Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς θεωρείται πλέον ζήτημα ωρών. Εκεί οι ισραηλινές δυνάμεις θα εμπλακούν σε μια κόλαση αστικού ανταρτοπολέμου σε εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές, γεγονός που προμηνύει πολλές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Καθαρός στόχος του Ισραήλ η απελευθέρωση των ομήρων που πήρε η Χαμάς και η διάλυση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης.
Ακόμα ένα βράδυ η Γάζα χωρίς νερό, ρεύμα και φάρμακα αφού ο ισραηλινός στρατός σφίγγει τον κλοιό «χτυπώντας» κάθε 30 δευτερόλεπτα έναν στόχο στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι θέμα λίγων ημερών ή ακόμα και ωρών, η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Παράλληλα, η Χαμάς κάλεσε ολόκληρο τον πλανήτη την Παρασκευή σε μια «Παγκόσμια ημερά οργής κατά του Ισραήλ».
Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό 1.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πλευρά του Ισραήλ, ενώ 1.500 είναι οι νεκροί στην Παλαιστίνη μετά την επίθεση της Χαμάς.
Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Τελ Αβίβ, Ευτυχία Πενταράκη, το Ισραήλ έχει οργανωμένο σχέδιο, αφού δεν σταματά να βομβαρδίζει τη Γάζα για να εξουδετερώσει κάθε τρόπο επικοινωνίας αλλά και κτίρια κομβικής σημασίας της Χαμάς. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση. Σε αυτή τη φάση, σε ένα θεωρητικό επίπεδο, υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα από 48 μέχρι 72 ώρες για την επίθεση.
Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα απογίνουν τα γυναικόπαιδα, πρώην ειδικές δυνάμεις, που πλέον έχουν επιτελικές θέσεις στον στρατό ανέφεραν στην Ευτυχία Πενταράκη πως δεν σκοτώνουν γυναικόπαιδα όπως κάνει η Χαμάς, εκτός αν μια γυναίκα ή ένα παιδί τους επιτεθεί με όπλο και πρέπει να αμυνθούν.
Ο ισραηλινός στρατός έχει ζητήσει να μεταφερθούν οι άμαχοι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας που δεν θα βομβαρδιστεί. Επισημαίνεται ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία σε Χαλέπι και Δαμασκό, πριν προσγειωθεί εκεί ο Ιρανός ΥΠΕΞ.
Η Χαμάς έδωσε μάλιστα το βράδυ της Πέμπτης μια ενημέρωση στα ξένα μέσα ενημέρωσης, μέσω του Telegram, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ενημέρωση η οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα δήλωσε ότι «η απόφαση για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης ήταν εξ ολοκλήρου παλαιστινιακή». Υπαινίσσεται με αυτόν τον τρόπο ότι δεν είχε ανάμειξη η Χεζμπολάχ και το Ιράν.
Παράλληλα, η Χαμάς κάλεσε ολόκληρο τον πλανήτη την Παρασκευή σε Παγκόσμια ημερά οργής κατά του Ισραήλ. Για το λόγο αυτό το Ισραηλινό ΥΠΕΞ καλεί να είναι προσεκτικός ολόκληρος ο εβραϊκός κόσμος για πιθανές επιθέσεις.
Με δάκρυα στα μάτια ο πρόεδρος του Ισραήλ αποκάλυψε ότι οι νεκροί των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς φέρουν σημάδια άγριων βασανιστηρίων. «Όσο υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ δεν θα είναι μόνο του» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν από το Τελ Αβίβ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νετανιάχου, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, την ώρα που το Ιράν καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να σταθούν ενάντια στο Ισραήλ.
Με την ένοπλη σύγκρουση στο Ισραήλ να κλιμακώνεται, η διεθνής κοινότητα εντείνει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο εκπρόσωπος του IDF υποναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε: «Πλέον έχουν ενημερωθεί οι οικογένειες 97 απαχθέντων». Ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί να εντοπίσει τις κρυψώνες της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η ανταποκρίτρια του CNN Ερίν Μπερνέτ, αναφέρει: «Πιστεύουν πως η Χαμάς κρατά αυτούς τους ομήρους σε διάφορα σημεία διασκορπισμένους μέσα στη Γάζα, σε υπόγεια τούνελ. Και συγκεκριμένα πιστεύουν πως αυτές οι τοποθεσίες δεν είναι γνωστές, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί άλλες φορές από την Χαμάς».
Η απελευθέρωση των ομήρων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Άντονι Μπλίνκεν που έφτασε στο Τελ Αβίβ με στόχο να δείξει την αλληλεγγύη της Ουάσιγκτον, αλλά και να προσπαθήσει να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης: «Είναι τόσο σημαντικό να λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να αποφύγουμε να πληγούν άμαχοι. Και για αυτό θρηνούμε τον χαμό κάθε ζωής αθώων πολιτών ανεξαρτήτως πίστης και εθνικότητας που σκοτώνονται».
Στόχος να διεξαχθούν συνομιλίες με την Αίγυπτο για μια ασφαλή δίοδο για τους αμάχους της Γάζας. Το Κάιρο προτρέπει το Ισραήλ να σταματήσει να βομβαρδίζει το πέρασμα της Ράφα ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας ξεκαθαρίζει πως ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός στην πόλη θα συνεχιστεί έως ότου απελευθερωθεί και ο τελευταίος όμηρος.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, μετέφερε στη σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων έξι ημερών δείχνοντας βίντεο με τις θηριωδίες της Χαμάς: «Δεν έχει συμβεί παρόμοιο γεγονός στον εβραϊκό λαό από το 1945. Χτυπηθήκαμε σκληρά, ωστόσο μην γελιέστε, το 2023 δεν είναι 1943. Είμαστε οι ίδιοι Εβραίοι, αλλά έχουμε διαφορετικές ικανότητες».
Την αμέριστη συμπαράστασή τους στο Ισραήλ εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν, ωστόσο η ανακοίνωση της συνόδου περιορίστηκε στη γενικόλογη καταδίκη για τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και την αλληλεγγύη προς τη χώρα.
Από την άλλη ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως απέτυχε να επιλύσει τον πόλεμο στο Ισραήλ: «Οι μηχανισμοί εξυγίανσης έχουν δημιουργηθεί, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραμελήσει αυτούς τους μηχανισμούς τα τελευταία χρόνια και αποφάσισαν να τα ρυθμίσουν όλα ανεξάρτητα».
Την ίδια στιγμή η Τεχεράνη απευθύνει έκκληση στις μουσουλμανικές χώρες να συντονιστούν κατά της «ισραηλινής επιθετικότητας». Ξεκινώντας την περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε την πολιορκία της Γάζας ως γενοκτονία από πλευράς Τελ Αβίβ.
Η σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας με τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσί καταδεικνύει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή. Και φυσικά η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει έξω από το παιχνίδι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβάλλει και πάλι τον ρόλο του διαμεσολαβητή και να διεξάγει διαπραγματεύσεις με στελέχη της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.