Ένοπλες Συρράξεις

Η Τουρκία σε ρόλο εγγυήτριας δύναμης υπέρ των Παλαιστινίων με δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης -"Αντιγράφει" το Κυπριακό ο Ερντογάν

Είναι αντιληπτό ότι η Τουρκία βλέπει τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ ως ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου της στο Παλαιστινιακό ζήτημα και στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Μεσογείου-Μ.Ανατολής, παίζοντας  όχι ένα ρόλο δαμεσολαβητή, αλλά και ρυθμιστή των εξελίξεων.

Η θέση της Τουρκίας στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ

Παράλληλα επιχειρεί να αγορευθεί ως ηγέτιδα μουσουλμανική χώρα που προστατεύει τους απανταχού μουσουλμάνους και κατά συνέπεια τους Παλαιστινίους.

Επίσης  ο Ερντογάν τηρεί  σκληρή αντιισραηλινή  και αντιαμερικανική στάση, χωρίς να καταδικάζει τα εγκλήματα της Χαμάς σε βάρος αθώων Ισραηλινών πολιτών, ενώ υιοθέτησε αβίαστα την άποψη ότι την  πρόσφατη σφαγή στο νοσοκομείο της Γάζας, προκάλεσε το Ισραήλ και όχι ρουκέτα της  οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, την οποία με στοιχεία κατηγορεί το Τέλ Αβίβ.

Στις προσπάθειές του αυτές ο Ερντογάν επικουρείται  φυσικά από την φίλη και σύμμαχό του Ρωσία, η οποία έχει κάθε όφελος να εκτρέψει την προσοχή της Διεθνούς κοινότητας από τον πόλεμο που διεξάγει στην  Ουκρανία, προκαλώντας και υποδαυλίζοντας ρήγματα στους κόλπους της Δύσης, μέλος της οποίας  είναι "στα χαρτιά"  η γειτονική Τουρκία.

"Πράσινο φως" από τη Ρωσία στη φόρμουλα «εγγυήσεων» της Τουρκίας

Μια θετική απάντηση ήρθε από τη Ρωσία στη φόρμουλα της Τουρκίας να δημιουργήσει χώρες εγγυήτριες για τα μέρη της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας ότι είναι θετική η χώρα του σχετικά με τη φόρμουλα της «εγγύησης», είπε:

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε οποιαδήποτε εποικοδομητική προσφορά. Αυτή η πρωτοβουλία, για την οποία άκουσα τις προάλλες, προέρχεται σαφώς από την επιθυμία να μειωθούν οι εντάσεις και να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Φυσικά, θα θέλαμε να ακούσουμε τι ακριβώς εννοείται από τους Τούρκους φίλους μας με τους οποίους είμαστε σε επαφή για αυτό το θέμα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν και να αξιολογήσουν τη φόρμουλα της Τουρκίας για τη δημιουργία χωρών εγγυητών για τα μέρη της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε προσέγγιση πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των συμφερόντων των μερών και ότι δεν πρέπει να επιβάλλει κανείς τα συμφέροντά τους σε βάρος των συμφερόντων άλλων λέγοντας: «Μου φαίνεται ότι η πρωτοβουλία της Τουρκίας πηγάζει από την επιθυμία να επιτευχθεί μια τέτοια ισορροπία. Θα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να το αξιολογήσουμε».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Λαβρόφ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση μετά τις επαφές του στην Πιονγκγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι πρότειναν την ιδέα ενός συστήματος στο οποίο τα μέρη θα έχουν εγγυητές για μια μόνιμη ειρήνη στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία μπορεί να είναι εγγυήτρια για την Παλαιστίνη και άλλες χώρες μπορεί να είναι εγγυήτριες για το Ισραήλ, ο Φιντάν είπε: «Μετά την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτευχθεί και από τα δύο μέρη, οι εγγυήτριες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την εκπλήρωση των απαιτήσεών της». 

Σε εξέλιξη και η πρόταση της Αιγύπτου

Δηλώνοντας ότι η Ρωσία ελπίζει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις σχετικές χώρες για τη λύση της σύγκρουσης, ο Λαβρόφ είπε, "Η Αίγυπτος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία. Ναι, όλοι θέλουμε να δούμε την ένταση στη Λωρίδα της Γάζας να μειώνεται. Θα υπάρξουν επαφές τις επόμενες ημέρες , και σε αυτή τη διαδικασία θα γίνει σαφές πόσο ρεαλιστικό είναι να βασιστούμε σε αυτό». 

Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή που απειλεί τη Γάζα και εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν εκεί, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας πραγματικός μηχανισμός με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) που να  καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν κάθε είδους πράξεις βίας και να βρουν λύσεις για ανθρωπιστικά προβλήματα.

 Υπενθύμισε ότι δεν πάρθηκε  απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η εμπλοκή του Ιράν

Τονίζοντας ότι ο κίνδυνος ο πόλεμος  στη Λωρίδα της Γάζας να μετατραπεί σε σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή είναι αρκετά σοβαρός, ο Λαβρόφ είπε:

"Παρατηρούμε τις προσπάθειες να κατηγορηθεί για  τα πάντα στο Ιράν και τις βρίσκουμε αρκετά προκλητικές. Πιστεύω ότι το Ιράν γνωρίζει ότι αυτή η σύγκρουση  μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή και καλεί να αποτραπεί η εξάπλωσή της σε γειτονικές χώρες".

Η Τουρκία σε ρόλο εγγυήτριας δύναμης στην Παλαιστίνη-Ομοιότητες με Κύπρο

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία επιθυμεί να παίξει όχι απλά ρόλο διαμεσολαβητή στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ αλλά ρόλο εγγυήτριας χώρας υπέρ των Παλαιστινίων και της Χαμάς.

Τι μας θυμίζει αυτό;

Απλά την Κύπρο όπου με την επίφαση της εγγυήτριας δύναμης η Τουρκία πραγαμτοποίησε την εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ με τα ολέθρια αποτελέσματα για τον Ελληνισμό.

Νωρίτερα ως εγγυήτρια δύναμη είχε μόνιμη τουρκική δύναμη στην Κύπρο, την ΤΟΥΡΔΥΚ 650 στρατιωτών της.

Κοινώς η Τουρκία επιχειρεί να καταστήσει τους Παλαιστίνιους φόρους υποτελείς και κράτος δορυφόρο, εργαλειοιώντας το  και παρεμβαίνοντας κάθε φορά, για την εξυπηρέτηση των  συμφερόντων  της στη ΝΑ Μεσόγειο και Μ.Ανατολή.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...