Ένοπλες Συρράξεις

Ανάλυση: "Πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ θα επηρεάσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας- την πώληση των F-16 και την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ"

Σε πολλά άρθρα μας έχουμε εστιάσει στην  ερμηνεία  a la turka  του "Διεθνούς Δικαίου" και του "Δικαίου της θάλασσας"  από πλευράς Τουρκίας, με βάση και γνώμοντα τα συμφέροντά της κατά περιοχή.

Η a la turka ερμηνεία του Δικαίου της θάλασσας και της Διεθνούς τρομοκρατίας

Έτσι έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία  a la turka, η Τουρκία στην Μαύρη θάλασσα να έχει χωρικά ύδατα 12νμ, ενώ στο Αιγαίο να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο casus Belli αν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6νμ σε 12 νμ, σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας.

Ο λόγος που προτάσσει η Άγκυρα είναι ότι δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη του Δικαίου της θάλασσας και άρα δεν δεσμεύεται από αυτήν στο Αιγαίο, ωστόσο στην Μαύρη θάλασσα ασκεί το δικαίωμα των 12 νμ με βάση τις προβλέψεις αυτής.

Ανάλογη είναι η  a la turka ερμηνεία για την τρομοκρατία, αφού από την μια δίνει στέγη, καταφύγιο και αποτελεί ορμητήριο για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς που πρόσφατα έπραξε ωμότητες σε βάρος αθώων Ισραηλινών πολιτών, ενώ από την άλλη εξισώνει αυθαίρετα τους Κούρδους YPG της Βόρειας Συρίας με την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ, πλήττοντάς το στρατιωτικά.

Σχετικό με την στάση της Τουρκίας έναντι της τρομοκρατίας είναι άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

Το τρομοκρατικό χτύπημα του PKK στην Άγκυρα

"Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της 1ης Οκτωβρίου έξω από το κοινοβούλιο της Τουρκίας σηματοδότησε την πρώτη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα εδώ και χρόνια. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο ηγείται ένοπλης  εξέγερσης για δεκαετίες στη νοτιοανατολική Τουρκία και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να χτυπήσει εγκαταστάσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ το ίδιο βράδυ.

Μέρες αργότερα, η Τουρκία είπε ότι οι επιτιθέμενοι είχαν εισέλθει στη χώρα από τη Συρία και ότι θα εξαπολύσει εκτεταμένη επίθεση στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με το PKK και είναι από το 2015 η βασική χερσαία δύναμη στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού, για την καταπολέμηση του ISIS.

Καθώς η Άγκυρα άρχισε να βομβαρδίζει τη βορειοανατολική Συρία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν προέτρεψε τα τρίτα μέρη να «μείνουν μακριά» ,μια όχι και τόσο λεπτή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ.

Περίπου 24 ώρες αργότερα, ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα τουρκικό drone, σηματοδοτώντας την πρώτη άμεση στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς στο Ισραήλ- Η τουρκική "οπτική" 

Στη συνέχεια, καθώς οι αναλυτές αναρωτήθηκαν πώς η Τουρκία και οι ΗΠΑ είχαν φτάσει στο κατώφλι της σύγκρουσης στη Συρία, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ, πυροδοτώντας έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά, την περίπλοκη θέση της Άγκυρας στο ζήτημα  της τρομοκρατίας.

Είναι γνωστό ότι η  Χαμάς "εμπνέεται" από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και μεγάλο μέρος της Δύσης, αλλά η Τουρκία συνεχίζει να φιλοξενεί κέντρα διοίκησης της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις ισραηλινές καταγγελίες.

Στη βορειοανατολική Συρία, τα δυτικά κράτη εκτιμούν τις επιτυχίες των SDF εναντίον του ISIS, ενώ η Άγκυρα προτρέπει επίμονα τις ΗΠΑ να διακόψουν τους δεσμούς τους με τον εχθρό τους, το SDF/PKK.

Αυτό το ίδιο ζήτημα εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Στοκχόλμη θεωρεί τους Κούρδους στη Σουηδία που έχουν πνεύμα ανεξαρτησίας ως ακτιβιστές, ενώ η Άγκυρα, πάλι, βλέπει τρομοκράτες και απαιτεί δράση.

Η Τουρκία έχει στοχεύσει επανειλημμένα δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία

Η Τουρκία εδώ και καιρό έχει εστιάσει στους 900 περίπου αμερικανούς στρατιώτες που υποστηρίζουν τις SDF.

Τον Απρίλιο, μια τουρκική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο βόρειο Ιράκ στόχευσε μια αυτοκινητοπομπή που περιελάμβανε στρατεύματα των ΗΠΑ και τον αρχηγό των SDF Μαζλούμ Άμπντι.

Και τον περασμένο Νοέμβριο, μια τουρκική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα κεντρικά γραφεία των SDF έφτασε σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Το τελευταίο περιστατικό ξεκίνησε περίπου με τον ίδιο τρόπο.

Καθώς η Τουρκία βομβάρδισε την επαρχία Χασάκα νωρίς την περασμένη Πέμπτη, αρκετά χτυπήματα έπεσαν κοντά σε μια αμερικανική βάση, στέλνοντας αμερικανικά στρατεύματα σε καταφύγια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κάλεσαν τον τουρκικό στρατό για να προειδοποιήσει για επιθέσεις εντός της απαγορευμένης ζώνης του. Όταν ένα άλλο τουρκικό drone πέρασε, ένας Αμερικανός διοικητής διέταξε να το καταρρίψουν.

Απειλές εκτοξεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Τούρκους αξιωματούχους: «Όσοι τολμήσουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας θα έχουν τη μοίρα όσων έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν», προειδοποίησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Τουρκίας Fahrettin Altun στο X.

Στη συνέχεια όμως, ξαφνικά ο θυμός του  υποχώρησε.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ήρεμα το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα και το Πεντάγωνο χαρακτήρισε την κατάρριψη ως «λυπηρή». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποβάθμισε την επίθεση.

 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, ζητώντας αποκλιμάκωση. Ωστόσο, ο κ. Φιντάν φέρεται να τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, για να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διακόψουν τους δεσμούς τους με ένοπλους Κούρδους της Συρίας.

Στα "σκαριά" απαίτηση ΗΠΑ-Ισραήλ στην Τουρκία για αποκήρυξη-εκδίωξη της Χαμάς

Τώρα αναρωτιέται κανείς εάν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα υποβάλουν σύντομα παρόμοια απαίτηση από την Άγκυρα στη Χαμάς.

Η Τουρκία παρέχει εδώ και χρόνια καταφύγιο στους ηγέτες της Χαμάς που κυνηγήθηκαν από τα παλαιστινιακά εδάφη, παραδίδοντας σε ορισμένους από αυτούς τουρκικά διαβατήρια και επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν κέντρα διοίκησης.

Η κλίμακα και ο συντονισμός της εκπληκτικής επίθεσης της Χαμάς το Σάββατο υποδηλώνουν ότι η ομάδα έχει επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητές της τα τελευταία χρόνια.

Σίγουρα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξετάζουν ήδη πληροφορίες και αμφισβητούν Τούρκους αξιωματούχους

Οι επιχειρήσεις της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη έπαιξαν κάποιο ρόλο στην επίθεση; Είχε περάσει κάποιος από τους επιτιθέμενους της Χαμάς πρόσφατα στην Τουρκία;

Μάλλον θα αναφέρουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε επισκέφτηκε την Άγκυρα όχι πριν από τρεις μήνες.

Όσον αφορά τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, ο Λευκός Οίκος απέρριψε δημόσια το ενδεχόμενο αποχώρησης.

Υπήρχαν ψίθυροι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν λιγότερο  αφοσιωμένη στους Κούρδους εταίρους της, καθώς προσπαθούσε να ανανεώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και φοβόταν ότι θα αποξενώσει περαιτέρω την Τουρκία, αλλά τις τελευταίες μέρες μπορεί αυτό να ανατράπηκε.

Η διάθεση για οποιαδήποτε συμφωνία με την Τεχεράνη μάλλον εξατμίστηκε, με έναν Αμερικανό αξιωματούχο να λέει ότι το Ιράν ήταν «συνένοχος» στην επίθεση της Χαμάς.

Και η περίπτωση της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι με τρομοκράτες στη Συρία φαίνεται τώρα πολύ λιγότερο πειστικό από το αναμενόμενο επιχείρημα  των ΗΠΑ-Ισραήλ ότι η Άγκυρα ουσιαστικά επιτρέπει τις επιθέσεις της Χαμάς.

Κατά κάποιο τρόπο, ήμασταν εδώ πριν. Οι ΗΠΑ που κατέρριψαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας υποδέχθηκαν τον όρκο του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Οκτώβριο του 2019, να «εξαφανίσουν» την οικονομία της Τουρκίας εάν προχωρήσει σε μια προγραμματισμένη εισβολή στη Συρία. Απτόητες, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν σύντομα τον έλεγχο της Χασάκα, της Ράκα και του Χαλεπίου, εκτοπίζοντας περίπου 300.000 ντόπιους και πυροδοτώντας κατηγορίες για εθνοκάθαρση.

Αυτή τη φορά, αντί να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της, η Τουρκία φαινόταν να διπλασιάζεται – χτυπώντας σχεδόν 150 τοποθεσίες στη βορειοανατολική Συρία, καταστρέφοντας την ενεργειακή υποδομή και την οικονομική δραστηριότητα που υποστηρίζει τις SDF.

Μια παρόμοια τουρκική απάντηση σήμερα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της στη Χαμάς αντί να καταγγέλλει την επίθεση και να διακόψει τις σχέσεις μαζί της , θα μπορούσε να προκαλέσει μια αυστηρή αμερικανο-ισραηλινή απάντηση.

Η στάση του Ερντογάν στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ

Η Άγκυρα φαίνεται να αντισταθμίζει τα παραπάνω. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεσμεύθηκε να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση και στη διαμεσολάβηση της ειρήνης.

Ωστόσο, ο μακροχρόνιος Τούρκος ηγέτης είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των Ισραηλινών κρατουμένων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ελπίζει να διατηρήσει κάποια φαινομενική υποστήριξη προς τη Χαμάς.

Καθώς η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές του Μαρτίου, αυτή η στάση μπορεί να συγκεντρώσει ψήφους. Χιλιάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων το Σαββατοκύριακο, ενώ αρκετοί Τούρκοι ισλαμιστές πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών δύο κομμάτων στον κοινοβουλευτικό συνασπισμό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον «δίκαιο αγώνα» της Παλαιστινιακής αντίστασης.

Η επίλυση του κουρδικού διλήμματος μπορεί να περιμένει. Μια άλλη τουρκική θέση εξωτερικής πολιτικής μόλις έγινε πιο επείγουσα. "

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η πιθανότητα  χερσαίας επίθεσης της Τουρκίας κατά των Κούρδων SDF στη Συρία, στην παρούσα φάση είναι πολύ μικρή έως απίθανη.

Η υπόθαλψη της  τρομοκρατικής Χαμάς από την Άγκυρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, συνδυαστικά με τα εγκλήματα που διέπραξαν οι δολοφόνοι της κατά αθώων Ισραηλινών πολιτών, δημιουργεί  ενιαίο μέτωπο  Ισραήλ-ΗΠΑ   λίαν σοβαρής αμφισβήτησης του ρόλου της Τουρκίας ως συμμάχου χώρας.

Αυτή η εξέλιξη ευνοεί την Ελλάδα, αφού θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι το Ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα πρωτοστατήσει στην μη έγκριση πώλησης στην Τουρκία των 40 Αμερικανικών μαχητικών F16 BLOCK-70 και των 79 κιτ αναβάθμισης για ισάριθμα μαχητικά της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπλέον ως  απόρροια των παραπάνω εξελίξεων πιθανότατα το Τουρκικό Κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οδηγώντας τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση.  

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ