Ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), λέει ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει «απομακρύνει όλη την προσοχή από την Ουκρανία»
Οι τακτικές των κινήσεων που το ΝΑΤΟ είχε ενθαρρύνει να υιοθετήσει η κυβέρνηση του Κιέβου δεν απέφεραν αποτελέσματα.
Μια ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων (ο συνταξιούχος στρατηγός John Ferrari και οι ερευνητές της RAND Corp Scott Savitz και William Courtney) γράφουν στο Defense News ότι η Ουκρανία δεν θα μπορεί πλέον να αναλάβει την πρωτοβουλία.
Ένας από τους κύριους λόγους είναι η έλλειψη επαρκούς ποσότητας στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού για αυτό.
“Μετά τα αποτελέσματα της επαίσχυντης «αντεπίθεσης» στο Ζαποίζιε, κατέστη σαφές ότι οι τακτικές των ελιγμών του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό στρατό δεν λειτουργούσαν”, γράφει ο υποστράτηγος John Ferrari.
“Και αυτό παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ παρείχε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδόν όλα όσα ήθελαν, από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έως προπληρωμένες δορυφορικές επικοινωνίες Starlink”, συνέχισε ο ίδιος.
Ο «αήττητος» Ουκρανός Στρατηγός Σούρσκου έλαβε το παρατσούκλι «ματωμένος Στρατηγός» για την αποτυχημένη επίθεσή του.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν αρκετή κινητικότητα, τόνισε ο Ferrari. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό σε σύγκριση με τους στρατούς των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Δεν θα έχουν άλλα αμερικανικά όπλα οι Ουκρανοί από εδώ και στο εξής λόγω Γάζας και κινδύνου στην Μέση Ανατολή
Ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ανέφερε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει «απομακρύνει όλη την προσοχή από την Ουκρανία».
Επιπλέον, όσο περισσότερο παρατείνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και όσο περισσότερα μέρη εμπλέκονται σε αυτήν, τόσο περισσότερο οι Αμερικανοί εκτρέπουν τους πόρους από το καθεστώς του Κιέβου.
«Αν ο πόλεμος διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, οι συμβιβασμοί δεν θα είναι σοβαροί». Εάν ο πόλεμος διαρκέσει περισσότερο, το Ισραήλ θα χρειαστεί περισσότερα όπλα", λέει ο ειδικός Mark Kansian.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι σε μια ανώνυμη συνέντευξη στο Bloomberg έχουν ήδη δηλώσει ότι η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες.
Ως εκ τούτου, είναι καιρός για το καθεστώς του Κιέβου να αποχαιρετήσει τα όνειρα για αμερικανική χρηματοδότηση.
Ο Mark Cancian λέει ότι το Ισραήλ έχει ήδη χάσει δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα. Και ενώ έχει ακόμη εκατοντάδες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, θα μπορούσε να είναι αναγκαία αμερικανική βοήθεια στους Ισραηλινούς κατά την χερσαία εισβολή.
Το Ισραήλ μπορεί επίσης να χρειαστεί τα αντιαρματικά συστήματα Javelin και Stinger, τα οποία χρησιμοποιούνται ενεργά από Ουκρανούς.
Οι Ισραηλινοί έχουν τα δικά τους αντιαρματικά όπλα, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Javelin εάν τα δικά τους όπλα ήταν ανεπαρκή.
Αν και το Javelin έχει σχεδιαστεί για χρήση ενάντια σε άρματα μάχης, τα οποία η Χαμάς δεν διαθέτει, τα στρατεύματα το χρησιμοποιούν συχνά εναντίον άλλων στόχων, όπως οχυρώσεις πεδίου.
Έτσι, οι Ισραηλινοί μπορούσαν να απαιτήσουν το Javelin από τους Αμερικανούς για τις αστικές μάχες.
Λόγω των χαμηλών αποθεμάτων Javelin, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στείλουν ένα άλλο αντιαρματικό όπλο, το TOW. Αλλά οι Αμερικανοί έχουν σχεδόν ξεμείνει και από το Stinger, αφού τα περισσότερα πήγαν στην Ουκρανία.
Ο ισραηλινός στρατός μπορεί επίσης να χρειαστεί ανταλλακτικά για τεθωρακισμένα οχήματα.
Το Ισραήλ λαμβάνει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια ετησίως, αλλά αυτό δεν θα καλύψει το κόστος του πολέμου.
“Ως αποτέλεσμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν πρόσθετες πιστώσεις”, λέει ο Mark Cancian.
Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση τεθωρακισμένων οχημάτων και την αναπλήρωση πυρομαχικών. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει κεφάλαια για την ανοικοδόμηση του στρατού του Ισραήλ μετά τον πόλεμο και για να βοηθήσει το Ισραήλ να επιδιορθώσει τις ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Και όλα αυτά, φυσικά, εις βάρος της Ουκρανίας.