Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Με ποιους τρόπους η Ελλάδα μπορεί να συνδράμει ανθρωπιστικά και στρατιωτικά το Ισραήλ χωρίς να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο κατά της Χαμάς;

Πολλές φορές  στο πέρασμα της Ιστορίας καλείται μια χώρα να πάρει θέση σε μια στρατιωτική αναμέτρηση στηρίζοντας συμμάχους της.

Η στάση της Ελλάδας σε πολιτικό επίπεδο στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς όπου η χώρα μας μέχρι στιγμής έχει ενεργοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο, με την Σύνοδο  κορυφής για την ειρήνη που πραγματοποιήθηκε  στην Αίγυπτο,με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ και την συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και συγγενείς ομήρων πολιτών που απήχθησαν και κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.

Ο Πρωθυπουργός μας είπε στον ομόλογό του Ισραηλινό ότι : "Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ότι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας."

Το ερώτημα είναι με ποιόν τρόπο εκτός από την πολιτική και διπλωματική στήριξη, η Ελλάδα δύναται να υποστηρίξει το Ισραήλ.

Ο ρόλος της  βάσεων των ΗΠΑ

Οπωσδήποτε το γεγονός ότι στην χώρα μας υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ οι οποίες σε περίπτωση εξάπλωσης του πολέμου με την συμμετοχή Χεζμπολάχ-Ιράν στο πλευρό της Χαμάς, θα εμπλακούν άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό του Ισραήλ, αποτελεί  από μόνη της σημαντική βοήθεια της Αθήνας προς το Τέλ Αβίβ

Παράλληλα  έχει ζητηθεί από τις ΗΠΑ η δυνατότητα φιλοξενίας σε αεροδρόμιο της νοτίου Ελλάδας, επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τους προκειμένου να συνδράμουν το Ισραήλ εφόσον απαιτηθεί.

Αντιλαμβανόμαστε  λοιπόν ότι σε περίπτωση επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν,  αναμένεται ότι θα μας ζητηθεί ως χώρα να διαδραματίσουμε  υποστηρικτικό ρόλο, παρέχοντας διευκολύνσεις με άξονα την βάση της Σούδας, του Στεφανοβικίου, της Καλαμάτας  και τα πολεμικά αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, τόσο σε θέματα εφοδιασμού των Συμμάχων μας, όσο και στην παροχή ασφάλειας και ενδεχομένως διακομιδής τραυματιών.

Πως αλλοιώς η Ελλάδα μπορεί να συνδράμει  στρατιωτικά το Ισραήλ

Ωστόσο θα ήταν λίαν παρακινδυνευμένη όπως συστήνεται από ορισμένους η αποστολή στρατιωτικής δύναμης της χώρας μας, ως εκστρατευτικό σώμα  στο Ισραήλ, αναλαμβάνοντας αποστολές ασφαλείας, αφού αυτό θα έστρεφε ον Αραβικό κόσμο εναντίον μας, ενώ η χώρα μας θα απειλείτο σοβαρά από τρομοκρατικά χτυπήματα της Χαμάς και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Θα πρέπει  κατά την εκτίμησή μας να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε  μελλοντικά σε τυχόν αίτημα  φιλοξενίας μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ ίσως και πολεμικών πλοίων του, αφού η ιδιαίτερη μορφολογία του Ισραήλ είναι τέτοια που μπορεί το σύνολο των αεροδρομίων και των λιμένων του να δεχθεί πυραυλικές επιθέσεις και μαζικές επιθέσεις με drones από το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή, όπως είναι η Συρία, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.

Σε τέτοια περίπτωση το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ θα αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως, όντας υπερκορεσμένο από την πυραυλική θύελλα Χαμάς  και κυρίως από Χεζμπολάχ-Ιράνπου διαθέτουν τεράστια αποθέματα, ιδίως το τελευταίο.

Η Ελλάδα μπορεί να δώσει το απαιτούμενο στρατηγικό βάθος που χρειάζεται εν προκειμένω η φίλη και σύμμαχος χώρα του Ισραήλ.

Ανθρωπιστική βοήθεια-φιλοξενία Ισραηλινών πολιτών

Επίσης σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου με την συμμετοχή Χεζμπολάχ- Ιράν , θεωρούμε βέβαιο ότι θα απαιτηθεί απομάκρυνση από το Ισραήλ σημαντικού αριθμού αμάχων, κυρίως γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων, οπότε η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεισφέρει με πλοία της στην απομάκρυνσή τους και στην ασφαλή μεταφορά  και εγκατάστασή τους στη χώρα μας, για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στα σπίτια τους .

Η εξέταση  υπαρχόντων δομών φιλοξενείας προς τούτο ή η δημιουργία νέων με χρήματα της ΕΕ θα πρέπει να εξεταστούν έγκαιρα.

Τα οφέλη για την Ελλάδα

Συμμετέχοντας περισσότερο ενεργά  η χώρα μας υπέρ του Ισραήλ, θα αποκόμιζε  μελλοντικά  σημαντικότατα  οφέλη, όπως γεωπολιτικά στη ΝΑ Μεσόγειο-Κύπρο, πλήτοντας το  τουρκικό νεοθωμανικό  δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", οικονομικά με Ισραηλινές επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία , το εμπόριο, τον τουρισμό, στον ενεργειακό κλάδο και σε διάφορους άλλους τομείς.

Εκτός των ανωτέρω το Ελληνικό και Ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ που ήδη έχουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους, θα έκαναν αδελφικές τις σχέσεις τους, με πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας.

Πηγαίνοντας ένα βήγμα παραπέρα μελλοντικά, θα μπορούσαμε χάρη στις φρεγάτες  μας Belhara που έχουν δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής να προβούμε στην ενοποίηση της αντιαεροπορικής μας άμυνας με αυτή του Ισραήλ, βυθίζοντας στον πάτο της Μεσογείου, την "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν διαπαντός.

Κλείνοντας επισημάνουμε ότι η όποια βοήθεια θα δοθεί την δύσκολη τούτη ώρα προς το Ισραήλ από την Ελλάδα θα προσμετρηθεί ιδιαίτερα από το Τέλ Αβίβ που δεν θα ξεχάσει ποτέ την βοήθειά μας, σε αντιδιαστολή με την τουρκική εχθρότητα απέναντί του συνοδευόμενη με την στήριξη του Ερντογάν προς την τρομοκρατική Χαμάς, που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ