Με την κρίση στη Μέση Ανατολή να κορυφώνεται το ΝΑΤΟ δεν παύει να διατηρει το βλέμμα του και την ετοιμότητά του απέναντι στον κύριο αντίπαλό του που έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν είναι άλλος από την Ρωσία.
Όπως ανακοίνωσε η Βορειοατλαντική συμμαχία στο πλαίσιο αυτό, το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι εντείνουν τις περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα μετά τις πρόσφατες ζημιές σε υποθαλάσσιες υποδομές στην περιοχή. Τα αυξημένα μέτρα περιλαμβάνουν πρόσθετες πτήσεις επιτήρησης και αναγνώρισης, μεταξύ άλλων με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, αεροπλάνα AWACS του ΝΑΤΟ και drones. Στόλος τεσσάρων ναρκοθηρευτικών του ΝΑΤΟ αποστέλλεται επίσης στην περιοχή.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και παραμένουμε σε στενή επαφή με τους Συμμάχους μας την Εσθονία και τη Φινλανδία και τον εταίρο μας τη Σουηδία», δήλωσε ο εν ενεργεία εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Dylan White. «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προσαρμόζει τη θαλάσσια στάση του στη Βαλτική Θάλασσα και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει τους Συμμάχους ασφαλείς».
Από τη δολιοφθορά του Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τις περιπολίες κοντά σε κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές και έχει προωθήσει την τεχνολογική καινοτομία -συμπεριλαμβανομένων των drones- για τον καλύτερο εντοπισμό κάθε ύποπτης δραστηριότητας. Νωρίτερα αυτό το έτος, το ΝΑΤΟ δημιούργησε έναν πυρήνα συντονισμού υποθαλάσσιων υποδομών για να εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ κυβερνήσεων, στρατιωτικών, βιομηχανικών παραγόντων και του ΝΑΤΟ και έκτοτε ίδρυσε το Ναυτικό Κέντρο του ΝΑΤΟ για την Ασφάλεια Κρίσιμης Υποθαλάσσιας Υποδομής στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ δεκατρείς συμμαχικές χώρες συμμετέχουν στην ετήσια άσκηση πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ Steadfast Noon, μια μακροχρόνια προγραμματισμένη, συνηθισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα που φιλοξενείται από διαφορετικό κάθε φορά Σύμμαχο του ΝΑΤΟ κάθε χρόνο. Φέτος πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από την Ιταλία, την Κροατία και τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Εξήντα αεροσκάφη διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών και αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52, καθώς και συμβατικών αεροσκαφών, αεροσκαφών επιτήρησης και αεροσκαφών ανεφοδιασμού από τις Συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις συμμετέχουν στην άσκηση για τη δοκιμή της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ. Οι ελιγμοί περιλαμβάνουν αεροσκάφη ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές αλλά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ δεν θα περιληφθούν ενεργές πυρηνικές κεφαλές στην άσκηση.
Η άσκηση διαρκεί από τις 16 έως τις 26 Οκτωβρίου 2023.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ: «Ο σκοπός της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ είναι να διατηρήσει την ειρήνη, να αποτρέψει τον εξαναγκασμό και να αποτρέψει την επιθετικότητα».
Όλα αυτά την ώρα που όπως αναφέρει το Πενταπόσταγμα οι πρόσφατες ουκρανικές απόπειρες μαζικών επιθέσεων στα πλευρά στην περιοχή του Ραμποτίνο αποκρούστηκαν ενώ σε απάντηση, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε αντεπιθέσεις βόρεια των περιοχών Βερμπόβοε, Κοπάνι και Νοβοπροκοπόβκα. Οι βαριές μονομαχίες πυροβολικού, οι αμοιβαίες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται.