Ένοπλες Συρράξεις

Ισραήλ: Τραγική κανονικότητα οι βομβαρδισμοί στη Γάζα και το επικίνδυνο αδιέξοδο

Σε μια τραγική κανονικότητα εξελίσσεται πλέον ο καθημερνός βομβαρδισμός στην Γάζα από το Ισραήλ αλλά και η συνεχιζόμενη εκτόξευση ρουκετών εναντίον Ισραηλινών στόχων από την Χαμάς, με την ισραηλινή επίθεση να αναβάλλεται διαρκώς και την Διπλωματία να δείχνει αδύναμη να ανοίξει έστω και χαραμάδα άρσης του αδιεξόδου.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο κίνδυνος από αυτή την επικίνδυνη στασιμότητα στην Μέση Ανατολή παραμένει μεγάλος καθώς Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν καθημερινά ευθέως ή μέσω αντιπροσώπων (το Ιράν) σκληρά μηνύματα που λειτουργούν περισσότερο ως μηνύματα αποτροπής παρά ως προαναγγελία πολέμου. Οι ΗΠΑ πάντως, που κάθε άλλο παρά θα ήθελαν η γραμμή αποσταθεροποίησης που ξεκινά από την Ουκρανία και στην οποία γίνεται η σύγκρουση για την δημιουργία νέων γραμμών ενός διαφορετικού πολυπολικού παγκόσμιου συστήματος να επεκταθεί στο εύφλεκτο πεδίο της Μ.Ανατολής.

Οι Αμερικανοί όχι μόνο για λόγους αποτροπής συγκεντρώνουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ.Ανατολής μια πολύ μεγάλη δύναμη πυρός ,ώστε να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και να μην αιφνιδιαστούν από τις εξελίξεις.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μεγάλο πλέον ερώτημα είναι το πότε το Ισραήλ θα αποφασίσει να δώσει το πράσινο φως για την επόμενη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης και τι έκταση θα έχει αυτή. Πληροφορίες που επισήμως δεν επιβεβαιώνονται είναι ότι και η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία επιχείρηση ,προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις του Κατάρ με την Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων αλλά και για να προηγηθεί η ασφαλής έξοδος Αμερικανών πολιτών από την Γάζα. Ισραηλινές πηγές αντιθέτως υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενίσχυση των δυνάμεων τους στην περιοχή.

Ελάχιστοι βεβαίως θεωρούν ότι μπορεί μια συμφωνία (που είναι δύσκολο να επιτευχθεί) για την απελευθέρωση όλων των ομήρων ,θα μπορούσε να οδηγήσει ομαλά στο status quo ante . Και ακόμη περισσότερο στην ματαίωση της ισραηλινής επιχείρησης.

Κανένα από τα σενάρια που έχει στο τραπέζι το Ισραήλ δεν προβλέπει την εγκατάλειψη του στόχου για οριστική εξόντωση της ηγεσίας της Χαμάς και των δυνατοτήτων της οργάνωσης στο έδαφος της Γάζας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό το συμμερίζονται και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ,που υπερτονίζουν την ανάγκη να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του πολέμου και να αποτραπεί μια αιματοχυσία μεταξύ των αμάχων. Μια ισορροπία που με δεδομένο το πολεμικό τερέν στην Γάζα είναι δύσκολο να αποφευχθεί.

Όμως και το ίδιο το Ισραήλ αντιμετωπίζει μεγάλα και κρίσιμα διλήμματα. Η ακύρωση της επιχείρησης θα αποτελούσε μια σοβαρή ήττα για το Ισραήλ όχι μόνο για λόγους γοήτρου και επειδή θα τρωθεί ανεπανόρθωτα η φήμη της αποτρεπτικής ισχύος του, αλλά γιατί την επόμενη ημέρα θα έχει απέναντι του μια ακόμη πιο ισχυρή πολιτικά Χαμάς με νομιμοποίηση σε όλη την αραβική και μουσουλμανική κοινή γνώμη , με αύξηση της επιρροής της και στην Δυτική Όχθη που θα την αναδείξει σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη μεταξύ των παλαιστινίων και σε υποχρεωτικό συνομιλητή του Ισραήλ.

Όμως και η μεγάλη καθυστέρηση στην εκδήλωση της επιχείρησης είναι απολύτως προβληματική για το Ισραήλ. Οι αντοχές διατήρησης μιας επιστράτευσης 350.000 εφέδρων και της πολεμικής ετοιμότητας του κράτους για μεγάλο διάστημα, δεν είναι ανεξάντλητες. Οι καθημερινοί βομβαρδισμοί στην Γάζα περιορίζουν ίσως τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμας , όμως αποδυναμώνουν και το εσωτερικό μέτωπο στο Ισραήλ.

Εκτος του τεράστιου κόστους που θα έχει μια επιχείρηση στην Γάζα αυτό που αντιλαμβάνεται και η ισραηλινή ηγεσία είναι το πρόβλημα της επόμενης ημέρας. Εστω και με την εξουδετέρωση της Χαμάς ,θα πρέπει να υπάρξει μια Διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας μετά από μια ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση και προφανώς η επιλογή που κανείς δεν θέλει είναι μια νεα ισραηλινή κατοχή. Όμως ούτε η Παλαιστινιακή Αρχη μπορεί να καλύψει το κενό ,ούτε μια νέα δύναμη μπορεί να αναδειχθεί υπό αυτές τις συνθήκες στην Γάζα που θα αντικαταστήσει την Χαμάς στην Διοίκηση της περιοχής.

Οι ιδέες που κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες για παράδοση του ελέγχου της περιοχής στον ΟΗΕ είναι επίσης προβληματικές ,καθώς και στο Ισραήλ υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για τον ΟΗΕ ,αλλά και ο ιδιος ο ΟΗΕ δύσκολα θα μπορέσει να καταλήξει σε μια σαφή θέση λόγω των διαφωνιών που θα υπάρξουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ,που Ρωσία και Κίνα (από τα μόνιμα μέλη) θα επιχειρήσουν μέσω των αποφάσεων αυτών να αντιπαρατεθούν με τις ΗΠΑ και να κερδίσουν πόντους μεταξυ των αναπτυσσόμενων κρατών που αυτή την στιγμή εχουν αποστασιοποιηθεί από το Ισραήλ και δεν επικροτούν το δικαίωμα του σε αυτοάμυνα. Και επίσης μεγάλο πρόβλημα θα είναι και η ανάπτυξη δύναμης του ΟΗΕ στην Γάζα καθώς η εντολή που θα έχει θα πρέπει επίσης να αποφασισθεί από το ΣΑ και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες κατά πόσον αυτή η δύναμη θα μπορεί να αποτρέψει την ανασύνταξη τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφος της Γάζας, που θα οδηγήσει και παλι σε νέα σύγκρουση.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δυστυχώς δεν αφήνει περιθώρια στην διπλωματία να κινηθεί αυτή την στιγμή.  Και σε μια περιοχη που οι προβοκάτσιες και τα κτυπήματα που έχουν στόχο να παράξουν πολιτικά/διπλωματικά αποτελέσματα είναι κανόνας ,ο κίνδυνος από μια διεύρυνση των επιχειρήσεων και με την εμπλοκή της Χεζμπολαχ παραμένει μεγάλος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...