακαής πόθος του Τούρκου Προέδρου.

Όπως επισημάναμε σε προγενέστερο άρθρο μας ,η πιθανότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων της Τουρκίας από το Πακιστάν, με το οποίο έχει στενότατες σχέσεις  σε συγκερασμό με τους πυραύλους Tayfun μεγάλου βεληνεκούς για εκτόξευσή τους, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιθανή απειλή στο μέλλον για Ελλάδα και Κύπρο.  

Κατά συνέπεια ο Ερντογάν βλέπει την υπόθεση των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ, ως ευκαιρία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ