Με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο και τη Σουηδία να ακολουθεί σύντομα, η Βαλτική Θάλασσα βρίσκεται και πάλι στο χείλος μιας σημαντικής γεωπολιτικής ανατροπής.
Δυτικές «δεξαμενές σκέψης» και στρατηγοί πιέζουν εδώ και καιρό να μετατρέψουν τη Βαλτική Θάλασσα σε «λίμνη του ΝΑΤΟ», για να αποτρέψουν πιθανή ρωσική επιθετικότητα και να στοχεύσουν τον γεωγραφικά ξεχωριστό θύλακα της Μόσχας, το Καλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.
Η Βαλτική και η Μαύρη Θάλασσα μοιράζονται ένα γεωγραφικό χαρακτηριστικό: και οι δύο έχουν μόνο μια μικρή είσοδο στους ωκεανούς του κόσμου.
Στη Βαλτική, τρία στενά χωρίζουν τη Δανία από τη Σουηδία, με το ευρύτερο ανάμεσα σε δύο νησιά της Δανίας να έχει πλάτος μόλις 16 χιλιόμετρα.
Τα πλοία που επιδιώκουν να βγουν από τη Μαύρη Θάλασσα για να εισέλθουν στη Μεσόγειο, πρέπει να πλεύσουν τον Βόσπορο και τα στενά των Δαρδανελίων, και τα δύο είναι εξ ολοκλήρου εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας-μέλους του ΝΑΤΟ.
Δεν είναι σαφές εάν η στρατηγική του ΝΑΤΟ είναι να δημιουργήσει ένα μόνιμο σημείο πίεσης στα βορειοδυτικά της Ρωσίας, για να δεσμεύσει τους πόρους της και να την εμποδίσει να χρησιμοποιήσει την πλήρη στρατιωτική της ικανότητα σε περίπτωση πολέμου.
Αλλά ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσεται η στρατιωτική δυναμική σε άλλα μέρη γύρω από την Ουκρανία, υποδηλώνει μια τέτοια σκέψη.
Ρωσικό πολεμικό σκάφος βυθίζει στόχο
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του RuMoD, η κορβέτα Stoikiy πραγματοποίησε μια σειρά προγραμματισμένων βολών εξάσκησης, χρησιμοποιώντας το σύστημα κάθετης εκτόξευσης με πυραύλους Redut σε στόχους επιφανείας και αέρα, στη θαλάσσια ζώνη εκπαίδευσης του Στόλου και βύθισε ένα σκάφος-στόχο.
Το Redut Surface-to-Air (SAM) είναι η ναυτική έκδοση του συστήματος αεράμυνας μέσου βεληνεκούς S-350 Vityaz (AD). Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι έχει τροποποιηθεί για ρόλους επιφανειακής επίθεσης, όπως έκανε αρκετές φορές η Ρωσία με τους S-300.
Η άσκηση περιελάμβανε επίσης, την κατάρριψη ενός ειδικού εναέριου στόχου που προσομοιώνει έναν μικρό αεροδυναμικό στόχο ελιγμών.
Η βολή διεξήχθη σε ένα περίπλοκο περιβάλλον παρεμβολής με τα προσομοιωμένα ηλεκτρονικά αντίμετρα, υποδηλώνοντας μια σύγκρουση με έναν αντίπαλό του (ΝΑΤΟ), του οποίου τα ναυτικά θα προσπαθούσαν να διακόψουν την επικοινωνία και τα ρωσικά ραντάρ.
Το αν αυτή η άσκηση ήταν μέρος των ασκήσεων Ocean Shield 2023 του Στόλου της Βαλτικής Θάλασσας που ανακοινώθηκε στις 2 Αυγούστου δεν είναι σαφές. Το RuMoD είπε ότι, στην άσκηση συμμετείχαν 30 πολεμικά πλοία και σκάφη, 20 πλοία υποστήριξης, 30 αεροσκάφη του ναυτικού και περίπου 6.000 στρατιώτες.
Οι στόχοι ήταν η προστασία των θαλάσσιων επικοινωνιών, η μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικού φορτίου και η άμυνα της ακτογραμμής.
Συμπίπτουν Ασκήσεις ΝΑΤΟ & Ρωσίας
Είναι ενδιαφέρον ότι, οι τελευταίες ασκήσεις της Ρωσίας έλαβαν χώρα αμέσως μετά τη λήξη της άσκησης του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ακτή, μετά την έναρξη στις 9 Σεπτεμβρίου. Αυτή η άσκηση διέθετε στρατεύματα από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και τη Σουηδία που θα γίνει σύντομα μέλος και συμμάχους εκτός Βαλτικής ΗΠΑ, Καναδάς, Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία.
Τον Οκτώβριο 2022 το Ινστιτούτο Hudson, καλούσε τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για να αναπτύξουν μια στρατηγική, που ασχολείται με τις ρωσικές δυνατότητες κατά της πρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD) στο Καλίνινγκραντ, σε περίπτωση σύγκρουσης.
Συγκεκριμένα, αυτή η προσπάθεια απαιτεί στενή συνεργασία και σχεδιασμό με την Πολωνία. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει καμία αξιόπιστη άμυνα της περιοχής της Βαλτικής, χωρίς να εξουδετερώσει την απειλή από το Καλίνινγκραντ.
Το Καλίνινγκραντ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της Ρωσίας κατά της άρνησης πρόσβασης/περιοχής (A2/AD) στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Εάν η Ρωσία έχει τον έλεγχο του Καλίνινγκραντ κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης, η ικανότητα του ΝΑΤΟ να ενεργεί στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας θα είναι περιορισμένη.
Από τη σκοπιά της Ρωσίας, αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως προληπτική απειλή για το Καλίνινγκραντ και τις εναέριες οδούς ανεφοδιασμού του από τη στεριά στον θύλακα που έχει οραματιστεί το ΝΑΤΟ. Επομένως, απαιτεί τέτοιες επιθετικές ασκήσεις εκτόξευσης πυραύλων.
Ως εκ τούτου, διεξάγει εξαντλητικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά που εξασκούνται στην υπεράσπιση του θύλακα. Μια άσκηση στις αρχές Απριλίου περιλάμβανε στενή αεροπορική υποστήριξη (CAS), επίθεση εδάφους, εναέριους βομβαρδισμούς και ελιγμούς από οχήματα μάχης πεζικού (IFV) και πλοία του Στόλου της Βαλτικής Θάλασσας.